Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 червня 2009

УАВПП – серед лідерів з недержавних організацій за рівнем організаційного розвитку. Оцінка незалежних експертів

Facebook Twitter LiveJournal

УАВПП пройшла зовнішнє незалежне оцінювання рівня організаційної спроможності та впливу та отримала «один з найвищих балів в Україні» серед недержавних організацій. Такий «організаційний аудит» був ініційований проектом «У-Медіа» (Internews Network), і виконаний Консультантом проекту «У-Медіа» Владиславом Кучереносовим.

 

За даними «звіту про проведення оцінювання рівня організаційної спроможності та впливу», УАВПП отримала 3,6 балів (з 5 максимально можливих) по кожному з таких показників:

 

І. Системи та стандарти взаємодії із зовнішнім середовищем (5 компонентів - фінансова життєздатність та мобілізація ресурсів, надання послуг, продуктивні партнерства та співробітництво, соціальний маркетинг, лідерство у секторі)

ІІ. Організаційні (внутрішні) системи та стандарти (6 компонентів - структура управління та лідерство, місія та стратегічний менеджмент, системи та практики операційного управління, людські ресурси, фінансовий менеджмент, адаптаційна спроможність (система МіО))

ІІІ. Загальна середня оцінка організації

 

Оцінювання проводилось зовнішніми експертами у травні 2009 року у формі інтерв’ю з керівниками та співробітниками організації. За результатами проведених інтерв’ю було складено письмовий звіт про проведене оцінювання.

 

Зокрема, в звіті зазначено: «УАВПП має значний (більше 8 років) досвід роботи у секторі. Базова цільова група (члени Асоціації – регіональні та національні видавці) є чітко визначеною, з нею добре налагоджено зворотній зв’язок, визначені послуги, що надаються безкоштовно (інформаційно-аналітичні матеріали, захист прав) та на платній основі (тренінги). Стандарти якості послуг визначаються окремо для грантових та комерційних проектів. Розробка нових програм базується на аналізі ситуації на ринку, результатів попередніх проектів та потребах клієнтів. УАВПП є одним з лідерів медійного сектору (у сегменті друкованих видань). Сприяння розбудові спроможностей сектору (цивілізованого ринку друкованих ЗМІ) є одним з ключових завдань УАВПП, про що свідчать такі напрямки діяльності, як: розробка галузевих стандартів, організація великих галузевих подій, тренінгові та консалтингові послуги. Асоціація активно представляє та просуває інтереси частки (друковані видання) сектору (участь у роботі громадських колегій та рад при органах центральної влади, лобіювання інтересів сектору шляхом ініціювання змін у законодавстві, активна участь у роботі Юридичного медіа комітету тощо); натомість діяльність переважно сфокусована на задоволення потреб клієнтів та просуванні їх комерційних інтересів.

Поширення інформації та знань також знаходиться серед стратегічних напрямків роботи УАВПП (розробка баз даних стосовно різних аспектів діяльності видань та видавництв, створення та модерація площадок для дискусій, юридичний бюлетень, бібліотека медіа права тощо).»

 

Владислав Кучереносов, консультант проекту «У-Медіа»: «3,6 бала – надзвичайно високий рівень оцінки, один з найкращих результатів в Україні серед недержавних організацій (НДО). Адже 5 – це зразок на світовому рівні, 4 – зразок в Україні, а 2 - 3 – рівні, на яких працює більшість українських НДО. Надзвичайно приємно зазначити також і те, що УАВПП отримала 3,6 бали одночасно по декільком важливим показникам – це свідчить про її гармонійний розвиток. Мій досвід роботи та оцінки українських НДО свідчить, що УАВПП є, мабуть,  одним з лідерів в Україні серед організацій третього сектору по своїй адаптаційній спроможності та управлінській структурі, залученню членів Ради Директорів до вирішення ключових питань роботи асоціації.»

 

Олексій Погорелов, генеральний директор УАВПП: "Дуже приємно, що рівень УАВПП як професійної організації оцінений так високо. Особливо приємно, що ця висока оцінка - визнання результатів роботи за останні декілька років всієї команди, від Президентів та Ради Директорів до колективу офісу УАВПП. Тепер, коли ми можемо говорити, що вишли на лідерські позиції в Україні, наша наступна мета - зайняти лідерські позиції на пострадянському просторі. На потім - вийти і на лідерські позиції в Європі!"

 

Довідка:

 

Індекс рівня організаційної спроможності складається з 11 компонентів, що характеризують ефективність організації в різних сферах діяльності. Для визначення показника по кожному з компонентів використовується шкала від 1 до 5, в якій числа означають наступне: 

5

«Відмінно» - може служити моделлю для інших українських ОГС, а також відповідає регіональним/європейським стандартам у цій сфері

4

«Дуже добре» - серед кращих в цій сфері в Україні

3

«Добре» відповідна ефективність, але є місце для росту

2

«Задовільно» - відповідає мінімальним стандартам функціонування

1

«Незадовільно» - не відповідає мінімальним стандартам у даній сфері

Показник у п’ять балів вказує на те, що в даній сфері організація працює відмінно, що вона є не лише лідером в українському громадянському секторі, але й достойна порівняння з іншими ефективними організаціями в регіоні та Європі, що працюють у цьому секторі.

Показники надаються в якості загального підходу до порівняння ефективності роботи з загальноприйнятими стандартами і не є абсолютним виміром успіху чи невдачі. «Низький» показник по певному компоненту може вважатися нормальним для даної організації, враховуючи середовище, в якому вона працює, її місію, культуру або стадію розвитку.

 

Методика оцінювання рівня організаційної спроможності та впливу організацій громадянського суспільства (далі – ОГС) була розроблена та апробована в Україні Інститутом сталих спільнот (США) в рамках реалізації проекту „Мережа громадянської дії в Україні”. Головне завдання оцінювання – визначити рівень організаційної спроможності ОГС та надати рекомендації щодо покращення різних аспектів її діяльності.

Оцінювання проводиться зовнішніми експертами у формі інтерв’ю з керівниками та співробітниками організації. За результатами проведених інтерв’ю складається письмовий звіт про проведене оцінювання. Цей звіт містить огляд результатів інтерв’ю, показників та рекомендацій для організації. Він складається з трьох розділів: 1) пояснення загального процесу визначення індексу та методології; 2) стислий опис основних результатів інтерв’ю організації та 3) показники, їх опис та рекомендації стосовно подальших дій по кожному компоненту індексу.

 

Інформація: www.uapp.org

 




Коментарі

Додати коментар