Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 грудня 2011

УАВПП проситиме доопрацювати законопроект №9507, що передбачає чергові обмеження реклами у пресі

Facebook Twitter LiveJournal

28 листопада у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект №9507 про внесення змін до статті 22 Закону України "Про рекламу" (щодо реклами натуральних вин, пива та визначення поняття спеціалізованого видання). Цей проект запроваджує обмеження реклами пива, проте дозволяє рекламу столових вин у неспеціалізованій пресі. Також проектом закріплюється визначення Спеціалізованого видання. Ознаками такого видання за Проектом є тематична спрямованість, категорія читачів, 50% спеціалізованого контенту про алкоголь та тютюн.

За проектом №9507 передбачаються наступні зміни:

  • Реклама пива, забороняється на обкладинках друкованих ЗМІ, проте дозволена в середині видання (на сьогодні пиво не віднесене до алкогольних напоїв та його реклама не обмежується.)
  • Реклама столових виноградних вин дозволяється у друкованих виданнях (з 2010р. реклама вина, що віднесене до алкогольних напоїв, заборонена у пресі, окрім спеціалізованих видань).
  • Реклама алкогольних напоїв, пива та тютюну має супроводжуватись попередженням про шкоду від вживання, що займає 15% рекламного макету.
  • Закріплюється нове, порівняно з діючим, розширене визначення: «Спеціалізований друкований засіб масової інформації щодо алкогольних напоїв та/або пива, та/або тютюнових виробів». (надалі - СВ)

СВ – 1) періодичне друковане видання, чи інша форма розповсюдження масової інформації, у тому числі на електронних носіях; 2) у цілому і систематично висвітлює питання виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та/або пива, та/або тютюнових виробів; 3) така тематика є провідною (складає більше половини обсягу видання), 4) містить рекламу алкогольних напоїв та/або пива, та/або тютюнових виробів; 5) на яке видано свідоцтво про державну реєстрацію спеціалізованого друкованого засобу масової інформації щодо алкогольних напоїв та/або пива, та/або тютюнових виробів.

Коментар юриста УАВПП Олександра Дяченко

Попередження про шкоду від зловживання алкоголем та тютюном є цілком прогресивною практикою, багато видань самостійно розміщують таке попередження навіть без вимоги з боку закону. Щодо запровадження нового визначення Спеціалізованого видання, то запропонований варіант є невдалим.

По-перше, віднесення до СВ «інших форм розповсюдження масової інформації у тому числі на електронних носіях» суперечить діючим Законам. Інші форми поширення масової інформації (автори очевидно мають на увазі Інтернет сайти) наразі не визнані ЗМІ жодним Законом. Інтернет видання не мають прав та гарантій ЗМІ і відповідно не повинні зазнавати обмежень як ЗМІ.

По-друге, не існує методики, яка б дозволила чітко розмежувати матеріали видання - на ті, що присвячені алкогольно-тютюновій (спеціалізовані) тематиці, та усі інші. Наприклад, не зрозуміло, до яких матеріалів слід відносити аналітичну статтю про розвиток горілчаної промисловості в Україні - до економічної аналітики чи до матеріалів про виробництво, обіг та споживання алкогольних напоїв.

По-третє, запропоноване визначення передбачає обов’язкову вимогу наявності реклами у виданні, яке є спеціалізованим за «алкогольною» чи «тютюновою» тематикою. А відтак, незрозуміло, чи буде спеціалізованим таке видання, яке не містить відповідної реклами, проте пише про горілку чи/та тютюн.

По-четверте, вимога про наявність свідоцтва про реєстрацію друкованого видання конфліктує з першою ознакою СВ - а саме «іншим формам донесення масової інформації». Оскільки свідоцтво можуть мати лише друковані ЗМІ.

З огляду на перелічені недоліки УАВПП найближчим часом звернеться до комітету з питань свободи слова та інформації з пропозиціями доопрацювати Проект Закону №9507.

УАВПП




Коментарі

Додати коментар