Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 грудня 2011

Комітет ВРУ пропонує українцям менше думати про ліки та не перейматися чергами до лікарів

Facebook Twitter LiveJournal

Законопроект №7007, що передбачає повну заборону інформації про лікарські засоби у ЗМІ у тому числі реклами, запланований до розгляду на 08.12.2011 року, як зазначено у розкладі засідань Верховної Ради України на 6-9 грудня 2011 року.

Дуже цікаво, що інформація про це стала відома тільки день тому, а депутати досі не мають порівняльної таблиці зі змінами, які пропонує Комітет, очолюваний Тетяною Бахтеєвою.

На думку Комітету ВР з питань охорони здоров’я, потрібно повністю заборонити інформацію та рекламу ліків у ЗМІ, оскільки це допоможе Українцям більш свідомо ставитися до вибору ліків та зменшить безвідповідальне самолікування. Таким чином, держава пропонує громадянам замість свідомого вибору, лікарського засобу на основі інформації з різних джерел, бути обмеженими порадою лікаря чи фармацевта у аптеці.

Натомість УАВПП вважає набагато ефективнішою просвітницьку та роз'яснювальну роботу та освітні заходи, які держава, фармацевтичні компанії та ЗМІ могли б вести спільними зусиллями та разом допомагали б  громадянам вести більш здоровий спосіб життя, більш вибагливо підходити до вибору лікаря та обговоренню із ним призначеного лікування. Це інша цінність, проте Комітет рішуче виступає проти цієї позиції, про що відверто заявив у своєму листі від 21.11.11 року.  Окрім усього іншого, внаслідок заборони реклами у ЗМІ зросте тиск на лікарів та  власників аптечних кіосків зі сторони недобросовісних виробників ліків, що  намагатимуться забезпечити «просування» своїх товарів будь якими шляхами, а  це означає що порада лікаря чи фармацевта не завжди буде об'єктивною.

Відсутність конкуренції у просуванні може призвести також і до монополізації ринку ліків декількома компаніями, оскільки через відсутність  інструментів конкуренції якими є реклама та різні види комунікації, монополізувати ринок буде дуже легко, а це призведе до погіршення якості та здорожчання ліків. А ще зменшить надходження до бюджету.

Завтра  Парламент вирішить, як Українцям жити здоровіше: змусити стояти в  чергах у переповнених лікарнях чи навчатися здоровому способу життя та  свідомого ставлення до вибору ліків і лікування.

УАВПП

 




Коментарі

Додати коментар