Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


2 грудня 2011

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я «найближчим часом» внесе на розгляд депутатів законопроект № 7007, який залишить українців без інформації про ліки

Facebook Twitter LiveJournal

УАВПП отримала відповідь Комітету від 21.11.2011, в якій зазначено, що Комітет відхилив пропозиції УАВПП, щодо покращення тексту законопроекту. На думку Комітету, захист прав споживачів та право Українців дізнаватися інформацію про ліки з незалежних джерел – «не відповідають концепції законопроекту».

На сьогодні реклама ліків в Україні регулюється ст. 21 ЗУ про рекламу, за чинним Законом заборонено рекламувати рецептурні ліки, а до реклами безрецептурних препаратів поставлено ряд вимог та обмежень. Реклама ліків має містити:

  • попереджувальний напис про загрозу самолікування,
  • вимогу проконсультуватися з лікарем перед вживанням,
  • рекомендацію щодо обов'язкового ознайомлення з інструкцією, тощо.

Не дивлячись на це, саме рекламу ліків Автори законопроекту №7007 визнали причиною поганого стану охорони здоров’я в Україні. Законопроект має остаточно заборонити не тільки рекламу, а й будь яке інформування населення про ліки через ЗМІ і таким чином залишить Українських споживачів у інформаційному вакуумі щодо нових, більш дешевих чи якісніших ліків. 

УАВПП неодноразово звертала увагу Депутатів на те, що:

  • Необізнані через відсутність інформації споживачі будуть вимушені витрачати більше грошей на безальтернативне та неефективне лікування, адже обмеження інформації про ліки тільки збільшить запит пацієнтів на консультації та, відповідно, черги до лікарів.
  • Заборона інформувати населення про зареєстровані лікарські засоби звільнить поле для реклами та продажу нелікарських засобів, біологічно активних добавок, що на сьогодні часто становлять навіть більшу загрозу, ніж медичні товари.
  • Заборона отримувати дохід від такої реклами означатиме зменшення можливостей для ЗМІ створювати якісний продукт, в тому числі матеріали, які будуть підвищувати освіченість людей у питаннях здорового способу життя, охорони власного здоров’я, тощо
  • Забороняючи рекламу, держава не пропонує жодних освітніх програм для населення – іншими словами, бореться із наслідками замість того, щоб допомагати людям свідомо змінювати свою поведінку та вести здоровий спосіб життя
  • Зросте активність фармацевтичних мерчандайзерів з рекламування та розповсюдження ліків «з тилу» – в лікарнях, поліклініках, аптеках, тобто прямий неконтрольований стихійний вплив на споживачів.
  • Кошти, що витрачались фармацевтичними компаніями на рекламу у ЗМІ, де споживач міг самостійно оцінити інформацію та зробити власний свідомий вибір купувати чи не купувати товар, спрямуються на безпосередній діалог зі споживачем із застосуванням психологічного впливу безпосередньо в місцях розповсюдження лікарських засобів.
  • Тиск (в тому числі грошовий) на лікарів зросте, а рівень медичних послуг і професійності лікарів знизиться – в рецептах приписуватимуться не дешеві та необхідні, а дорогі, зате прибуткові для медичних працівників препарати. 

О. Дяченко, юрист УАВПП : «Час від часу необхідність цього законопроекту та подібних заборон пояснюють тим, що інформація в пресі стимулює самолікування. Насправді ця теза не має обґрунтування фактами. Самолікування стимулюють дві інші, більш вагомі, причини - недоступність лікарів та поганий рівень якості медичної допомоги. Проте замість вирішення реальних проблем охорони здоров’я, законодавець іде шляхом найменшого опору та примітивної логіки. На думку УАВПП очевидно, що чергове обмеження професійної діяльності журналістів та обмеження доступу до інформації про ліки не допоможе українцям стати здоровішими. Натомість новий Закон сприятиме монополізації ринку ліків, їх подорожчанню та погіршенню якості внаслідок відсутності конкуренції. 

Нагадаємо, що з серпня 2011 року набули чинності зміни до ЗУ «Про рекламу», що передбачають обов’язкове супроводження реклами ліків попередженням про загрозу самолікування. Консультації з питань застосування нового законодавства про ЗМІ, ви можете безкоштовно отримати за телефоном 044 425 57 87 чи за допомогою сайту за адресою: http://www.redactor.in.ua/consulting_legal.htm

uapp.org




Коментарі

Додати коментар