Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 березня 2009

GfK Ukraine: Обговорення банківської теми в ЗМІ сприяє зростанню рівня знання банків

Facebook Twitter LiveJournal

Результати регулярного дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке здійснила компанія GfK Ukraine в четвертому кварталі 2008 року.

В четвертому кварталі 2008 року в порівнянні до другого кварталу у більшості банків виріс рівень знання. Найбільшою мірою цьому сприяла фінансова ситуація в країні, коли тема банківської система активно обговорювалася в засобах масової інформації.

На кінець 2008 року лідерами ринку за показниками знання залишалися Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль. Рівень спонтанного знання у ПриватБанку складає 71%, у Ощадбанку – 64%, у Райффайзен Банку Аваль – 53%. За трійкою лідерів йдуть банк Надра, показник спонтанного знання якого зріс на 5 п.п. до 34%, Укрсоцбанк (21%) та Промінвестбанк (17%, що на 3 п.п. більше ніж у другому кварталі 2008 року).

«Негативна інформація про окремі банки впливає на ставлення до банківської системи в цілому, через що можуть постраждати навіть ті банки, які не мають суттєвих проблем», – коментує ситуацію Дмитро Яблоновський, керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine. «Через це, на нашу думку, менш проблемні банки мають спрямувати свої зусилля на підтримку довіри до банківської системи серед населення в цілому».

На кінець 2008 року найбільша частка респондентів користувалися послугами Ощадбанку (39% опитаних) та ПриватБанку (33%). За часткою клієнтів третій на ринку, але зі значним відривом від лідерів, – Райффайзен Банк Аваль (14% опитаних). Послугами інших банків на кінець року користувалися не більше 7% опитаних в кожному.

Найбільш високий показник потенціалу (ті респонденти, які вважають його привабливим, але не є його клієнтами) на кінець 2008 року залишається у Райффайзен Банку Аваль (10%) та у ПриватБанку (8%). Банки залишаються лідерами, хоча у четвертому кварталі в порівнянні до другого кварталу показник суттєво зменшився: у Райффайзен Банку Аваль майже на 3 п.п., у ПриватБанку на 5 п.п. Надра банк посів третю сходинку за показником потенціалу (3,6%), що на 3,4 п.п. менше ніж у другому кварталі минулого року.

Загальний рівень задоволеності співпрацею з банками на кінець 2008 року дорівнював 4,09 бали з 5 (в порівнянні з результатом кінця 2007 року показник дещо зменшився). Вищою, ніж задоволеність загалом по ринку, є задоволеність співпрацею з невеликими банками (4,29 бали). Також вищою є задоволеність співпрацею з Райффайзен Банком Аваль, УкрСиббанком, Правекс-банком, Укрсоцбанком та з Дельта банком. Нижче ніж по ринку показник у Ощадбанку.

Довідкова інформація

Цілями Дослідження ринків фінансових та телекомунікаційних послуг є регулярне та оперативне отримання інформації щодо стану ринків банківських, страхових та телекомунікаційних послуг для фізичних осіб.

Дослідження ринку банківських послуг проводиться за єдиною ліцензованою методикою FMDS (Financial Market Data Service) Personal. Ця методика застосовується всіма компаніями групи GfK в Центральній та Східній Європі.

Ми робимо висновки, спираючись на дані опитування населення за чотири квартали 2008 року, що проходило в дванадцять етапів: щомісячно.

Загальна вибірка опитування складає 12000 респондентів – по 3000 респондентів на кожному етапі. Вибірка є репрезентативною для населення України старше 16 років, за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

GfK Ukraine – українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Бєларусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK Group – четвертої за розмірами дослідницької групи в світі. GfK Group об’єднує 115 компаній у більше ніж 100 країнах світу

 

Пресс-служба GfK Ukraine

 




Коментарі

Додати коментар