Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 березня 2009

GfK Ukraine: через недовіру до банків українці віддають перевагу накопиченню готівки

Facebook Twitter LiveJournal

·   В четвертому кварталі 2008 року спостерігалося збільшення частки респондентів, які мають банківські депозити.

·   Одночасно зросла частка респондентів, які не планують продовжувати банківські депозити.

·   Також у четвертому кварталі 2008 року виросла привабливість накопичень готівкою.

Про це свідчать результати регулярного дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке здійснила компанія GfK Ukraine в четвертому кварталі 2008 року.

В четвертому кварталі 2008 року 78% українців користувалися банківськими послугами проти 81% у другому кварталі 2008 року. При цьому збільшилася частка респондентів, що не користуються банківськими послугами з 12% до 15%.

Найбільша частка респондентів користується такими банківськими послугами як оплата комунальних платежів (70% опитаних) та пластикові картки (44% опитаних). Далі зі значним відривом йдуть поточний рахунок без картки, грошові перекази та кредит на споживчі товари.

В порівнянні до другого кварталу в четвертому кварталі 2008 року зменшилися частки користувачів поточним рахунком (на 1,5 п.п.) та частка користувачів споживчими кредитами (на 1,3 п.п.). Зменшилася доля респондентів, що здійснюють обмін валют через банки (на 1,6 п.п.). Також в кінці 2008 року зменшилася частка респондентів, які планують користуватися пластиковою карткою (на 4 п.п.), поточним рахунком без картки (1,1 п.п.), та іншими кредитами (на 0,8 п.п).

Одночасно в четвертому кварталі спостерігалося збільшення долі респондентів, які мають банківські депозити: до 7% порівняно з 6% у другому кварталі 2008 року. Наміри користування послугою не змінилися (близько 6% респондентів). Проте в четвертому кварталі збільшилася частка респондентів, що не планують продовжувати депозит (з 18% до 35% від усіх користувачів).

Також у четвертому кварталі 2008 року виросла привабливість накопичень готівкою. Значно зросла частка опитаних, які надають перевагу накопиченню готівкою (39% проти 35%). Більше респондентів мають наміри накопичувати готівку (38% проти 34% у другому кварталі).

«Економічна нестабільність стимулюватимете частину населення до збільшення заощаджень на чорний день», – коментує ситуацію Дмитро Яблоновський, керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine. «Проте через зменшення довіри до банківської системи та національної валюти ці кошти замість банківських рахунків можуть опинитися у вигляді готівкової валюти».

Найбільш часто серед причин припинення співпраці з банками залишаються відсутність потреби надалі користуватися послугою в банку (44%). Частіше респонденти називали причиною припинення співпраці втрату довіри (15%, що на 2 п.п. більше ніж в другому кварталі 2008 року). Одночасно тарифи банку та низьку якість обслуговування, навпаки, рідше відзначалися як причини відмовлення від банківських послуг.

 

Довідкова інформація

Цілями Дослідження ринків фінансових та телекомунікаційних послуг є регулярне та оперативне отримання інформації щодо стану ринків банківських, страхових та телекомунікаційних послуг для фізичних осіб.

Дослідження ринку банківських послуг проводиться за єдиною ліцензованою методикою FMDS (Financial Market Data Service) Personal. Ця методика застосовується всіма компаніями групи GfK в Центральній та Східній Європі.

Ми робимо висновки, спираючись на дані опитування населення за чотири квартали 2008 року, що проходило в дванадцять етапів: щомісячно.

Загальна вибірка опитування складає 12000 респондентів – по 3000 респондентів на кожному етапі. Вибірка є репрезентативною для населення України старше 16 років, за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

GfK Ukraine – українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Бєларусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK Group – четвертої за розмірами дослідницької групи в світі. GfK Group об’єднує 115 компаній у більше ніж 100 країнах світу.

 

Пресс-служба GfK Ukraine

 




Коментарі

Додати коментар