Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 вересня 2018

Довіра до ЗМІ в Україні зростає — нове опитування USAID-Internews щодо споживання ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal

У 2018 році українці стали більше довіряти засобам масової інформації (ЗМІ), ніж у 2017, тим самим обернувши загальну тенденцію зниження довіри, яка спостерігалася в опитуваннях з 2015 року. Такі результати щорічного опитування «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2018 р.» було представлено сьогодні на прес-конференції.

Опитування показало зростання довіри як до регіональних, так і до національних телеканалів та інтернет-ЗМІ по всіх регіонах. Зокрема, довіра до регіональних телеканалів та інтернет-ЗМІ зросла по 10%, а довіра до всеукраїнських телеканалів та інтернет-ЗМІ збільшилася, відповідно, на 7 і 10%. Такі дані змінили напрямок тенденції минулих років, коли довіра до всеукраїнських телеканалів зменшилася з 61% у 2015 до 54% у 2017 році; довіра до всеукраїнських радіостанцій погіршилася з 39 до 33%, а до всеукраїнських газет – з 34 до 28% за той же період.

«Ми раді повідомити результати нашого дослідження: вперше з 2015 року ми зареєстрували зростання популярності та довіри як до телеканалів, так і до інтернет-ЗМІ. Усе це визначає медіа-пейзаж сьогодення, коли українці починають активніше споживати новини, а для того, щоб перевірити інформацію, яку вони отримують, споживачі, як правило, порівнюють декілька джерел інформації,» – заявив під час презентації директор Internews в Україні Вейн Шарп.

Дослідження щодо ставлення населення до ЗМІ у 2018 році було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної громадської організації Internews, що реалізує програму «Український медійний проект», або «Проект У-Медіа», за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, а також їхню довіру до ЗМІ, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У травні-червні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів.

Катерина Загривенко, Керівниця Відділу з розвитку бізнесу компанії InMind презентувала методологію опитування та регіональні відмінності медіа-споживання та медіагроматності

Українці все більше звертаються до інтернету як до «основного» джерела інформації та новин. Опитування показало, що від 2015 року частка українських інтернет-користувачів зросла на 12%: тепер онлайн присутні 82% українців.

Зростання ролі інтернету й цифрових медіа миттєво впливає на споживання ЗМІ. Це виражається у показниках читання новин, а саме, у зростанні користування новинними сайтами на 6%, а соціальними мережами на 8%. Найстрімкіше зростання споживання онлайн-ЗМІ помічено серед українців від 46 до 65 років.

Опитування показало, що в Україні, невдовзі після заборони користування російськими соцмережами у 2017 році, лише за один минулий рік кількість користувачів Facebook істотно зросла – на 14%. Зараз цією платформою користуються 57% респондентів, причому 42% використовують її для отримання новин.

 

Крім того, 65% респондентів вважає, що під час наступної виборчої кампанії в країні необхідно заборонити усю політичну рекламу на телебаченні. Респонденти повідомили, що їм подобається більш персоналізований підхід отримання відомостей про політиків під час виборчих кампаній – в тому числі шляхом отримання роздаткових матеріалів і буклетів у чітко брендованих наметах, а також можливості змістовного особистого спілкування.

Нарешті, опитування також показало, що українці і далі зацікавлені у висвітленні реформ, і порівняно з минулим роком, обізнаність громадян щодо медичної реформи, децентралізації та енергоефективності зросла, а водночас показники щодо земельної реформи упали. Медична реформа набрала найвищий результат – 71% українців повідомили, що вони чули про неї, але лише 45% з них сказали, що мають достатньо інформації.

Завантажте повну презентацію тут.

Фото: Світлана Григоренко, “Детектор медіа”.

Контакти для ЗМІ: За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до Сергія Гриценка за телефоном

+38044-458-44-39; або на sgrytsenko@internews.org

Джерело: https://internews.in.ua/uk/news/dovira-do-zmi-v-ukrajini-zrostaje-nove-opytuvannya-usaid-internews-schodo-spozhyvannya-zmi/




Коментарі

Додати коментар