Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


22 червня 2018

Заява Національної Асоціації Телерадіомовників

Facebook Twitter LiveJournal

ЗАЯВА Незалежної асоціації телерадіомовників про неприпустимість подальшого використання частотного ресурсу, передбаченого для регіонального телебачення, для загальнонаціонального мовлення та необхідність припинення тривалого порушення чинного законодавства

У зв’язку з наближенням розгляду питання щодо продовження ліцензій на мовлення на каналі мовлення багатоканальної телемережі МХ-5  ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір», які працюють під логотипом «112 Україна», хочемо привернути увагу української  та міжнародної медіа спільності, державних та громадських організацій до наступного:

 

1.ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» впродовж 7 років грубо порушують чинне законодавство, оскільки отримавши ліцензії на регіональне мовлення не створили жодної регіональної програми та фактично є частинами загальнонаціонального каналу «112 Україна».

 

2. ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» були зареєстровані за місяць до конкурсу, не мали досвіду та належного штату працівників. Разом з ними в конкурсі на цифрове мовлення брали участь понад 50 провідних регіональних телекомпаній, багато з яких тоді не отримали ліцензії і не мають їх досі через обмеженість частотного ресурсу, і тому зараз вони знаходяться перед реальної загрозою зникнення після відключення аналогового мовлення. Ці компанії на відміну від переможців, працюють в своїх регіонах вже 15-20 років, постійно створюють регіональні новини та інші важливі для їх громад передачі, а також утримують великі творчі колективи.

 

Саме тому результати неправомірного конкурсу за якими ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» отримали ліцензії були оскаржені відомим регіональним мовником ТОВ «ТРК «Чернівці» і наразі цей позов проходить стадію комунікації з українським урядом в Європейському суді з прав людини.

 

3. ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» отримали низку правомірних санкцій від Національної ради Україні з питань телебачення і радіомовлення за порушення умов своїх ліцензій щодо здійснення регіонального мовлення.

 

4. Відповідно до пункту «б» частини 7 статті 33  Закону України «Про телебачення і радіомовлення», здійснення компанією порушень протягом строку дії ліцензії, які підтверджені санкціями Національної ради Україні з питань телебачення і радіомовлення є підставою для відмови такій компанії у продовженні строку дії ліцензії.

 

5. Відмова у продовженні строку дії ліцензії, умови якої компанія грубо і систематично  порушувала протягом попередніх 7 років не суперечить статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якій прямо зазначено, що: «Ця стаття не перешкоджає державам вимагати ліцензування діяльності радіомовних, телевізійних або кінематографічних підприємств». А отже, держава має право встановлювати справедливі ліцензійні умови, вимагати їх виконання та притягувати до відповідальності за їх порушення.

 

З огляду на це ми вимагаємо:

 

Від Національної ради Україні з питань телебачення і радіомовлення неухильно дотримуватись чинного законодавства при розгляді питання продовження ліцензій ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» та  застосовувати до всіх мовників рівні підходи. В найкоротші терміни забезпечити можливість використання ресурсу МХ-5 для цілей регіонального мовлення. У випадку вивільнення цих частот невідкладно провести конкурс на їх використання серед діючих регіональних мовників.

 

Від народних депутатів, представників державних органів, медіа організацій та  журналістських об’єднань не вдаватися до популістичних та маніпулятивних заяв, в яких неіснуючим порушенням свободи слова намагаються виправдати та прикрити порушення закону та прав і законних інтересів інших мовних організацій.

 

Деталі аналізу ситуації дивіться тут

 




Коментарі

Додати коментар