Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


8 лютого 2007

Французам не подобаються позови проти карикатур на Магомета

Facebook Twitter LiveJournal

Згідно з опитуванням, яке здійснила соціологічна фірма SOFREC на замовлення журналу "Pelerin", лише третина французів схвально ставиться до ініціативи Союзу мусульманських організацій Франції позиватися з сатиричним тижневиком "Charlie Hebdo", який передрукував скандальні карикатури на мусульманського пророка Магомета з датської газети "Jyllands Posten".
Більшість, або дві третини громадян Французької республіки вважають подібні дії "неприпустимими". Отже, процес над сатиричним тижневиком, що відбувається вчора й сьогодні в Паризькому суді, спричиняє гостру суспільну полеміку.

За даними того ж опитування, французи також не заохочують висміювання релігій. 79% вважають, що публічно кепкувати з тої чи іншої релігії є "дурним тоном", 78% переконані, що насміхатися з віруючих неприпустимо, 76% думають, що також не доцільно висміювати засновників та священиків будь-якої релігії. Проте, звернення до судових інстанцій через, можливо, дещо незугарні малюнки колективан суспільна думка визначає за перебільшену реакцію.

"Мене самого часто критикували в цьому тижневику, і дуже часто - несправедливо, - зазначив у зачитаному адвокатом у суді листі міністр внутрішніх справ Франції та кандидат у президенти Ніколя Саркозі. - Але я вважаю, що надмірна критика є кращою за недостатню."

Процес над часописом завершиться 8 лютого.

ІМІ



Коментарі

Додати коментар