Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


29 жовтня 2008

Чи бути мораторію на перевірки ЗМІ під час виборів?

Facebook Twitter LiveJournal

У попередні роки для зменшення можливості тиску на ЗМІ під час виборів з боку органів влади запроваджувався мораторій на переврки ЗМІ контролюючими органами.

 

Призначення позачергових виборів народних депутатів кожного разу дає два сигнали керівникам ЗМІ. Перший - про можливість отримати додаткові, незаплановані, доходи. Другий – про додаткові ризики, пов’язані із позаплановими перевірками. Досвід попередніх кампаній показує, що у період виборів підвищується увага до ЗМІ з боку контролюючих органів.
У попередні роки для зменшення можливості тиску на ЗМІ під час виборів з боку органів влади вживались певні заходи. Наприклад, Постановою Верховної ради №1604-IV від 16 березня 2004 року «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у 2004 році» Кабінету Міністрів України було запропоновано вжити заходів щодо припинення перевірок засобів масової інформації у 2004 році відповідними органами виконавчої влади.
Подібна за змістом Постанова ВРУ № N 3100-IV від 17 листопада 2005 року
була видана на період проведення виборів народних депутатів у 2006 році.
А чи планується щось подібне цього року? Національна спілка журналістів України звернулась до Президента України з відповідними Листом від 09.10.2008 року. Причиною звернення саме до Президента стало те, що на момент призначення позачергових виборів народних депутатів Указ Президента України №911/2008, повноваження Верховної Ради VI скликання фактично були припинені.
На сьогодні минуло 20 днів з моменту звернення до Президента, однак відповіді на питання про запровадження мораторію немає. Та й остаточна дата виборів не визначена.
До речі, як показує практика, навіть за умови запровадження мораторію, не всі контролюючі органи дотримуються його, і не всі органи влади слідкують за цим.



Коментарі

Додати коментар