Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 грудня 2008

Через те, що між редакціями газет та ВАТ "Видавництво "Київська правда" не було укладено угод оренди, держава втратила 1 млн. 523 тис. грн.

Facebook Twitter LiveJournal

Головний редактор газети «Київський вісник» звинувачує Держкомтелерадіо в незаконних діях та рейдерстві. Роз’яснення Держкомтелерадіо.

1 грудня в Інтернет-виданні From-ua було надруковано інтерв’ю з шеф-редактором газети «Київський вісник» Світланою Шмельовою. Одне з питань, яке порушила в своєму інтерв’ю Світлана Шмельова, стосується конфлікту навколо приміщень, що належать підприємству ВАТ «Видавництво «Київська правда».

Зокрема, Світлана Шмельова висловила такі звинувачення: «История такова. Бывший директор сдал издательство, молча войдя в ДАК «Укрвидавполіграфія» Его «крышует» Комитет по телевидению и радиовещанию…Людей сократили, оборудование порезали на металлолом. Говорят, они хотят из 10-этажного здания сделать гостиницу».
Таким чином, головний редактор газети «Київський вісник» звинувачує Держкомтелерадіо в незаконних діях та рейдерстві. Проте Світлана Шмельова не наводить жодного факту, який би дійсно свідчив про те, що Держкомтелерадіо має намір знищити газету і захопити її приміщення.
Поважаючи право читача на одержання об’єктивної інформації, Держкомтелерадіо надає документально підкріплені факти, що стосуються цього конфлікту. Отже, історія така. Упродовж 17 років редакції газет «Київська правда», «Київський вісник» та «Вечірній Київ» безкоштовно користувалися приміщенням, яке за документами та судовим рішенням належать ВАТ «Видавництво «Київська правда» корпоративного підприємства ДАК «Укрвидавполіграфія». Редакція газети «Київська правда» займає площу в 840 кв. м., «Київський вісник» - 785 кв. м., «Вечірній Київ 100» - 940 кв. м. На всі намагання ВАТ «Видавництво «Київська правда» укласти з редакціями угоди на права оренди, воно отримує відмови.
Право власності на приміщення ВАТ «Видавництво «Київська правда» отримало згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 27.11.1991 р. № 341 «Про передачу колишніх партійних видавництв у відання Державного комітету по пресі». У відання Державного комітету по пресі було передано ряд видавництв і встановлено, що редакції періодичних видань, які входили до складу колишніх партійних видавництв, надалі здійснюватимуть свою діяльність на підставі угод, укладених з видавцями відповідно до вимог чинного законодавства. Таким редакціям передавалися на баланс службові приміщення, інвентар, оргтехніка, меблі, причому передані на баланс основні засоби та майно залишилися, як і майно видавництва, державною власністю.
Отже, фактично спірні приміщення були передані видавництвами редакціям друкованих ЗМІ в користування, а не володіння чи повне господарське відання. Згідно із положеннями чинного законодавства використання державного майна повинно було здійснюватись на платній основі шляхом укладення договору оренди. Передача приміщень у повне господарське відання таким редакціям була можлива лише за умови, що редакції є державними чи комунальними підприємствами.
Проте підприємство «Редакція газети «Київська правда» та ТОВ «Редакція газети «Київський вісник» належали та належать відповідно до колективної та приватної власності, а Декретом Кабінету Міністрів України від 15.12.1992 р. №8 та Постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 р. №1482 заборонена безоплатна передача державного майна до підприємств колективної та приватної власності.
Тому закон на боці ВАТ «Видавництво «Київська правда». Державне підприємство «Видавництво «Київська правда» було перетворено у відкрите акціонерне товариство в порядку, передбаченому Указом Президента України «Про корпоратизацію підприємств». Цим указом встановлено, що корпоратизацією є перетворення державних підприємств, правовий статус яких раніше не був приведений у відповідність з чинним законодавством, у відкриті акціонерні товариства з метою реформувати управління державним сектором економіки, підвищити відповідальність державних підприємств за результати економічної діяльності.
Під час корпоратизації Наказом Державного комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України № 257 від 26.11.2001 р. у власність ВАТ «Видавництво «Київська правда» було передано цілісний майновий комплекс, який увійшов до його статутного фонду.
Тому, за словами т.в.о. Голови Держкомтелерадіо Анатолія Мураховського, цю ситуацію потрібно вирішувати виключно в правовому полі.
«Взаємини між редакціями газет і ВАТом треба будувати на законних підставах, укладаючи договори оренди», - зазначив Анатолій Мураховський.
25 вересня 2008 року Київським господарським судом було підтверджено право власності ВАТ «Видавництво «Київська правда» корпоративного підприємства ДАК «Укрвидавполіграфія» на спірне нерухоме майно. Як розповіла голова правління ВАТ «Видавництво «Київська правда» Олена Вакуленко, ВАТ пропонувало редакціям газет укласти договір, за яким оренда одного квадратного метра дорівнювала б 17 гривням, але вони відмовились. У той же час перевірка Фонду Держмайна в 2006 році виявила, що частину своїх приміщень керівництво газет незаконно здавало в оренду. Фонд Держмайна зазначив також, що через те, що між редакціями газет та ВАТ «Видавництво «Київська правда» не було укладено угод оренди, держава не отримала 1 млн. 523 тис. грн.
«Що стосується закидів про перетворення 10-поверхового будинку у готель, які висловила в своєму інтерв’ю Світлана Шмельова, то це повна нісенітниця. Приміщення й надалі буде використовуватися за своїм прямим призначенням», - зазначила Олена Вакуленко.
Як видно з наведених фактів, звинувачення Світлани Шмельової є безпідставними і некоректними. Держкомтелерідо пропонує своїм опонентам надалі утримуватися від демагогічних гасел і спиратися виключно на факти та документи.



Коментарі

Додати коментар