Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


30 квітня 2008

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ просить російських парламентарів не приймати поправку, яка дозволить закривати ЗМІ за дифамацію

Facebook Twitter LiveJournal

Відень, 30 квітня 2008 р. – Міклош Харасті, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, закликав голів обох палат Російського Парламенту не приймати поправку до закону про ЗМІ, яка дозволить Уряду виносити попередження і закривати ЗМІ за наклеп.

В листі, що був надісланий вчора голові Державної Думи (Нижня палата) і Ради Федерації (Верхня палата), а також Міністру закордонних справ Сергію Лаврову, Харасті вказав, що законодавчі ініціативи, які додають наклеп до списку підстав для закриття ЗМІ є абсолютно неприйнятними з точки зору міжнародних стандартів свободи преси.

«Якщо така поправка буде прийнята, вона ще зменшить можливості незалежної журналістики висвітлювати питання, що становлять суспільний інтерес. Схожі поправки які були вже прийняті, або так званий пакет поправок про «екстремізм», вже спричинили стримуючий ефект» - зазначив Харасті.

Законопроект, прийнятий Державною Думою у першому читанні, вносить зміни до статті 4 Федерального закону «Про засоби масової інформації». Поправка додає пункт «використання засобів масової інформації з метою поширення завідомо недостовірної інформації, яка принижує честь, гідність та завдає шкоду діловій репутації особи» до переліку випадків «незаконного використання ЗМІ». Це нове правопорушення, як й інші, які вже містяться в статті 4, слугуватиме підставою для закриття ЗМІ урядом відповідно до статті 16 цього закону.

«Замість того щоб декриміналізувати дифамацію і наклеп, та надати можливість цивільним судам розглядати такі справи, заплановані зміни, навпаки, дозволяють Уряду обирати, які ЗМІ підлягають закриттю. Прийняття цієї поправки, неодмінно було б жорсткою мірою, яка б відкрила можливості для політичних зловживань.» - заявив Харасті.

 

OSCE




Коментарі

Додати коментар