Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 лютого 2013

Майно засобів масової інформації захистять від арешту

Facebook Twitter LiveJournal

До Верховної Ради України подано законопроект про недопущення блокування діяльності ЗМІ. Автори проекту пропонують заборонити суддям накладати арешт на майно ЗМІ до вирішення спору по суті.

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації) №2122від 29 січня 2013 року передбачає обмеження видів забезпечення позову при розгляді в судах спорів щодо ЗМІ. Забезпечення позову - це захід, що застосовується судом в процесі розгляду спору, що має на меті забезпечення виконання судового рішення в майбутньому. Ухвалу про забезпечення виносить суд на підставі заяви однієї зі сторін, причому вид забезпечення обирає сама сторона. І найчастіше судами застосовується саме арешт майна.

На думку авторів проекту, накладання арешту на майно ЗМІ до винесення рішення є прямим порушенням свободи діяльності ЗМІ. На практиці, несумлінні позивачі часто використовують забезпечення позову для тиску на ЗМІ та блокування його діяльності. У зв’язку з цим пропонується включити до Цивільного процесуального  кодексу, Господарського процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства України наступне положення:

Не допускається забезпечення позову шляхом:

  • накладення арешту на рахунки чи майно, що належить засобам масової інформації, які діють на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»
  • заборони або встановлення обов’язку вчиняти певні дії при здійсненні ними інформаційної діяльності.

Крім того, в ст. 2 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», в якій наводиться перелік гарантій свободи діяльності друкованих видань, запропоновано включити таку норму:

  • Арешт  рахунків чи майна, що належить  друкованим засобам масової інформації допускається виключно у  встановлених законом випадках на підставі рішення суду.

Рішення суду є його основним актом, який приймається при вирішенні спору по суті. Таким чином, арешт майна друкованих ЗМІ стане можливий лише в підсумковому рішенні суду, в якому будуть визначені реальні і обґрунтовані підстави для арешту (наприклад, реалізація майна для відшкодування шкоди, нанесеної виданням).

На думку УАВПП, даний законопроект є позитивним, адже він закріпить додаткові гарантії в діяльності друкованих видань і зменшить кількість безпідставних позовів. УАВПП висловлює подяку авторам законопроекту І.М. Мірошниченку та О. Б. Мирному за сприяння в підвищенні рівня свободи слова в Україні та забезпеченні діяльності засобів масової інформації.

 

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!

З повагою, Юридичний відділ УАВПП

Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20

Телефон / факс: (044) 425-57-87

e-mail: lawyers@uapp.org




Коментарі

Додати коментар