Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 лютого 2013

Кабмін готовий ліквідувати Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі.

Facebook Twitter LiveJournal

31 січня 2013 року Кабінет Міністрів України вніс до парламенту Законопроект № 2142 про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду), який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

Протягом 2012 року УАВПП та практично всі галузеві медіа асоціації, неодноразово вимагали Уряд та депутатів ліквідувати орган цензури, яким фактично стала НЕК.

На заваді прийняттю відповідного законопроекту стали події пов’язані з прийняттям мовного закону. Завдяки активній позиції галузевих організацій та правозахисників Уряд повторно звернувся до депутатів з проектом закону який має припинити тиск комісії на медіа.

5 причин чому існування НЕК нераціональне:

1. НЕК - це орган цензури. За 2009 – 2012 роки Комісія винесла більше 30 обмежуючих рішень щодо преси. Видання, побоюючись відповідальності, стали ретельно відбирати власні матеріали, що призвело до зменшення їх привабливості для читача.

2. НЕК є зайвою в системі органів державної влади. Нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, здійснюють: Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. НЕК фактично дублює їх функції, нерідко видаючи висновки, що суперечать позиції спеціалізованих органів та громадськості, внаслідок чого виникає правова плутанина та численні судові скарги.

3. Відсутні вимірювані результати корисної роботи комісії. В той же час, витрати Державного бюджету на НЕК значно перевищують користь від його діяльності: 2009 р. - 3,7 млн., 2010р. - 4,7 млн, 2011р. -  4,5 млн., 2012 р. - 4,34 млн.  Всього більше 17 мільйонів гривень. Варто зазначити, що фінансування роботи НЕК здійснюється за рахунок коштів, що виділені на керівництво та у правління у сфері телебачення і радіомовлення, яка на сьогоднішній день сама потребує додаткові виділення з бюджету.

4. Орган цензури ЗМІ не може існувати у країні, яка визнає та гарантує громадянам свободу слова та інформації. У грудні 2008 року безпрецедентне рішення НЕК щодо газети «Блік» викликало протест зі сторони Всесвітньої асоціації газет та журналів WAN-IFRA та звернення до тодішнього Уряду України.

5. Необхідність ліквідації НЕК прямо випливає з діючих нормативних актів. Указ Президента України №1085/2010 від 9 грудня 2010 року “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади України” не передбачає наявність такого органу як НЕК.

УАВПП підтримує ініціативу Уряду та закликає видавців на сторінках видань підтримати законопроект № 2142.

 

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!

З повагою, Юридичний відділ УАВПП

Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20
Телефон / факс: (044) 425-57-87
e-mail: lawyers@uapp.org
Веб-сайт: www.uapp.org

 




Коментарі

Додати коментар