Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


6 червня 2012

Огляд консультацій Юридичного відділу УАВПП за травень 2012р.

Facebook Twitter LiveJournal

Протягом травня 2012 року Юридичний відділ УАВПП надав 27 консультацій на запити, що надійшли до нашої Гарячої лінії та на сайт Редакторського порталу. 
 
Більшість запитів стосувались наступних питань:
  • Реклама фінансових послуг (кредити, позички, ссуди, МММ2012)
  • Реклама послуг ворожіння і гадання, астрологів і цілителей
  • Реклама лікарських засобів
  • Перереєстрація друкованих засобів як спеціалізованих
  • Фото фізичної особи в рекламному макеті
  • Реклама ветеренирних препаратів
  • Відносини з співвласниками, орендні відносини комунальних ЗМІ
Пропонуємо Вашій увазі роз’яснення УАВПП з даних питань.

Реклама фінансових послуг (кредити, позички, ссуди, МММ2012)


Згідно Ст. 9 ЗУ Про ліцензування певних видів господарської діяльності, господарська діяльність із надання фінансових послуг підлягає ліцензуванню відповідно до спеціальних законів.


Фінансова послуга – це операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, - і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів. (ВР України, Закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" від 12.07.2001 N 2664-III).


Згідно п. 2. Ст. 8 ЗУ Про рекламу Розповсюджувачі реклами не можуть поширювати рекламу, якщо відповідно до законодавства види діяльності або товари, що рекламуються, підлягають обов'язковій сертифікації або їх виробництво чи реалізація вимагає наявності відповідних дозволу, ліцензії, а рекламодавець не надав розповсюджувачу реклами копії таких сертифіката, дозволу, ліцензії, засвідчених у встановленому порядку. 


Відповідно до ст. 24. 1. Реклама послуг (банківських, страхових, інвестиційних тощо), пов'язаних із залученням коштів населення, або осіб, які їх надають, дозволяється лише за наявності спеціального дозволу, ліцензії, що підтверджує право на здійснення такого виду діяльності. Така реклама повинна містити номер дозволу, ліцензії, дату їх видачі та найменування органу, який видав цей дозвіл, ліцензію. 


Це положення не застосовується у випадках, коли дається тільки реклама знака для товарів і послуг, назви особи (без реклами послуг). 


У рекламі таких послуг або осіб, які їх здійснюють, забороняється повідомляти розміри очікуваних дивідендів, а також інформацію про майбутні прибутки, крім фактично виплачених за підсумками не менш як одного року.


Порушення законодавства про рекламу послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, стосується порушення рекламодавцями, зокрема надання недостовірної інформації виробнику реклами, необхідної для її виготовлення, про спеціальний дозвіл, ліцензію, що підтверджує право рекламодавця на провадження такого виду діяльності, недотримання встановлених вимог до змісту реклами, а саме: у рекламі послуг або осіб, які їх надають, повідомляються розміри очікуваних дивідендів, а також наводиться інформація про майбутні прибутки, крім фактично виплачених за підсумками не менш як одного року; у рекламі послуг відсутня інформація про номер дозволу, ліцензії, дату видачі та найменування органу, який їх видав. - «Вісник податкової служби України», квітень 2009 р., № 16 (540), с. 42 (www.visnuk.com.ua)


Отже це вимога до змісту реклами. Тому відповідальність згідно із вимогами Закону про рекламу нестиме не розповсюджувач реклами, а рекламодавець.  Це пов'язано з тим, що в пп. 1 п. 2 ст. 27 Закону про рекламу прямо вказано – рекламодавець несе відповідальність в разі недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами. Крім того, оскільки рекламодавець виготовив рекламний матеріал за допомогою виробника реклами, він також може нести відповідальність за надання недостовірної інформації вказаному виробнику реклами. Отже, виходячи з наведеного, штрафні санкції мають бути застосовані Держспоживінспекцією саме до рекламодавця. 


Договором про надання рекламно-інформаційних послуг може передбачатися, що розповсюджувач реклами зобов'язаний перевіряти всю інформацію в наданому йому рекламному матеріалі (так званому макеті, банері), а рекламодавець, в свою чергу, не має права відмовляти йому в наданні документів (ліцензій, сертифікатів тощо), необхідних для розповсюдження реклами. В цьому випадку не тільки рекламодавець нестиме відповідальність згідно із пп. 1 п. 2 ст. 27 Закону про рекламу, а й розповсюджувач реклами відповідно до пп. 3 п. 2 ст. 27 Закону про рекламу, який одержав ліцензію на вид діяльності, що рекламується, з не подовженим строком її дії (таке отримання доведено документально), але все ж таки розмістив рекламний матеріал (з посиланням на дані вказаної ліцензії) у належному йому друкованому ЗМІ.


8 січня 2012 року набули чинності зміни до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», відповідно до яких діяльність з адміністрування фінансових активів для придбання товарів в групах віднесена до фінансових послуг. Згідно п. 3 Прикінцевих положень Закону №3462, фінансові установи зобов’язані протягом 1 року з дня набрання чинності цим Законом привести свою діяльність у відповідність із вимогами цього закону, тобто з 09.01.2012. Таким чином не можна стверджувати, що на момент розповсюдження реклами рекламодавець вже отримав ліцензію, а отже в поширенні реклами фінансових послуг  з адміністрування фінансових активів для придбання товарів в групах без зазначення ліцензії та отримання копії, порушення немає.


Окрема думка, керівника юридичного відділу УАВПП Олександра Дяченко



Слід зазначити, що все викладене вище,  є вірним за умови якщо зміст макетів тлумачити саме як фінансову послугу (адміністрування фінансових активів). Поширені випадки коли інформація в макетах не дозволяє однозначно встановити яка саме послуга рекламується. Виходячи з цього рекламодавець чи розповсюджувач реклами може відстоювати позицію про те, що зазначена реклама не є рекламою фінансових послуг.


Однак, за таких умов, автор автоматично визнає формальне порушення ст. 1, 7 Закону України про рекламу, що вимагають від реклами точності та однозначності. У даному випадку,оскільки неможливо констатувати реальний зміст рекламного макету автор може нести відповідальність за поширення недобросовісної реклами.


На мою думку зазначений правовий підхід може бути використане у роботі видання при розробці рекламних макетів, подібних рекламодавців. Наприклад: рекламний макет може містити інформацію про певні послуги, проте бути орієнтованим на рекламу не послуг, а юридичної особи що їх надає. Обмеження (чи спеціальні вимоги)  стосуються послуг, проте не можуть бути застосовані до реклами юридичної особи рекламодавця, хоча б з тих міркувань, що особа надає різноманітний перелік послуг окрім ліцензованих.


 



 


Реклама послуг ворожіння і гадання, астрологів і цілителей


Згідно Академічного тлумачного словника Української мови ""Астрологія"" - ж. (гр.) відома з давніх часів наука, що визнає безпосередній зв'язок між розташуванням і рухом небесних тіл та явищами суспільного життя, долею людини і т. ін.


Реклама послуг астрологів не заборонена чинним законодавством.


Реклама послуг народної медицини (цілительства) та осіб, які їх надають, дозволяється лише за наявності відповідного спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством), виданого Міністерством охорони здоров'я України або уповноваженим ним органом, і повинна містити номер, дату видачі зазначеного дозволу та назву органу, який його видав. (ч.11 с. 21 Закону України Про рекламу). Згідно Ст. 74-1 Основ законодавства України про охорону здоров'я, право на зайняття народною медициною (цілительством) мають особи, які не мають спеціальної медичної освіти, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці та отримали спеціальний дозвіл на зайняття народною медициною (цілительством), виданий центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я або уповноваженим ним органом.


Чинне законодавство містить 3 визначення поняття Народної медицини


Народна медицина (цілительство) - методи оздоровлення, профілактики, діагностики і лікування, що ґрунтуються на досвіді багатьох поколінь людей, усталені в народних традиціях і не потребують державної реєстрації. (ВР України, Основи законодавства ""Основи законодавства України про охорону здоров'я"" від 19.11.1992 N 2801-XII)


Народна медицина - сума всіх знань і практичних методів, що застосовуються для діагностики, профілактики і ліквідації порушень фізичної і психічної рівноваги, які спираються винятково на практичний досвід та спостереження, що передаються з покоління в покоління як в усній, так і в письмовій формі. (Міністерство охорони здоров'я, Наказ ""Про надання спеціального дозволу на медичну діяльність у галузі народної нетрадиційної медицини"" від 10.08.2000 N 195)


Народна та нетрадиційна медицина - це сума всіх знань та практичних методів, як зрозумілих, так і незрозумілих, що застосовуються для діагностики, запобігання і ліквідації порушень фізичної, психічної та соціальної рівноваги та побудованих виключно на практичному досвіді та спостереженнях, які передаються з покоління в покоління, як в усній, так і письмовій формі.(Міністерство охорони здоров'я, Наказ ""ПОЛОЖЕННЯ ПРО АТЕСТАЦІЮ ТА ЕКСПЕРТИЗУ ОСІБ, ЯКІ ВИЯВИЛИ БАЖАННЯ ЗАЙМАТИСЯ МЕДИЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ У ГАЛУЗІ НАРОДНОЇ ТА НЕТРАДИЦІЙНОЇ МЕДИЦИНИ (212)"" від 25.06.1993 N 146)


Згідно ч. 2 ст. 8 ЗУ Про рекламу 2. Розповсюджувачі реклами не можуть поширювати рекламу, якщо відповідно   до  законодавства  види  діяльності  або  товари,  що рекламуються,   підлягають   обов'язковій   сертифікації   або  їх виробництво  чи  реалізація вимагає наявності відповідних дозволу, ліцензії,  а  рекламодавець не надав розповсюджувачу реклами копії таких  сертифіката, дозволу, ліцензії, засвідчених у встановленому порядку.


ЗУ Про рекламу заборонено розповсюджувати   рекламу  послуг з «ворожіння і гадання». Тому для дотримання вимог Закону рекомендуємо уникати формулювань «послуги з ворожіння і гадання». Дане формулювання є досить широким і не чітким. Визначення поняття «послуги ворожіння і гадання» чинне законодавство не містить. Згідно Академічного тлумачного словника Української мови «Ворожіння» – це вгадування майбутнього чи минулого; пророкування. УАВПП отримала Лист від Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, в якому зазначено, що визначення «послуги ворожіння і гадання – це окультно-містичні обряди, що здійснюються з метою вгадування фактичних обставин життя, що стануться в майбутньому» - є цілком вичерпним та коректним. 


Що стосується інших окультно-містичних послуг з проведення обрядів, ритуалів, сеансів та будь-яких інших послуг з використанням окультно-містичної атрибутики, - вони є дозволеними та можуть рекламуватися вільно з урахуванням загальних вимог до достовірності реклами. 


Використання подібних термінів є спірним питанням, оскільки наразі відсутня практика тлумачення нового Закону, тому факт порушення Закону буде встановлюватись шляхом проведення експертизи. Видавцям у таких випадках рекомендуємо звертатися до Юридичного відділу УАВПП.


 


Реклама лікарських засобів


Згідно п. 9 Ст. 21 ЗУ Про рекламу - У рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо такі властивості не підтверджені у встановленому законодавством порядку спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з охорони здоров'я.


Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами несуть рекламодавці.


Розповсюджувачі реклами, несуть відповідальність за порушення встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами. Відповідно до п. 5 ст. 8 Реклама про знижку цін на продукцію, про розпродаж повинна містити відомості про місце, дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару. Всі умови в макеті присутні.


Таким чином порушення правил рекламування лікарських засобів немає за умови наявності підтверджуючих документів від МОЗу (що має отримати рекламодавець. Рекомендуємо видавцям отримати копію таких документів.


 


Перереєстрація друкованих засобів як спеціалізовані для реклами алкоголю


Необхідно вносити зміни в Свідоцтво та подавати нову заяву на перереєстрацію, із значенням спеціалізації видання. Тобто повторна реєстрація. Вартість перереєстрації – 50 відсотків вартості від первинної реєстрації. Реєстрація додатку до видання 100 відсотків вартості. 


 


Фото в рекламному макеті


ч. 1 ст. 308 ЦК України встановлює загальне правило, відповідно до якого фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті - за згодою осіб правоприємників. Таким чином використання фото в рекламі можливий за наявності згоди фізичної особи на таке використання. 


Рекламодавець зобов’язаний забезпечити згоду фізичної особи.  Радимо Вам отримати від рекламодавця дозвільні та підтверджуючі документи. А також в угоді з рекламодавцями прописати, що за ненадання копій дозвільних документів, сертифікатів, ліцензій та інших необхідних для рекламування документів, відповідальність несе рекламодавець. 


 


Реклама ветеринарних препаратів


Документи для здійснення діяльності з виробництва і обігу кормів здійснюється за умови наявності таких документів - Експлуатаційний дозвіл, реєстраційне посвідчення. Рекомендуємо витребувати копії таких документів у рекламодавця, та в угоді з ним вказати що відповідальність за ненадання дозвільних документів на його вид діяльності несе рекламодавець.


Згідно ст.8 ЗУ Про рекламу, Розповсюджувачі реклами не можуть поширювати рекламу, якщо відповідно   до  законодавства  види  діяльності  або  товари,  що рекламуються,   підлягають   обов'язковій   сертифікації   або  їх виробництво  чи  реалізація вимагає наявності відповідних дозволу, ліцензії,  а  рекламодавець не надав розповсюджувачу реклами копії таких  сертифіката, дозволу, ліцензії, засвідчених у встановленому порядку.


Згідно ЗУ Про ветеринарну медицину від 25.06.1992 № 2498-XII:


Стаття 50. Здійснення діяльності з виробництва та обігу без отримання експлуатаційного   дозволу    відповідного    державного    органу ветеринарної   медицини   забороняється   на потужностях   (об'єктах)   з  виробництва,  змішування  та приготування кормових добавок, преміксів і кормів.


Згідно Ст. 76 Обіг та використання в Україні кормових добавок, преміксів та  готових  кормів  дозволяється  тільки   після   їх   державної реєстрації. 


Згідно Ст. 79 Особи,  які  здійснюють обіг кормів тваринного походження, підлягають реєстрації в Департаменті. 


 


Відносини з співвласниками, орендні відносини комунальних ЗМІ


Відносини між співзасновниками редакції визначаються Установчим договором і Статутом ЗМІ, якими  передбачається розподіл між співзасновниками прав та обов'язків щодо виробничого, фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності створюваного ними друкованого засобу масової інформації, діяльності його редакції, умови її реорганізації та припинення діяльності. (Ст. 9, 22 ЗУ Про друковані ЗМІ)


Згідно ст. 18 ЗУ Про Рекламу На підставі письмового повідомлення засновника (співзасновників), погодженого з редакцією, або рішення  суду про припинення  випуску  друкованого   засобу    масової    інформації реєструючий орган визнає свідоцтво про  його  державну  реєстрацію недійсним. Таким чином без погодження з редакцією таке письмове повідомлення не може бути подане.


Згідно Ст. 20 Друкований засіб масової інформації підлягає перереєстрації в разі зміни засновника (складу співзасновників), назви, мови, сфери розповсюдження видання. Зміна засновника (складу співзасновників) повинна оформлятися угодою між засновником (співзасновниками) і його правонаступником, укладеною відповідно до вимог цивільного законодавства України. Ця угода  є  підставою  для  подання  правонаступником   заяви    про перереєстрацію в порядку, передбаченому статтями  11  і  12  Закону Про рекламу. Спори щодо зміни  засновника (складу співзасновників) вирішуються судом в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством України. При  перереєстрації  друкованого  засобу  масової  інформації реєстраційний збір сплачується у половинному розмірі. 


Згідно ст. 6 ЗУ про державну підтримку ЗМІ Засобам масової інформації у встановленому порядку передаються у безстрокову оренду приміщення загальнодержавної і комунальної власності, якими вони користуються для здійснення виробничої діяльності.


Згідно ст. 137 ГКУ Правом оперативного управління визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом). Власник майна, закріпленого на праві оперативного управління за суб'єктом господарювання, здійснює контроль за використанням і збереженням переданого в оперативне управління майна безпосередньо або через уповноважений ним орган і має право вилучати у суб'єкта господарювання надлишкове майно, а також майно, що не використовується, та майно, що використовується ним не за призначенням. Право оперативного управління захищається законом відповідно до положень, встановлених для захисту права власності. (Гл. 31, 32 ЦКУ)


Неправомірні дії посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування - засновників (співзасновників) засобів масової інформації та керівників самих засобів масової інформації, порушення ними норм Закону можуть бути оскаржені відповідно до Цивільного, Цивільного процесуального кодексів України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (з метою захисту порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу, а також розв'язання спорів між організаціями і трудових спорів. (Ст. 20 ЗУ Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів)


Рекомендуємо ознайомитись з ЗУ Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/883-vi


В подібній ситуації для уникнення тиску в подальшому найоптимальнішим варіантом є роздержавлення газети та виходу зі складу співзасновників - райради ти райдержадміністрації.


УАВППП веде активну діяльність з підтримки роздержавлення преси, зокрема  17 травня на Громадській раді при Держкомтелерадіо буде підтримано Законопроект по роздержавленню ЗМІ, розроблений Держкомтелерадіо. 


 


 


Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!


 


З повагою,


 Юридичний відділ УАВПП 


 



Коментарі

Додати коментар