Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 червня 2012

ОГЛЯД МЕДІА ЗАКОНОДАВСТВА

Facebook Twitter LiveJournal

Наразі зареєстровано та очікують розгляду 21 законопроект, що зачіпає інтереси ринку друкованих та Інтернет ЗМІ. 

За поточний місяць було зареєстровано 5 нових законопроектів. 
 
Позитивними є законопроекти №10447 та №10511.
 
№10447 від 10.05.2012 Проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду) (Автор - Азаров М.Я.) пропонується вилучити з чинної редакції Закону України «Про захист суспільної моралі» положення, які передбачають існування та засади діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, та покласти функцію нагляду і контролю у сфері захисту суспільної моралі на центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику в інформаційній та видавничій сфері, сфері культури, охорони здоров'я, освіти і науки, державної митної справи, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. При цьому у запропонованій редакції Закону пропонується залишити положення про  порядок експертизи продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру без зазначення органу, який таку експертизу буде здійснювати.  Ініціювати проведення експертизи мають право державні й громадські організації, фізичні та юридичні особи, виробники і розповсюджувачі продукції,  що звернулися з офіційним зверненням.
 

№10511 від 22.05.2012 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо належного соціального захисту журналістів, які живуть і працюють у сільській місцевості, селищах міського типу) (Автор - Даниленко В.А.) закріплює права журналістів, які  живуть і  працюють у сільській місцевості, селищах міського типу, на безплатне користування житлом, опаленням і освітленням  у межах установлених законодавством норм та порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

 
Два з них нейтральні: № 10512 від 22.05.2012 Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про інформацію" (щодо визначення термінів), яким запропоновано 2 визначення: інформаційна сфера та інформаційні правовідносини та №10455 від 14.05.2012 щодо приведення законодавчих актів у відповідність із законами України «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації».
 
Негативним є Законопроект №10441 від 10.05.2012 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у рекламі - забороняє у рекламі твердження, які містять прояви сексизму. Разом з тим, сексизм, відповідно до запропонованих змін – це один з видів дискримінації за ознакою статі, виражений у поширенні ідей, що ґрунтуються на твердженні про неповноцінність, перевагу однієї статі над іншою, недооцінці або упередженні щодо представників тієї чи іншої статі в цілому або стереотипізації суджень стосовно представників тієї чи іншої статі (ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»). На думку УАВПП такі зміни створять складнощі при експертизі рекламних макетів та можуть бути додатковим приводом для притягнення до відповідальності.
 
Слід звернути увагу:
Комітет з питань свободи слова відхилив шкідливий для ринку преси Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан суспільної моралі в Україні"  №10255.
В той же час Комітетом було відхилено та знято з розгляду позитивний для ринку друкованих ЗМІ є Законопроект №10135 що значно спрощує процедуру їх реєстрації. 
 
Більшість з раніше зареєстрованих законопроектів стосуються рекламного законодавства, і пропонують уточнення щодо рекламування тютюнових виробів та алкогольних напоїв, реклами пива та столових виноградних вин, введення попереджувальних написів  (для реклами пива, дитячого харчування, лікарських засобів та медичної техніки), соціальної реклами, а також відповідальності за порушення рекламного законодавства і відповідної компетенції державних органів. 
 
Також на розгляді знаходиться ряд негативних Законопроектів:
Проект 10138 від 01.03.2012 щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу, що розширює компетенцію контролюючих органів, спрощує процедуру притягнення до відповідальності за порушення рекламного законодавства та посилює таку відповідальність  та Проект №10290 про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму, що передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму, зокрема шляхом поширення в ЗМІ повідомлень, статей про гомосексуалізм. При цьому в тексті законопроекту вказано, що не є пропагандою гомосексуалізму популяризація ідей толерантності по відношенню до осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації. Таким чином Законопроект є суперечливим і створює ряд складнощів при його тлумаченні. 
Подібні законопроекти матимуть негативний вплив на ринок преси. УАВПП вже звернулась до профільних комітетів із зауваженнями та пропозиціями щодо даних законопроектів, і продовжуватиме працювати з ВРУ для недопущення прийняття зазначених нормативних актів.
 
Пропонуємо вашій увазі законодавчу таблицю станом на 05.06.2012 року
 


Законодавча таблиця [ 73 KB ]


Коментарі

Додати коментар