Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


18 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Чи буде діяти колективний договір після реформування редакції?

Facebook Twitter LiveJournal

Представники комунальних ЗМІ, запитують як буде діяти колективна угода після реформування їхньої редакції.

Відповідно до чинного законодавства про працю Ст.10 КЗПП України:

«Колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів.»

По суті колективний договір це ще одна гарантія прав працівників у відносинах з власником.

Стаття 11. Сфера укладення колективних договорів

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи.

Колективний договір може укладатися в структурних підрозділах підприємства, установи, організації в межах компетенції цих підрозділів.

Традиційно колективний договір укладався, із співзасновниками комунальних ЗМІ. Однак після реформування умови, а саме склад засновників зміниться.

Стаття 12. Сторони колективного договору

Колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою), з однієї сторони, і первинними профспілковими організаціями, які діють відповідно до своїх статутів, а у разі їх відсутності - представниками, вільно обраними на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з другої сторони.

 

Відповідно до наявного тексту Законопроекту про роздержавлення (№ 1123) ст.3, всі способи реформування комунального ЗМІ передбачають вихід зі складу засновників органів влади. Від так власниками і засновниками новоствореного ЗМІ, принаймні протягом певного часу після реформи стане безпосередньо колектив редакції.

Отже дві сторони колективного договору будуть уособлені в одній особі, відповідно немає потреби у його укладенні. Виключення з цього правила стосується ЗМІ які засновані центральними органами виконавчої влади і будуть перетворені на офіційні видання.

 

Майнові питання та гарантії умов праці можуть і повинні бути унормовані підчас створення(перереєстрації) господарюючого суб’єкта який видаватиме реформоване ЗМІ.

Необхідність у підписанні колективного Договору може виникнути після того, як в штаті редакції з’являться працівники які не будуть співвласниками видання.

 

 

 

 

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар