Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


18 вересня 2015

Роз’яснення УАВПП: Як агітацію визначає новий закон про вибори?

Facebook Twitter LiveJournal

Чільне місце серед запитів на гарячу лінію УАВПП займають питання пов’язані із визначенням агітації.

Через відсутність кодифікованого закону про вибори, легко заплутатися у визначенням передвиборчої агітації, що частково подібні, але й відмінні у різних законах.

Чи змінилося визначення політичної агітації за новим законом?

 

Визначення  передвиборної  агітації  суттєвих  змін не зазнало, проте законодавець частково змінив визначення політичної реклами. Зменшено кількість ознак, які дозволяють ідентифікувати політичну рекламу. Порівняємо визначення та розглянемо приклад.

Ст. 68, ч. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України»

Політична реклама ‒ це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій ‒ суб’єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією ‒ суб’єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії ‒ суб’єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій ‒ суб’єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Ст. 57, ч. 5. Закону України «Про місцеві вибори»

Політична реклама ‒ це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів.

 

Принциповою новелою, яка може заплутати особу, відповідальну за розміщення матеріалу, є «використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії».

 

Основна складність у цьому випадку полягає у тому, щоб визначити, чи містить конкретний матеріал символіку партії. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про політичні партії в Україні»

Політична партія може мати партійну символіку, до якої на- лежать партійний гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз. Символіка політичної партії підлягає державній реєстрації центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань, у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

 

 

Державна реєстрація символіки зареєстрованої політичної партії здійснюється Укрдержреєстром. Перевірити зареєстровану символіку партій, які діють в Україні, можна за посиланням на веб-сайті Укрдержреєстру http://www.drsu.gov.ua/show/226

Таким чином, матеріал, який містить символіку, що внесена до реєстру, може бути віднесено до політичної реклами, розміщення якої має відбуватися у порядку, передбаченому ст. ст. 57-58 Закону.

Інша справа, якщо у матеріалі використано передвиборний слоган чи гасло, які ніяк не зареєстровані, або ж окремі елементи партійної символіки.

 

Гасло ‒ це заклик, який виражає у короткій формі провідну ідею, завдання, вимогу.

 

У такому випадку редакції слід перевірити, чи має матеріал приховані ознаки передвиборної агітації:

-       слоган  (гасло)  вже  використовувався  кандидатом у матеріалах передвиборної агітації.

-       використання слогану має на меті спонукати виборців голосувати «за» або не голосувати за кандидатів.

-       використання  слогану  порушує  принцип  збалансованого висвітлення виборів.

 

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань участі ЗМІ у виборах звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар