Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 лютого 2020

Серія вебінарів «Свобода слова в умовах збройного конфлікту»

Facebook Twitter LiveJournal

Freedom House у співпраці з ГО «Платформа прав людини» запрошує долучитися до серії безкоштовних вебінарів «Свобода слова в умовах збройного конфлікту: Огляд практики Європейського суду з прав людини».

Вебінари будуть присвячені тому, як шукати баланс між правом на свободу вираження поглядів та потребою у захисті національних інтересів і територіальної цілісності на основі аналізу рішень національних судів та їхньої оцінки Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) на предмет порушення статті 10 Європейської конвенції з прав людини.
  

Серія вебінарів базуватиметься на обговоренні матеріалів з тематичного посібника, підготовленого експертами “Платформи прав людини” та презентованого у листопаді 2019 року.  

Лектори: провідні адвокати ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко та Олександр Бурмагін.

Вебінари проходитимуть 21 лютого6 березня та 20 березня 2019 з 14:00 до 15:30.

Для участі потрібно обов’язково зареєструватися за посиланням до 19 лютого.

Перший вебінар. 21 лютого 2020, 14.00 - 15.30

Справа “Рож ТВ А/С проти Данії (Roj TV A/S v. Denmark, заява № 24683/14)

 Ця справа стосувалась Рож ТВ А/С – данської компанії і телевізійного каналу під управлінням холдингу “Мовлення Месопотамії”. Не зважаючи на той факт, що ліцензію на мовлення канал отримав в Данії, трансляція програм відбувалася через супутник курдською мовою на країни Європи та Близького Сходу. Окрім цього, важливу роль відіграло джерело фінансування компанії. На першому вебінарі ви дізнаєтесь, яким чином судді ЄСПЛ оцінювали, чи було порушено норми статті 10 Конвенції, коли Німеччина заборонила мовлення цього каналу на її території.

 Другий вебінар. 6 березня 2020, 14.00 - 15.30

Справа “Стомахін проти Росії (Stomakhin v. Russia, заява № 52273/07) 

Ця справа про журналіста та активіста, який був власником та редактором незалежного видання “Радикальна політика” з 2000 до 2004 року, присвячена, в основному, тогочасним подіям у Чеченській республіці. У 2006 році суд м. Москва визнав Стомахіна винним у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності, в діях, спрямованих на розпалювання ненависті та ворожнечі, а також у приниженні гідності групи осіб за ознаками раси, походження, відношення до релігії або належності до певної соціальної групи. Під час другого вебінару ви дізнаєтесь, яким чином судді ЄСПЛ визначали пропорційність покарання, а також чому ця справа має окремі висновки суддів, які не погоджуються з обґрунтуванням такого рішення.

Третій вебінар. 20 березня 2020, 14.00 - 15.30

Справа “Фатуллаєв проти Азербайджану” (Fatullayev v. Azerbaijan, заява № 40984/07)

Справа стосувалася кримінальної справи проти засновника та головного редактора газет “Реальний Азербайджан”, які виходили азербайджанською та російською мовами. У 2005 році Заявник, як журналіст, відвідав район Нагірного Карабаху, а також інші місця, які знаходились під контролем вірменських збройних сил, після чого опублікував матеріал “Карабаський щоденник”. У публікації йшлося й про події Ходжалинської трагедії 26 лютого 1992 року. Зокрема, журналіст висвітлив інформацію, яка могла бути сприйнята як така, що суперечать загальноприйнятій версії подій в Ходжали. Під час третього вебінару ви дізнаєтесь, чи захищає стаття 10 Конвенції право на пошук історичної правди. 

Зверніть увагу, якщо ви не зможете взяти участь у одному з вебінарів під час його проведення, то всім, хто попередньо зареєструється і залишить свою електронну адресу, ми надішлемо усі записи, проте ви втратите можливість поставити запитання лекторам.

 

Джерело:  https://gurt.org.ua/news/trainings/58276/




Коментарі

Додати коментар