Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 травня 2011

10-11 червня 2011 року, м. Київ - Тренінг: "Нове законодавство України про доступ до інформації у роботі журналіста-розслідувача"

Facebook Twitter LiveJournal

ЦІЛЬОВА АУДИТОРІЯ: журналістки / журналісти усіх видів ЗМІ України

Громадська організація «Інститут розвитку регіональної преси» запрошує журналісток / журналістів та редакторок / редакторів ЗМІ взяти участь у дводенному тренінгу «Нове законодавство України про доступ до інформації у роботі журналіста-розслідувача» в рамках проекту навчальної та ресурсної підтримки розвитку журналістських розслідувань за підтримки «У-Медіа» Інтерньюз Нетворк (АМР США). Тренінг відбудеться 10-11 червня у Києві.

Під час тренінгу журналісткам / журналістам будуть висвітлені новели медійного законодавства, зокрема, Законів України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних» та судової практики у справах про доступ до інформації та про захист честі, гідності, ділової репутації й відшкодування моральної шкоди; запропоновано дієві інструменти отримання інформації з урахуванням новел законодавства. Учасники / учасниці отримають практичні навички складання предметних інформаційних запитів до органів влади; оскарження відмови у доступі до інформації, зокрема, через суд. До роздаткових матеріалів будуть включені зразки запитів, заяв, скарг, позовних заяв тощо. Навчання буде проводитись на прикладах реальних справ та судової практики.

Пропонуємо підготувати запитання тренерам / тренеркам щодо видів інформації, доступ до якої хотів би отримати журналіст / журналістка і направити їх до 4 червня для підготовки юридичного обґрунтування отримання інформації.

ПРОГРАМА:

Перший день:

1. Нові можливості ЗМІ у отриманні інформації у зв’язку з прийняттям Законів України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію», які набувають чинності 10 травня 2011 року.

2. Види інформації за режимом доступу та права журналістів / журналісток на отримання інформації.

3. Визначення суспільно-значимої інформації за новими законами та її значення.

4. Ефективне використання реєстрів та баз, які знаходяться у відкритому доступі.

5. Способи захисту права на отримання інформації. Міжнародна на національна судова практика у справах про доступ до інформації.

6. Складання інформаційних запитів та скарг у випадку відмови у наданні інформації.

7. Особливості процедури розгляду справ про доступ до інформації в судах.

Другий день:

1. Поширення персональних даних особи та уникнення ризиків у зв’язку з прийняттям Закону України «Про захист персональних даних».

2. Позови проти журналістів / журналісток та ЗМІ: відповідальність за поширення недостовірної інформації та втручання у приватне життя.

3. Розмежування фактичної інформації та оціночних суджень (українська та міжнародна судова практика).

4. Концепція публічної особи, правомірність втручання в приватне життя.

5. Особливості висвітлення кримінальних розслідувань та судових процесів.

6. Підстави звільнення ЗМІ та журналісток / журналістів від відповідальності.

7. Правила юридичної безпеки для журналісток / журналістів при підготовці журналістських розслідувань.

8. Захист прав журналіста / журналістки у правоохоронних органах та судах.

ТРЕНЕРКИ / ТРЕНЕРИ:

Людмила Панкратова, адвокат, медіа-юристка, медіа-тренерка, має десятирічний досвід адвоката з питань трудового, комерційного права, інформаційних спорів та захисту прав людини. Має великий досвід тренерської роботи, провела більше 100 семінарів, тренінгів, конференцій, круглих столів для журналістів / журналісток, юристів / юристок та суддів України з питань міжнародних стандартів свободи слова. Веде справи у Європейському суді з прав людини, співпрацює з проектом SCOOP щодо юридичного забезпечення проведення журналістських розслідувань. У 2010 році виграла справи «Газета «Україна-Центр» проти України», де встановлено порушення ст. 6, 10 Конвенції, та «Пєтухов проти України», де встановлено порушення ст.3, 5, 13 Конвенції.

Людмила Опришко, адвокат, медіа-юристка, медіа-тренерка. Має більш ніж 20-річний досвід адвокатської роботи в галузі цивільного, кримінального, господарського права, і, зокрема, інформаційних спорів, захисту авторських прав, захисту журналістів(ток)/ЗМІ у справах про захист честі, гідності, ділової репутації, про спростування інформації, захист приватності, відшкодування матеріальної і моральної шкоди та інших. Успішно представляла інтереси журналістів М. Вересня, О.Єльцова в українських судах, має успішний досвід ведення справ про доступ до інформації. У співпраці з Л. Панкратовою виграла справу «Газета «Україна-Центр» проти України» в Європейському суді з прав людини.

Олександр Бурмагін, медіа-юрист, медіа-тренер. З 2003 року працював юристом проекту "Свободі слова – юридичну підтримку" Херсонської міської асоціації журналістів "Південь". Має значний досвід тренерської роботи з питань доступу до інформації, захисту ЗМІ від позовів про дифамацію. Надає чисельні консультації журналістам, проводить допублікаційні експертизи, представляє інтереси медіа у судах України. Успішно провів, зокрема, справу за позовом консорціуму ЄДАПС до газети «Бізнес» та інших про стягнення 46 млн. гривень, справу за позовом до газети «Комерсант» про спростування інформації щодо причетності заступника міністра транспорту до судна «Фаїна» та інші.

Участь у тренінгах є безкоштовною. Передбачені кава-паузи та обіди. Учасникам / учасницям з інших міст пропонується проживання в готелі та компенсація витрат на проїзд.

Розклад роботи: з 10.00 до 18.00 обидва дні.

Для участі у тренінгу необхідно заповнити анкету-заявку до 30 травня 2011 року (до 12.00). Із запитаннями звертайтеся на адресу irrp.org.ua@gmail.com або за номером 067 547 22 33.

Групи учасників / учасниць тренінгу формуються на конкурсних засадах. Перевага буде надана журналісткам / журналістам, які проводять журналістські розслідування про діяльність органів влади та місцевого самоврядування/ або хочуть отримати інформацію про їх діяльність. Організатори повідомлять запрошених учасниць / учасників про участь до 3 червня 2011 року.




Коментарі

Додати коментар