Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


9 квітня 2009

Визначено ТОП-10 обов'язкових знань та вмінь PR-спеціаліста

Facebook Twitter LiveJournal

Чи здатні сучасні інститути та університети готувати фахівців для PR-ринку? Яка PR-освіта потрібна нам сьогодні? Та чи потрібна взагалі? На ці та інші питання спробували відповісти учасники та гості дебатів "PR-освіта чи PR-САМОосвіта?", що відбулися 4 квітня у Києві, в рамках освітнього проекту "Growth in PR. PR-Ukraine" (http://growthinpr.org),  також відомого як "PR-перці".

Організаторами заходу виступили Українська Асоціація зі зв'язків з громадськістю (UAPR) та міжнародна молодіжна громадська організація AIESEC.

В актовому залі Університету економіки та права "КРОК" зустрілися колишні та теперішні студенти кафедр "Зв'язки з громадськістю" різних столичних вузів, викладачі, роботодавці та PR-експерти. Зокрема учасники програми мали змогу поспілкуватися з такими відомими вітчизняними PR-практиками, як Ярина Ключковська (Директор з корпоративних комунікацій "Майкрософт Україна"; викладач PR у kmbs, CIPR, "UAPR‐Академії"), Ірина Золотаревич (директор по роботі з клієнтами PR-агенції Pleon Talan), Михайло Шуранов (PR-директор "МакДональдз Юкрейн", викладач Британської кваліфікаційної програми Чартерного Інституту Паблік Рілейшнз CIPR), Олеся Жулинська (PR-директор "Кока-Кола Беверіджиз Україна") та ін.

Спікери охоче ділилися з "PR-перцями" своїми думками, баченням, секретами та давали багато корисних підказок щодо процесу працевлаштування.

Найбільш активно учасники дебатів обговорювали саме тему початку кар'єри в галузі зв'язків з громадськістю та її подальшого успішного розвитку. У результаті до ТОП-10 обов'язкових знань та вмінь PR-спеціаліста, за думкою команд роботодавців та експертів, увійшли (у довільному порядку):

(1) вміння думати/мислити/аналізувати/працювати з інформацією;
(2) вміння писати;
(3) вміння та бажання вчитися;
(4) знати, що таке PR, mass media та як вони працюють;
(5) бути чесним ("вміти працювати над столом, а не під столом");
(6) знати українську, російську та (обов'язково!) англійську мови;
(7) бути допитливим та відкритим до нового, дійсно цікавитися галуззю;
(8) мати навички управління проектами;
(9) готовність відповідати за результати своєї роботи;
(10) розуміння власних кар'єрних цілей.

Оптимальним початком кар'єри в PR було визнано спеціалізовані агенції. Найскладнішим запитанням на співбесіді – "Як Ви бачите себе через 5 років?". А головною умовою успішної PR-кар'єри – палке бажання вчитися, розвиватися та вдосконалюватися.

Оксана Гошва, член Правління UAPR, куратор студентських проектів UAPR, директор агенції Hoshva PR: "Кожен рік на ринок праці потрапляють сотні випускників з 5-7-ми вищих навчальних закладів, що мають ліцензію на спеціалізацію "Реклама та зв'язки з громадськістю". Проте, роботодавці, які шукають PR-спеціалістів, майже одностайні – їх не задовольняє рівень випускників українських вузів.

Питання якісної освіти – надзвичайно важливе для нормального розвитку та становлення вітчизняного PR-ринку. І дебати "PR-освіта чи PR-САМОосвіта?" – це лише перший крок UAPR у цьому напрямку. Асоціація планує багато проектів, направлених на студентів та налагодження стосунків між вузами і роботодавцями в галузі PR".

www.reklamaster.com




Коментарі

Додати коментар