Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 серпня 2010

Які публікації люди рекомендують один одному почитати й чому

Facebook Twitter LiveJournal

Дослідники з Пенсильванського університету докладно вивчали список статей з газети New York Times, які найбільшу кількість разів були переслані електронною поштою. Для цього вони кожні 15 хвилин, протягом більш ніж шести місяців поспіль, відстежували пересилання статей з сайту New York Times, аналізували зміст тисяч статей а також фіксували таку додаткову інформацію як місце розміщення - в газеті або на головній сторінці в Інтернет, повідомляє New York Times.

Результати дослідження показують, що читачі NYTimes мають гарний смак і прагнуть надихнути своїх друзів, колег і родини, пересилаючи електронною поштою позитивні, а не негативні статті, а також довгі, інтелектуально насичені статті, замість коротких й шокуючих. 

Дослідники з Пенсильванського університету, Джонах Бергер і Кетрін A. Мілкмен, і самі почали відчувати задоволення після того, як помітили, скільки наукових статей міститься в переліку тих, котрі найбільше пересилали електронною поштою. В загальному рахунку вони виявили, що читачі переслали 20%статей з тих, які були розміщені на головній сторінці NYTimes, а частка наукових статей була ще вищою - 30%. Деякі з пересланих публікацій навіть мали такі заголовки як "Перспективи і можливості РНК". 

Д-р Бергер, викладач маркетингу в Уортонській школі бізнесу при Пенсильванському університеті, зауважив, що бажання отримувати наукову інформацію виявилось більшим, ніж вважалось до цього. «Ми очікували, що люди рекомендують один одному статті з практичною інформацією про здоров'я або технічні новинки, і це справді так. Але вони також посилали статті про палеонтологію й космологію. У верхніх рядках переліку можна було навіть побачити статтю про те, як «працює» оптика зору оленя». 

Для впорядкування даних про популярність, дослідники з Пенсильванського університету відстежили більше 7500 статей, опублікованих із серпня 2008 р. до лютого 2009 р. Вони оцінили стрімкість поширення кожної статті, як пояснює Джон Тірні з NYTimes, після перевірки таких факторів, як час дня її публікації в Інтернеті, розділ, у якому вона була розміщена, та скільки реклами вона одержала на головній сторінці. 

Випадково обрані 3000 статей з переліку були надані незалежним читачам для оцінювання за такими якостями як практична цінність або здатність здивувати. В той самий час комп’ютер за спеціальним алгоритмом відстежував частку емоційних слів у статті для того, щоб оцінити її відносну позитивність або негативність. 

Дослідження виявило, що більш емоційні історії частіше пересилали електронною поштою, так само як позитивні статті рекомендували іншим частіше, ніж негативними. Довші статті, можливо, всупереч тому як дехто вважає, були більш популярними, ніж коротші. Хоча, можливо, це пов’язано з тим, що вони висвітлювали привабливіші теми. 

Відносно високий успіх також мали статті, які могли здивувати читачів, викликати їх занепокоєння або навіть шокувати. Але найвищу частку серед усіх пересланих все ж займали якісні статі. Д-р Бергер пояснив це так: «стаття про квадратні кавуни є несподіваною, але вона не викликає цього благоговійного почуття, що світ такий широкий, а я такий маленький».

Дослідники з Пенсильванського університету раніше дали цьому почуттю визначення як «вихід за межі власної особистості», і зазначили, що воно проявляється як захоплення чимось більшим, ніж власна особистість. На їхню думку, статті, які викликають благоговіння, є дуже популярними серед читачів тому, що мають великий масштаб і вимагають, щоб читач подивився на світ по-іншому. 

Але чому люди посилають електронною поштою своїм близьким ці статті, корисні поради та інсайти, які викликають благоговіння? Дослідники з Пенсильванського університету, Бергер і Мілкмен пропонують такі пояснення.

По-перше, люди діляться порадами або консультаціями тому, що це має сенс згідно з класичною економічною теорією корисності: я даю вам щось, що має практичну цінність, в надії, що ви коли-небудь віддячите послугою за послугу. По-друге, люди можуть посилати певні статті, щоб похвастатися, наскільки вони добре обізнані. По-третє, і це головне для великих статей, які розкривають щось раніше невідоме про світ - те, що люди можуть "шукати емоційну спільність". 

Це дослідження дає можливість по-новому поглянути та зрозуміти зростаючу важливість обміну статтями між користувачами. Крім того, воно дає напрямок для думок тим, хто докладає зусиль до індивідуалізації новин. Соціальні мережі з цих міркувань також грають важливу роль, дозволяючи користувачам ділитися новинами. Лише минулого тижня Hitwise повідомив, що Facebook конкурує з Google як розповсюджувач новин в Інтернеті. Facebook займає четверте місце серед найпопулярніших джерел новин і медіа веб-сайтів, що підкреслює важливість індивідуальних користувачів і соціальних мереж у поширенні новин в Інтернеті. 

Автор: Марія Конде

Джерело: editorsweblog.org

Переклад, редактура: Редакторський портал




Коментарі

Додати коментар