Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 січня 2012

Кейс: Контент за обміном

Facebook Twitter LiveJournal

Інтерактивний проект чотирьох регіональних видавництв «Інше місто» - гарний приклад того, як створювати дорогий «виїзний» контент за ціною звичайного

Проект «Інше місто» - це партнерська ініціатива «Чернігівської медіа групи», групи видань "Коло" (медійна компанія "Життя і діло", Полтава), рівненського ВД «ОГО» та чернівецького «Молодого буковинця». Його суть – дати можливість поглянути на своє місто «чужими очима», тобто з’ясувати, якими здаються його мешканці та їхні звичаї, вулиці і дворища, культурні пам’ятки й стихійні ринки, на погляд людини, що прибула сюди вперше. А також подивитися своїми очима на «інше місто», порівняти його із власним і зробити висновок про те, де ж в Україні таки добре жити.

Як регіональні видавці створили якісний мультимедійний проект, розповідає Ярослав Сухомлин, директор «Чернігівської медіа групи» та автор ідеї проекту «Інше місто».

Шукайте партнерів серед друзів

Оскільки мова йшла не про освоювання спонсорських грошей, а про створення цікавого контенту власними силами, то проект одразу замислювався як «обмін»: до якогось міста поїде наш журналіст, а ми приймемо в себе колегу з іншого міста. Важливою умовою було те, що журналіст має бути в цьому місті вперше.

Тож одразу йшлося про дві речі:

  • пошук редакцій-партнерів з інших регіонів, формування робочої групи;
  • пошук в цих редакціях активних журналістів, інтегрованих у блогосферу та соціальні мережі, з досвідом не тільки написання текстів, а й створення фото- й відеоконтенту.

Нашими партнерами з реалізації «Іншого міста» стали: 

  • видавничий дім «ОГО», Рівне;
  • медіахолдинг «Молодий Буковинець», Чернівці;
  • група видань "Коло", медійна компанія "Життя і діло", Полтава

Ми поставили також за мету, щоб міста були географічно рознесеними (не сусіди) і претендували на статус потенційних туристичних центрів, але звертався я до «друзів» - видавництв з аналогічними концепціями, методами і підходами до управління бізнесом. Усі мої пропозиції були від початку прийняті, ніхто не відмовився, хоча це і була в певному сенсі авантюра. За це дуже вдячний колегам. 

Отже, домовилися, що чернігівський журналіст їде до Рівного, журналіст з Рівного - до Полтави, чернівецький - до Чернігова, а полтавський - до Чернівців. Працювали журналісти-блогери в іншому місті рівно три тижні. 

З фінансового боку усе виглядало так: кожне видавництво оплачує роботу свого журналіста, фінансує його проїзд туди й назад та операційні видатки. Розміщення (проживання) бере на себе приймаюча сторона.

Однією з умов проекту було те, що контент мав відображатися одночасно у трьох типах медіаносіїв. Основний майданчик – регіональні інтернет-ресурси з крос-посиланнями один на один. Також щотижня публікувалися великі огляди в регіональних газетах. Третім каналом стали партнерські регіональні телеканали, які транслювали сюжети щодо перебігу проекту. 

Визначте, який продукт ви хочете отримати

Перед початком проекту ми визначили перелік з 20-ти конкретних завдань-квестів з розрахунку одне завдання на один будній день: 1 день = 1 завдання = 1 блог. 

Ми розуміли, що дуже важливо, щоб завдання, які буде виконувати журналіст, були нетривіальними, цікавими і динамічними. Від цього великою мірою залежав успіх всього проекту, адже інтернет-аудиторію не надуриш псевдоісторіями і різноманітним «тухляком». Тому розробка завдань – стала темою окремої робочої групи.  Наприклад, детально описати три головні історичні пам’ятки міста. Або провести аналіз всіх загальнодоступних туалетів у центральній частині міста. Або проаналізувати і порахувати кількість кафе з англомовним меню тощо. 

Повний список завдань, які отримали журналісти

У кожному блозі обов’язковими є фотоілюстрації. Мінімум два пости на тиждень мають містити відеоматеріал. І фото, і відео робить сам блогер. 

Між іншим, щодо відео, то надвимог ми до нього не висували – непрофесійне, зняте або цифровим фотоапаратом, або камерою мобільного. Головне – воно має бути доречним, цікавим і, бажано, лаконічним – щоб відеофайл не важив багато і легко скачувався. 

За цими лінками можна оцінити, як виглядає готовий проект в інтернеті: 

“Інше місто” у Чернігові

“Інше місто” у Полтаві

“Інше місто” у Чернівцях

“Інше місто” у Рівному

Інтерактивна складова проекту полягала у спілкуванні «чужого» блогера з місцевими читачами – ми сподівалися на гострі дискусії в коментарях.

Цією частиною проекту, якщо чесно, не зовсім задоволений. Як показав досвід, в проектах такого роду потрібно більше уваги приділяти підготовці та грамотному супроводу. Ми ж поклалися на журналістів трохи більше, ніж належало б. Роботу з коментарями, вважаю, треба було режисерувати – я не кажу про фейкові коментарі, але грамотної модерації дискусіям бракувало. 

Загалом чотири українські міста і чотири видавництва завдяки проекту зібрали 70 748 переглядів і 1 083 коментаря. Це непогані цифри. 

Крім щоденних блогів на сайті, проектом передбачалася щотижнева публікація в газеті – проект «Інше місто» за підсумками тижня. Обсяг – розворот А-3. 

Газетний матеріал в усіх газетах був побудований за окремо затвердженим алгоритмом і відображав “походеньки” журналіста-блогера протягом минулого тижня. Також в цих же статтях у вигляді окремої великої колонки інформувалося, що відбулося на цьому тижні з іншими учасниками проекту в інших містах

Всього друковані видання давали п’ять публікацій: два випуски по одній сторінці А-3 і три випуски по дві сторінки формату А-3. 

Причому усі виходи були заздалегідь розписані по датах: 

24 березня – вступна публікація, що розповідає про проект з коментарями видавця, начальника міського управління туризму (або іншого місцевого посадовця), а також коментар «свого» журналіста, який поїде в інше місто. Обсяг матеріалу – 1 сторінка, формату А-3.

7, 14, 21 квітня – три публікації по дві сторінки А-3 про перебіг проекту. 

І остання п’ята – підсумкова – публікація резюмує результати проекту. Тут мають бути враження і журналіста, який працював у місті, і керівника медіакомпанії, і нових колег, і читачів, і місцевих чиновників.

Пропишіть усе заздалегідь

«Інше місто» - досить громіздкий у виконанні проект, відтак, потребує чіткої координації. Щоб уникнути будь-якої неоднозначності тлумачень і непорозумінь з партнерами, ми багато норм і вимог закріпили письмово. 

Приміром, по пунктах прописали «Завдання кожної компанії у процесі реалізації проекту»

  • визначити у компанії окремого співробітника, який буде відповідати за проект, брати участь в обговореннях, скайп-конференціях, консультаціях, тобто вести проект у своєму місті від початку – до кінця;
  • поселити (розмістити) співробітника іншої редакції;
  • створити належні умови для його роботи, зокрема забезпечити нормальним інтернет-каналом;
  • слідкувати за виконанням затвердженого брифу завдань;
  • допомогти в організації та веденні щоденного мультимедійного блогу на сайті видавництва;
  • закріпити за ним окремого співробітника вже своєї редакції для відслідковування ходу проекту і відображення його на сторінках газети, сайту, в ефірі телеканалу або радіо;
  • згідно зі спільною домовленістю друкувати проміжні тижневі та загальні місячні звіти на сторінках своїх інформаційних видань;
  • готувати окрім великих щотижневих матеріалів ще й короткі (бл. 300 слів) для інших двох міст.

Так само ми чітко прописали «Завдання журналістів-блогерів» (такі вказівки отримали усі блогери напередодні старту проекту):

  • приїхати в інше місто, поселитися (27 березня);
  • познайомитися з контактною особою видавництва, отримати конкретні завдання;
  • щоденно розміщувати пости щодо виконання завдань на сайті видавництва обсягом не менше 300 слів; гостра вільна мова, гумор, яскраві приклади – вітаються;
  • активно вести полеміку в коментарях читачів під своїми матеріалами;
  • кожен пост має супроводжуватися мінімум трьома фотографіями; 
  • мінімум два пости з п’яти на тиждень мають супроводжуватися відео;
  • для цього журналіст має бути оснащений цифровою фотокамерою з можливістю відеозйомки, тип відеофайлу має легко інтегруватися на сайт видавництва;
  • спільно з журналістом видавництва журналіст-блогер готує великі щотижневі звітні статті для газети, телеканалу, сайту;
  • за результатами місяця підготувати підсумковий матеріал для газети, сайту, телеканалу;
  • журналіст не повинен халявити, бухати, спати... Цей місяць він має провести на ногах.

Рекламна кампанія проекту

Рекламна кампанія «Іншого міста»  стартувала 24 березня 2011 року. 

 

У нас в Чернігові рекламна кампанія виглядала так: 

  • рекламний макет в газетах:

Де?

Головна інформаційна – обов’язково. Решта по можливості. Наприклад в Чернігові це була: інформаційка «Сім днів», класифайд «Объявления по средам» та безкоштовна «В кожен дім». 

Скільки?

Шість публікацій: 24.03., 31.03, 7.04., 14.04., 21.04., 28.04.

Розмір?

½ сторінки формату А-3. 

  • банерна реклама в інтернеті:

Де?

На чотирьох сайтах: http://www.gorod.cn.ua/, http://www.ogo.ua/, http://www.molbuk.com/, http://kolo.poltava.ua/ - обов'язково, на решті доступних ресурсів – бажано.

Ротація?

з 20 березня по 28 квітня включно.

Розмір?

Визначався кожним видавництвом окремо, враховуючи технічні можливості і параметри сайту. Єдина умова – банери мали бути немаленькі і реально помітні. 

  • ролики на радіо та телебаченні:

Перелік визначався кожним видавництвом окремо, враховуючи партнерські стосунки з радіостанціями та ТРК. В Чернігові це було чотири FM-станції та одна телекомпанія - ТРК «Дитинець». 

Щоб трохи здешевити рекламну кампанію, то дизайнерський макет, аудіоролик та графічні матеріали для відеоролика було вирішено давати ідентичними для всіх міст. Ми виготовили їх у себе в «Чернігівській медіа групі». 

Залучення коштів

Якщо говорити про дохідну частину проекту, то спочатку були плани «продатися» спільно одному великому бренду. Але, по-перше, на тривалі переговори не було часу. А по-друге, складно було продавати серйозному рекламодавцю продукт, якого ще нема. Тому було прийнято спільне рішення залучати кошти окремо. 

Однією з умов запуску проекту було залучення коштів на операційні витрати. Ми підготували опис проекту та медіаплан і провели презентацію для трьох своїх постійних рекламодавців. Оскільки ми просили мінімум грошей, то ніхто з них не відмовив. 

Проект грошей не заробив, але окупив операційні витрати, відтак ми отримали контент преміум-класу за ціною звичайного. Більшою мірою це була цікава і динамічна професійна гра для всіх – і для редакцій, і для продавців, і для рекламодавців, яка дуже добре вплинув на атмосферу в редакції та стосунках з партнерами. Але в перспективі, якщо аналогічні проекти реалізовувати системно, то, вважаю, на них можна заробляти. Адже вони мають безперечну перевагу – креатив плюс великий медійний пакет. 

Підсумки

Розпочинаючи проект, ми мали на меті запропонувати нашим читачам цікавий несподіваний контент і показати справжній стан туристичної індустрії чотирьох українських міст. Немовби зі сторони подивитися на власні міста. Це я би назвав соціальною місією «Іншого міста»

Але була в нас і професійна мета: перевірити наші редакції на адаптивність –здатність до командної роботи з іншими професіоналами, готовність оперативно вносити технічні зміни, протестувати креативний потенціал як домашньої редакції, так і журналіста, який поїде в інше місто.

Якщо говорити про уроки «Іншого міста» і те, що варто було би врахувати надалі реалізовуючи подібні проекти, то потрібно:

- збільшити тривалість

Проект тривав три тижні – для офлайну це замало. Аудиторія тільки наприкінці проекту насправді почала розуміти, що відбувається. Це лише моя думка, але вважаю, що якби він тривав декілька місяців, тоді можна було б говорити і про збільшення тиражів.

- зменшити кількість репортерських завдань

На мій погляд, потрібно було робити менше завдань, але якісніше підходити до їх виконання і режисури.

- підвищити якість журналістики

Були нарікання – і від редакторів, і від читачів – на часом непрофесійну і нецікаву роботу журналіста. Було видно, що за проектом слідкували, але чекали більшого. 

Та тим не менш, знаєте, одним з останніх журналістських завдань проекту було без попереднього узгодження, «з вулиці» потрапити на прийом до мера іншого міста і поспілкуватися з ним. Так от для наших журналістів це не склало проблеми, адже на той час всі мери знали про проект і відслідковували його. А це, вважаю, хороший показник. 

Отже, якщо ви збираєтеся створювати «контент за обміном», то, пам’ятайте, що для такого типу проектів:

  1. Генерування ідеї та пошук партнерів є процесами одночасним та рівноважливим.
  2. Оскільки проект координує діяльність кількох учасників у різних містах, то створіть робочу групу.
  3. Максимально пропишіть усі вимоги до учасників проекту.
  4. Крім взаємних партнерських зобов’язань, до старту у вас також мають бути зафіксовані письмово:
  • структура продукту, який ви хочете отримати на виході;
  • список тем-завдань для журналістів;
  • вимоги до журналістських матеріалів.
  1. Реклама працює! Тому розпочніть анонсування проекту заздалегідь, складіть і затвердіть медіаплан.
  2. Рекламодавці починають цікавитися проектом не до, а після старту. Просто майте це на увазі, і заздалегідь підготуйте привабливі пропозиції для кожного.
  3. Слабка ланка у виконанні проекту, як виявилося, не гроші, а журналісти. Тому менше творчої свободи – більше режисури.
  4. І як висновок із сказаного в пункті 7: проект потребує редактора. У проекту має бути один керівник, а не чотири різні редактори в чотирьох різних містах. На наступний раз у нас так і буде. 

Довідка:

«Чернігівська медіа група» на медіаринку з 1997 року. Географія діяльності – Чернігівська, Сумська, Київська та Житомирська області.

Є видавцем 8-ми газет:

  • Чернігівський обласний рекламно-інформаційний тижневик «Объявления по средам».
  • Чернігівська рекламно-інформаційна газета «Из первых рук».
  • Чернігівська, ніжинська та славутицька міська безкоштовна газета «В каждый дом».
  • Чернігівська міська інформаційна газета «Черниговские новости: 7 дней».
  • Славутицький інформаційний тижневик «Теледень Славутич».
  • Ніжинська газета «ОГОлошення Ніжина».

Крім газет до складу групи входять: представництво мережевих радіостанцій в Чернігові, Сумах та Ніжині; рекламне агенство; мережа оптово-роздрібної торгівлі преси «Чернігівмедіасервіс»; служба кур’єрської доставки; студія post-production з виготовлення рекламної аудіопродукції; web-ресурси: GOROD.sumy.ua, GOROD.cn.ua та ruki.com.ua Директор - Ярослав Сухомлин.

Леся Ганжа, Редакторський Портал




Коментарі

Додати коментар