Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 червня 2016

Інтелектуальна власність як інструмент інноваційного розвитку України

Facebook Twitter LiveJournal

10 червня у Fedoriv Hub відбувся яскравий тематичний захід, присвячений проблемі захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Організатором події виступила Американська торговельна палата в Україні (далі – Палата), в рамках якої вже протягом декількох років працює спеціалізована Робоча група з питань прав інтелектуальної власності. 

Інтелектуальна власність як інструмент інноваційного розвитку України

У заході взяли участь представники ділових кіл, вітчизняного політикуму, дипломати та громадські активісти. У рамках чотирьох дискусійних панелей учасники заходу обговорили питання захисту прав інтелектуальної власності у сферах охорони здоров’я, насінництва та інформаційних технологій, а також креативному та медійному секторах. Піднімалося питання впливу порушень у галузі інтелектуальної власності на розвиток торгівлі та загальну інвестиційну привабливість.

В Палаті переконані: проблема порушення прав інтелектуальної власності загрожує стійкому економічному розвитку України, стримуючи приплив іноземних та внутрішніх інвестицій. Недотримання або відкрите ігнорування норм чинного українського законодавства у галузі інтелектуальної власності шкодить інноваційному розвитку підприємств та негативно впливає на імідж України. При вирішенні проблеми порушення прав інтелектуальної власності Палата виступає у якості платформи для об'єднання сил і створення коаліцій між відповідними державними органами та представниками бізнесу.

Представляємо Вашій увазі цитати експертів, виголошені протягом заходу.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні

“Чотири панелі на заході показують, наскільки широким є питання захисту прав інтелектуальної власності. І це не тільки інформаційні технології, але і фармацевтика, і насінництво в агропромисловому комплексі, і медіа. Для людей, які творять, які мають талант, захист прав інтелектуальної власності є першочерговим пріоритетом.”

Надія Васильєва, Член Ради Директорів Палати, відповідальний за Робочу групу з питань прав інтелектуальної власності

“Україна – перша в Європі за рівнем технологічних знань, і п’ята у світі. Нам є, чим пишатися. Але всі ці три найперспективніші галузі економіки (АПК, металургія, IT) продають ресурс, а не готові продукти. Якщо ми візьмемо агро, то продається пшениця, якщо металургію – метал, якщо IT – то ми також продаємо ресурс, людську працю.

Для того, щоб талановиті люди, перспективний бізнес залишалися в Україні, працювали на благо вітчизняної економіки, треба забезпечити належний захист прав інтелектуальної власності.  На законодавчому рівні ці права захищені добре. Проблема полягає у неналежному правозастосуванні. Система практичного захисту прав інтелектуальної власності в Україні слабка, і це треба виправляти.”

Віталій Гордієнко, Співголова Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні

“В європейських країнах протягом 65 років значно зменшилася смертність. І не тільки від таких захворювань, як ВІЛ/СНІД, але і від раку та інших хвороб. З точки зору бізнесу, в європейських країнах фармацевтична галузь одна з найбільш інноваційних. Стільки, скільки вкладається в розробку лікарських засобів, не вкладається більше у жодну іншу галузь. В Україні частка фармацевтичної галузі у ВВП – 2%. В Європі цей відсоток набагато більший. Принаймні у топ-10 галузей фармацевтика входить точно. Чому так відбувається? Тому що в Україні гальмується інноваційний розвиток фармацевтики.”

Павло Матюша, Співголова Комітету з питань насінництва Американської торговельної палати в Україні

“На сьогодні насінництво є однією з найбільш наукоємних галузей сільського господарства. Інтелектуальна власність є зерном, основним об’єктом цієї галузі. Наприклад, наша компанія (DuPont Pioneer) витрачає близько 1 млрд доларів щорічно тільки на R&D, на розробки. Інвестиції забезпечують фермерам кращу врожайність, нові генетичні ресурси. Наша компанія інвестувала в Україну станом на зараз понад 50 мільйонів доларів. Для нас прийняття рішення про подальше інвестування дуже тісно пов’язане із станом дотримання прав інтелектуальної власності.

Недотримання прав інтелектуальної власності призводить до прямих втрат фермерів. Фермери купляють сміття у підробних пакетах. А це ризик повної втрати врожаю. Це екологічні наслідки. Це проблема недобросовісної конкуренції, яка ставить під загрозу перспективи експорту українських товарів у країни ЄС.”

Олег Скрипка, співак та культурний діяч

“Я в декілька разів більше отримую коштів з Європи, ніж від української авторської агенції. В Біблії написано: “Спочатку було Слово. Спочатку був задум Божий, а потім все створилося…” Якщо ми створюємо проект, його базисом, фундаментом є ідея, той інтелект, який вкладено у цей продукт. Якщо ми не інвестуємо у цей інтелект, якщо ми його не захищаємо, це призводить до того, що цей продукт ми не можемо створити у нас в Україні.”

Дональд Таунсенд, Регіональний аташе з питань інтелектуальної власності Посольства США в Україні

“Українці творчі, освічені і талановиті люди. Якщо їх забезпечити належними правовими інструментами та дієвими правоохоронними механізмами, вони за недовгий час перетворять Україну на високотехнологічний і креативний регіональний центр. Забезпечення захисту прав інтелектуальної власності надзвичайно важливе для економічного розвитку та покращення інвестиційного клімату країни. У сучасному світі високих технологій головними продуктами є ідеї. І ці ідеї можна і треба захищати, для того щоб потім продати.”

Микола Княжицький, Народний депутат Верховної Ради України

“Я маю надію, що наступний тиждень стане дещо вирішальним. Тому що планується візит нашої великої урядової делегації у США. Дуже часто піднімається проблема захисту прав інтелектуальної власності. Наступного тижня ми можемо прийняти закон, який називається законом про підтримку кінематографа. В цьому законі є величезний розділ, який вперше вводить в Україні правило “notice and takedown”, який стосується не лише кінематографа, а взагалі аудіовізуальних творів, пісень, фільмів і програмного забезпечення. Це великий розділ, який стосується захисту авторських прав.”

Американська торговельна палата в Україні вважає, що ситуацію із захистом прав інтелектуальної власності покращать прийняття Проекту Закону про державну підтримку кінематографії в Україні (№ 3081-1), впорядкування діяльності організацій колективного управління та удосконалення процедури державної реєстрації лікарських засобів. У галузі насінництва першочергове значення має налагодження механізму взаємодії між окремими органами виконавчої влади з метою ефективного контролю ринку насіння. 




Коментарі

Додати коментар