Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 травня 2012

Катерина Полякова: «Перемога була дуже несподіваною. Таке відчуття, ніби «Оскара» отримала»

Facebook Twitter LiveJournal

Катерина Полякова – переможниця Третього конкурсу професійної журналістики «Честь Професії» в номінації «Надія журналістики» ділиться порадами відкривати нові професійні горизонти та тримати себе в професійному тонусі, секретами перемоги та напуттями майбутнім юним зіркам.

Катерина – активістка та прихильниця письменника Мілана Кундери зараз закінчує магістратуру факультету журналістики Запорізького національного університету та займається науковою діяльністю. Три роки працює на студентському порталі Запоріжжя «Пороги», з цього року як редактор.  

Нагадаємо, що Катерина перемогла з публікацією «Запорізький студентський гуртожиток: жити всередині, але проти правил», яку можна прочитати на офіційному сайті конкурсу

- Катерина, ви вперше берете участь в конкурсі «Честь професії» і одразу перемога. Які відчуття?  

- Перемога була дуже несподіваною. Перші кілька хвилин взагалі не могла прийти до тями. Таке відчуття, ніби «Оскара» отримала. Приємно, що такі відомі й шановані люди оцінили мою роботу. Дуже сподобалася організація.

- Чи читали ви роботи інших конкурсантів, які подавалися в номінацію «Надія журналістики»?  

- Звісно, читала, хоча не всі. Було цікаво, яке ж майбутнє в нашої журналістики. Потім навіть вдалося поспілкуватися з кількома дівчатами, які були зі мною в одній номінації. Всі різні, пишуть по-різному, але кожен «хворіє» журналістикою, і це видно неозброєним оком.  

- Як ви оцінюєте свою роботу в порівнянні з колегами?

- Себе оцінювати завжди важко, та й, мабуть, зараз недоцільно, бо журі зробило свій вибір все ж таки в мою користь. Однак повторюся: перемога була абсолютно неочікуваною.  

- Як ви дізналися про конкурс та що мотивувало вас взяти участь в професійному журналістському конкурсі? В яких ще конкурсах крім «Честь професії» ви брали участь цього року?

- У своєму університеті, який я закінчую цього року, займаюся координацією наукової роботи, тому всі оголошення, анонси, запрошення проходять через мене. Активно агітувала своїх взяти участь, але чомусь ніхто не відгукнувся. Тоді я й вирішила, а чому б не спробувати та не довести, що в житті все можливо, аби тільки бажання було. Я постійно намагаюся тримати себе в професійному тонусі. Зараз на базі нашого порталу працює проект «Школа журналістських розслідувань». У його межах брала участь у багатьох тренінгах,а з приводу конкурсів, то останній Всеукраїнський форум «Медіа прорив».

- Як переможець що ви можете побажати молодим учасникам в якості напуття? В чому секрет перемоги?  

- Я й сама ще молодий учасник))). Секрет перемоги, як на мене, в тому, аби свято вірити в те, що робиш. Інакше в журналістику – зась. Хочу побажати натхнення, віри в себе. Важливо кожного дня працювати над собою, самовдосконалюватися, багато читати, не бути занадто цинічним.

- Що ви вкладаєте в поняття «честь професії»?

- Питання, гідне філософської дискусії. Для мене честь професії – це правильність власного вибору, усвідомлення своєї місії, принципів, ідеалів та рамок, за які ніколи не вийдеш. Це бажання, не зважаючи на труднощі та ризики, досягти своєї мети, це вміння працювати в команді в поєднанні із глибокою людською порядністю, чесністю, відданістю своїй справі.  

- Як ви саморозвиваєтесь та підвищуєте свій професійний рівень?

- Я вже згадувала про «Школу журналістських розслідувань», створену за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Це чудова можливість розвиватися. У рамках проекту до нас приїздили Олекса Шалайський, Єгор Соболєв, Олег Хоменок, Катерина Іванова, Алі Сафаров, Сергій Томіленко. Окрім цього, намагаюся стажуватися, більше писати, відкривати нові професійні горизонти. Для журналіста важливо читати, тому кожного дня виділяю час для книги.

- Нововведенням цього року був грошовий приз в 1000 доларів. Як ви плануєте витратити гроші?

- Грошовий приз був дуже приємною несподіванкою. Хоча в емоційному плані стелла, яка стоїть біля мого робочого місця, й аплодисменти таких шанованих людей надихають працювати ще краще. Ідей багато. В будь-якому разі це буде щось пам’ятне та символічне.

Дарія Вінникова для konkurssmi.org




Коментарі

Додати коментар