Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 лютого 2009

GfK Ukraine: Автострахування сприяє зростанню страхового ринку України

Facebook Twitter LiveJournal

У 2008 році в Україні частка тих, хто користується послугами страхових компаній, зросла до 20% (порівняно до 14% за результатами 2007 року). Найбільш популярними видами страхування залишаються послуги автострахування (КАСКО та ОСАГО), які також мають найбільший потенціал. Про це свідчать результати дослідження ринку страхових послуг для фізичних осіб, яке компанія GfK Ukraine здійснювала протягом 2008 року.

На послуги автострахування КАСКО та ОСАГО припадає найбільша частка користувачів (8% та 7% опитаних відповідно). Щобільше в другому півріччі 2008 року в порівнянні до першого півріччя збільшилася частка користувачів обох послуг (КАСКО – на 2,4 п.п., ОСАГО – на 4,3 п.п.). Також послуги автострахування мають найбільший потенціал: 8% опитаних планують продовжувати чи розпочати користуватися КАСКО, 7% – ОСАГО.

За рівнем користування та потенціалом після КАСКО та ОСАГО йде добровільне медичне страхування: більше 2% опитаних користуються цією послугою, майже 4% планують продовжувати чи розпочати користуватися. Також в порівнянні до попереднього півріччя більш ніж втричі зріс рівень користування послугою страхування життя без накопичення, та зросла частка тих, хто планує продовжувати користуватися послугою.

Рівень користування послугами страхування майна знаходиться на рівні 1-2% від усіх опитаних. Серед послуг страхування майна найбільш популярною є страхування квартири, хоча в порівнянні з першим півріччям 2008 року зменшилась частка респондентів, що планують розпочати користуватись цим видом страхування.

Таблиця 1. Користування страховими послугами та майбутнє використання страхових послуг
% до всіх опитаних, N=3000

Страхова послуга

Користування страховими послугами

Майбутнє використання страхових послуг*

Страхування автомобіля (КАСКО)

8,3

8,2

Страхування автоцивільної відповідальності (ОСАГО)

6,9

6,9

Добровільне медичне страхування

2,3

3,7

Страхування квартири

1,9

2,1

Страхування життя дорослих без накопичення

1,9

1,9

Страхування заміського будинку / дачі

1,4

1,3

Страхування домашнього майна

1,1

1,7

Страхування життя дітей/батьків/родичів

0,5

1,0

Накопичувальне страхування життя дорослих

0,4

0,9

Накопичувальне страхування дітей

0,3

0,9

Короткотермінове страхування життя і здоров’я на період поїздки закордон

0,2

0,6

Короткотермінове страхування майна: квартири, будинку

0,2

0,5

Страхування на випадок спричинення збитку майну інших людей

0,1

0,2

* Планують продовжувати + планують розпочати користуватися.

При виборі страхової компанії українці у першу чергу звертають увагу на такі критерії як гарантії та репутація. Гарантована допомога клієнту та гарантована матеріальна компенсація при настанні страхового випадку є важливими факторами для 51% та 48% користувачів та потенційних користувачів страховими послугами. Одночасно для 39% важливе значення має такий критерій як хороша репутація страхової компанії та відгуки про неї.

Низькі тарифи посідають четверту сходинку у рейтингу загальної важливості критеріїв вибору (33%). Проте порівняно до першого півріччя 2008 року важливість цього фактору для користувачів та потенційних користувачів зросла 5 п.п. Також у другому півріччі більше респондентів відмічали важливість таких факторів як «простота для клієнтів», «компанія з західним/іноземним капіталом» та «широка і зручно розташована мережа відділень компанії».

Довідкова інформація

Цілями Дослідження ринків фінансових та телекомунікаційних послуг є регулярне та оперативне отримання інформації щодо стану ринків банківських, страхових та телекомунікаційних послуг для фізичних осіб.

Дослідження ринку страхових послуг проводиться за єдиною ліцензованою методикою IMDS (Insurance Market Data Service) Personal. Ця методика застосовується всіма компаніями групи GfK в Центральній та Східній Європі.

Ми робимо висновки, спираючись на дані опитування населення в другому півріччі 2008 року, що проходило в три етапи: з 1 по 17 серпня, з 1 по 17 жовтня та з 1 по 15 грудня 2008 року та порівнюємо їх з даними опитування, що проходило в першому півріччі 2008 року в три етапи: з 1 по 17 лютого, з 1 по 16 квітня та з 1 по 16 червня.

Загальна вибірка одного півріччя складає 3000 респондентів, одного етапу дослідження – 1000 респондентів. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. В опитуванні брали участь особи старше 16 років. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

Загальна вибірка одного півріччя складає 3000 респондентів, одного етапу дослідження – 1000 респондентів. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. В опитуванні брали участь особи старше 16 років. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

GfK Ukraine — українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Бєларусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK Group – четвертої за розмірами дослідницької групи в світі. GfK Group об’єднує більше 115 компаній у 100 країнах світу.

Прес-служба GfK Ukraine



GFK release [ 60 KB ]


Коментарі

Додати коментар