Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


10 лютого 2009

Світовий економічний прогноз на 2009 від Wharton University

Facebook Twitter LiveJournal

Після року фінансового шоку і великого економічного спаду, 2009 рік схоже буде надзвичайно важким для світової економіки, інвесторів, бізнес-лідерів і політиків, які всіма силами намагаються вгледіти найменші ознаки стабілізації.

Професор фінансів Уортонського Інституту [Wharton University] Франклін Ален [Franklin Allen] переконаний, що економіка занурюється в рецесію, яка обіцяє бути глибокою і затяжною. Наразі не передбачається жодних покращень.

Навздогін за крахом фондових бірж, підрахуванням безнадійних боргів і підвищенням безробіття, експерти і політики безнадійно чіпляються за стратегії відновлення стабільності і концепції нового фундаменту для нового зростання економіки.

Європа боротиметься

На думку експертів, Європа сьогодні переживає глибоку рецесію. Особливо це стосується Великобританії. По Німеччині, Іспанії та Ірландії також сильно «вдарило». Франція тримається трошки краще, оскільки більше залучення уряду країни в економіку пом’якшує вплив економічного спаду на громадян. Італія, незважаючи на довгострокові структурні проблеми в своїй економіці, справляється відносно добре завдяки низькому рівню боргу.

"Світовий економічний спад також загрожує обіцяному економічному зростанню Східної Європи. Оскільки за останні 10 років ці країни відчайдушно намагались перейти до ринкової економіки, їхні фінансові системи є досить хиткими"

Європа, скоріш за все, відчує дефляцію, але процентні ставки триматимуться на рівні 1,5 чи 2%. Великобританія поводитиметься більш агресивно і може знизити свої процентні ставки до нуля чи 0,25%. Варто зазначити, що низькі ставки мають як переваги, так і недоліки: вони допомагають пом’якшити вплив рецесії, але тим часом відкладається відновлення стабільності.

Світовий економічний спад також загрожує обіцяному економічному зростанню Східної Європи. Оскільки за останні 10 років ці країни відчайдушно намагались перейти до ринкової економіки, їхні фінансові системи є досить хиткими.

Тим часом Росія страждає від гострого зменшення цін на нафту, що є ключовим фактором для майбутнього європейської економіки на 2009 рік.

Експерти зазначають, що виробничий сектор Росії недостатньо конкурентоздатний на світовому рівні, і країна стала глибоко залежною від продуктів споживання, які надзвичайно коливаються в своїй вартості. Незважаючи на добре освічене населення з високим потенціалом в науці та інженерії, російський товарний бум витіснив інвестиції в інші частини економіки, посилюючи світову конкуренцію.

Регрес для Китаю

Ще один ринок одноразового стрімкого розвитку - Китай - так само зіштовхнеться з регресом цього року. Лише рік тому центральний уряд Китаю розглядав інфляцію як свою найбільшу економічну перешкоду і заявляв, що спрямує свою монетарну політику на захист економіки від «перегрівання». Сьогодні сгасає надія, що Китай залишатиметься зростаючою економічною зіркою. Криза заодно перевірить реальну стійкість китайської економіки.

Навіть перед фінансовою кризою на Wall Sreet експортно-орієнтована економіка Китаю перебувала під тиском. Міжнародна спільнота чинила цей тиск, щоб підняти вартість китайської валюти. На додаток, тисячі фабрик у Південному Китаї були закриті з метою встановлення жорсткішого регулювати якості продукту, праці і екологічних стандартів, сигналізуючи про початок глибоких змін в економіці.

За прогнозами експертів, проголошена в листопаді державна підтримка китайської економіки в розмірі 586 мільярдів доларів принесе деякі покращення в економіку в другій половині 2009 року. Тим не менше, цей пакет ініціатив не спрямований на вирішення ключової проблеми: китайці й досі не можуть собі дозволити ті товари, які самі ж виробляють.

Сполучені Штати: болючі місяці попереду

Колапс в Сполучених Штатах відрізняється від колапсів в інших індустріалізованих країнах тим, що проблеми, які почались у фінансовому секторі, переросли в ширше коло економічних проблем. Проблеми реальної економіки, створені переважно Америкою, призвели до послаблення на фінансових ринках інших країн.

Ще один фінансовий аналітик і професор фінансів Річард Марстон [Richard Marston] шокований впливом кризи на американські фінансові компанії і ринки. За його словами, через  те, що банки довго підтримувались державою, тепер вони не здатні тривалий час давати позики. Оскільки перетворення неліквідних активів у цінні папери якийсь час залишатиметься на нулі, кредитування буде надзвичайно обмеженим.

"Китайці й досі не можуть собі дозволити ті товари, які самі ж виробляють"

Дивлячись вперед, можна стверджувати, що й інші шоки, такі як банкрутства, невиконання зобов’язань і додаткові звільнення завдадуть чутливого удару по світовій економіці.

Наприклад, під час рецесії 2001 року, яка була не така серйозна як теперішня, стабілізація розпочалась у листопаді, а масштабні звільнення продовжувались весь 2002 рік. На думку професора Марстона, це перша затяжна всесвітньо поширена депресія. Очікується, що бізнес буде утримуватись від інвестування допоки не відбудеться відродження попиту.

Інший професор фінансів Джон Персиваль [John Percival] зазначає, що американська нація досі відчуває кризу на іпотечному ринку, яка ще тривалий час перешкоджатиме відновленню економіки. Поки показники втрати права викупу закладеного майна дуже високі, є багато іпотечних кредитів, які мають бути погашені в найближчі роки. Може ці кредити і не такі хиткі як субстандартні, проте більшість із них, скоріш за все, перетвориться на проблемні позики. Більше того, має всі шанси обвалитись і ринок комерційної іпотеки, а фінансові інституції зіштовхнуться із проблемами споживчого кредитування.

Натомість, безробіття продовжуватиме зростати, а економіка залишатиметься такою ж слабкою до того моменту, поки споживачі і бізнес утримуватимуться від нових витрат. А робитимуть вони це, в свою чергу, поки не переконаються, що на ринку цінних паперів відбувається стабілізація.

Проблему поглиблює ще й те, що люди достеменно не знають, яким сьогодні є їхній реальний прибуток. Американці не мають жодного уявлення про власні інвестиційні портфоліо або про те, чого варта їхня нерухомість. Як результат, вони бояться витрачати гроші або здійснювати додаткові інвестиції. Люди налякані можливістю втратити роботу і решту свого добробуту.

З прогнозами вищезгаданого професора Алена, перші місяці 2009 року будуть позначені в Америці хвилею поганих економічних новин, оскільки нова адміністрація робить спроби покласти політичну основу на масштабний пакет ініціатив. Після найважчих місяців - січня і лютого - повинні розпочатись стабілізаційні процеси.

"Безробіття продовжуватиме зростати, а економіка залишатиметься такою ж слабкою до того моменту, поки споживачі і бізнес утримуватимуться від нових витрат"

З іншої сторони, поки адміністрація Обами перебуватиме під тиском громадськості і міжнародної спільноти, які вимагають негайно вжити заходів для вирішення фінансових проблем, існує ризик створити додаткові проблеми, особливо це стосується збільшення державного боргу та інфляції. Крім того, світова економіка так само залишається вразливою до цін на нафту.

План фінансових ініціатив адміністрації Обами може стимулювати економічне потепління, але лише тимчасового характеру. Фінансові ініціативи надзвичайно потрібні – вони допомагають переконатись, що не стане ще гірше. Проте, навряд чи це матиме довгостроковий ефект. Державна підтримка, звичайно, стримає погіршення, проте для суттєвого покращення економіки потрібне інше джерело попиту – споживачі, експорт, інвестиції.

http://www.innovations.com.ua

 




Коментарі

Додати коментар