Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


3 грудня 2008

Пишіть більше про діяльність банків: ця інформація затребувана читачами - дослідження компанії GFK Ukraine

Facebook Twitter LiveJournal

Більше половини населення України у віці старше 16 років оцінює теперішній час як поганий для заощадження грошей у банках; ще половина вважає, що наразі поганий час для оформлення банківського кредиту. Одночасно в умовах кризи респонденти краще оцінили Ощадбанк як привабливий для співпраці. Щобільше з’явилася тенденція до зростання показника знання банків. Про це свідчать результати жовтневої хвилі регулярного дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке здійснила компанія GfK Ukraine.

Українці стають обережнішими щодо банків...

У жовтні 2008 року значно більше українців стали вважати, що зараз поганий або дуже поганий час, щоб покласти гроші в банк. Порівняно до показника, зафіксованого у квітні цього року, частка таких респондентів зросла майже в два рази до 70%. Одночасно значно зменшилась кількість респондентів, на думку яких «зараз хороший чи дуже хороший час для того, щоб покласти гроші в банк»: з 18% у квітня до 5% у жовтні.

На думку 53% опитаних, зараз поганий або дуже поганий час, для того, щоб взяти позику в банку. Це на 23 п.п. більше, ніж у квітні 2008 року. Щобільше у жовтні частка респондентів, які відповіли «хороший або дуже хороший час для оформлення позики в банку», дорівнювала лише 12%, що на 11 п.п. менше ніж у квітні 2008 року.

Одночасно в жовтні 2008 року українці краще оцінили Ощадбанк: на думку 15% опитаних Ощадбанк є привабливим для співпраці проти 12% у вересні. Якщо в серпні та вересні цього року показник привабливості Ощадбанку мав тенденцію до зниження, то в умовах кризи державний банк ймовірно став більш привабливим для українців. Щодо інших банків, то їх привабливість має тенденцію до зниження, що може свідчити про зменшення довіри до банківської системи в цілому.

В жовтні цього року в цілому по ринку дещо зменшився показник задоволеності співпраці з банками – з 4,2 балів у вересні до 4,1 у жовтні за п’ятибальною шкалою. Порівняно до вересня в жовтні найбільше серед банків, що досліджувалися, зменшився рівень задоволеності серед клієнтів Промінвестбанку (з 4,5 балів до 4 балів).

...проте уважніше за ними слідкують

Одночасно у жовтні з’явилася тенденція до зростання знання банків. Зокрема, «Приватбанк» назвали з підказкою 90% респондентів (на 2 п.п. більше ніж у вересні), «Райффайзенбанк Аваль» – 82% (на 7 п.п. більше ніж у вересні). Знання з підказкою банку «Надра» зросло на 6 п.п. до 67%, «Укрсоцбанку» – на 6 п.п. до 50%.

«Тенденція до зростання рівня знання банків свідчить про те, що в умовах економічної кризи українці більш уважно слідкують за тим, що саме відбувається в цьому секторі», – коментує отримані результати Дмитро Яблоновський, старший дослідник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine. «Люди намагатимуться зберегти свої заощадження, а не примножити. Оскільки тримати гроші у готівці невигідно, частка людей, які мають заощадження, повернуться в ті банки, що, на їхню думку, є більш надійними. Тому саме зараз банки мають донести до населення інформацію про свою надійність».

Довідкова інформація

Цілями Дослідження ринків фінансових та телекомунікаційних послуг є регулярне та оперативне отримання інформації щодо стану ринків банківських, страхових та телекомунікаційних послуг для фізичних осіб.

Дослідження ринку банківських послуг проводиться за єдиною ліцензованою методикою FMDS (Financial Market Data Service) Personal. Ця методика застосовується всіма компаніями групи GfK в Центральній та Східній Європі.

Ми робимо висновки, спираючись на дані опитування населення, що проводилося в квітні, вересні та жовтні 2008 року.

Вибірка опитування складає: 1000 респондентів щомісяця. Вибірка є репрезентативною для населення України старше 16 років, за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю.

Пресс-служба GFK Ukraine




Коментарі

Додати коментар