Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


29 жовтня 2008

Чи не пізно ще оприлюднити розцінки на розміщення політичної агітації?

Facebook Twitter LiveJournal

З моменту оголошення дати виборів першим актуальним питанням для ЗМІ є розрахунок та оприлюднення розцінок на розміщення матеріалів передвиборної агітації, що робити, якщо цього досі не зроблено.

09 жовтня Указом Президента України № 911/2008 позачергові вибори до Верховної Ради України було призначено на 7 грудня 2008 року. З цього моменту згідно чинного законодавства розпочався перебіг виборчого процесу з відповідними строками (скороченими зважаючи на позачергові вибори) і зобов’язаннями потенційних його учасників. Незважаючи на призупинення дії цього Указу та існуючу у поточний час невизначеність щодо терміну проведення виборів, найбільш розважливим було оприлюднення розцінок на розміщення політичної рекламу до 20 жовтня. Але, якщо ви не зробили цього й досі, застосувати до вас санкції поки, що неможливо. Тим не менш, варто все ж таки виконати встановлену законом процедуру. І ось чому.

ЗМІ, як активний учасник виборчого процесу в частині розміщення матеріалів передвиборної агітації зобов’язані виконувати вимоги виборчого законодавства аби мати можливість в подальшому легітимно працювати на виборах.
З моменту оголошення дати виборів першим актуальним питанням для ЗМІ є розрахунок та оприлюднення розцінок на розміщення матеріалів передвиборної агітації. Згідно ч.6,7 ст. 68, ч.4,5 ст. 1026 Закону України «Про вибори народних депутатів України» № 1665-IV  від 25.03.2004р. (надалі - Закон) розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу, зазначені у частинах шостій та сьомій статті 68 цього Закону, встановлюються відповідним засобом масової інформації не пізніш як за п'ятдесят один день до дня позачергових виборів. Засоби масової інформації офіційно надсилають встановлені відповідно до вимог частини шостої або сьомої статті 68 цього Закону розцінки вартості одиниці друкованої площі чи ефірного часу до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п'ятдесят днів до дня виборів. Публікація зазначених розцінок відповідно до частини першої статті 69 цього Закону здійснюється не пізніш як за сорок вісім днів до дня виборів.
Таким чином ЗМІ мали до 16 жовтня встановити розцінки, до 17 жовтня включно направити їх до ЦВК та до 20 оприлюднити у встановленій формі. Недодержання цих термінів може бути підставою для визнання подальшого розміщення політичної агітації таким ЗМІ грубим порушенням вимог Закону і прийняття судом рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії або про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання.
Специфіка саме цих позачергових виборів полягає в певній невизначеності дат. Так, Указом Президента України № 952/2008 від 20 жовтня 2008 року призупинено дію Указу № 911/2008. «Зупинення дії нормативно правового акту» це – тимчасове, неостаточне переривання його темпоральної дії, яке обумовлюється певними обставинами і здійснюється у порядку, передбаченому законодавством.
Фактично вибори не відмінено, але дата їх проведення відсувається на період зупинення дії у часі Указу № 911/2008.
Незважаючи на те, що на сьогодні неодноразово анонсувалась інформація про те, що дата проведення виборів перенесена на 14 грудня, це не підтверджено жодним нормативним документом.
Таким чином, на сьогодні дата проведення позачергових виборів не визначена, і існує принаймні два варіанти її визначення. Призупинений Указ № 911 може бути відновлений, і тоді встановлені ним строки продовжать свій перебіг з урахуванням строку призупинення. Це може статися в будь-який момент, шляхом відміни Указу № 952/2008. Можливий також інший варіант, а саме прийняття нового указу, який встановить нову дату виборів. У такому випадку строки проведення підготовки до виборів, напевно, будуть іншими.
 
Оскільки стаття 1026 Закону рахує строки від дня виборів, ЗМІ, що з тих чи інших причин не встигли виконати вимоги Закону щодо встановлення надсилання чи оприлюднення розцінок на розміщення передвиборної агітації, мають шанс зробити це, негайно виконавши вимоги Закону.



Коментарі

Додати коментар