Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


21 серпня 2009

Фахові організації під загрозою «націоналізації». УАВПП закликає своїх членів до консолідації зусиль

Facebook Twitter LiveJournal

До Верховної Ради України подано законопроект, який в разі прийняття перетворить профільні бізнес об’єднання у інструменти державного контролю за бізнесом.

 

Тому УАВПП звертає увагу своїх членів на необхідність консолідації зусиль для недопущення такого кроку у бік погіршення умов для ведення бізнесу та, найважливіше, заміщення інструментів саморегулювання на ринку видання та розповсюдження друкованих ЗМІ інструментами державного регулювання.

 

УАВПП закликає своїх членів на сторінках газет, журналів та веб-сайтів висвітлювати недоліки встановлення такого контролю з боку держави – адже саме через брак кваліфікованої інформації та нерозуміння принципів роботи існуючих недержавних організацій – асоціацій, коаліцій, об’єднань та інших – можуть бути прийняті закони, невигідні для видавничої спільноти.

Законопроект 4841 від 16.07.2009 про саморегулівні організації пропонує встановити додаткові обмеження для членів галузевих об’єднань - наприклад, таких як УАВПП. Проект закону, зокрема, містить обов’язок саморегулівних організацій (надалі - СРО) реєструватися саме як саморегулівних (додатково до реєстрації як юридичних осіб), а відтак у створенні об’єднання може бути відмовлено. Крім того, СРО змусять створювати фонди страхування, які, відповідно, призведуть до додаткових витрат їх членів. Закон також передбачає, що для певних сфер бізнесу членство у таких об’єднаннях буде обов’язковим, а це прямо суперечить принципу добровільності їх створення, що є основою саморегулювання. Окремі цікаві питання: саморегулівним організаціям передбачається надати право перевіряти та штрафувати своїх членів, а в їх керівництві резервуються місця для чиновників. Світова практика характеризує саморегулювання як ефективний інструмент розв’язання проблем галузі на заміну державного регулювання. Це досягається делегуванням СРО повноважень, що дозволяють реально впливати на певну галузь. Зокрема проводити експертизу законодавства, розробляти галузеві стандарти та контролювати їх дотримання. Це дозволяє СРО ефективно вирішувати галузеві проблеми та мотивує підприємства галузі вступати до таких об’єднань. Натомість законопроект 4841 від 16.07.2009 таких суттєвих повноважень галузевим організаціям не надає.

 

Впровадження системи саморегулювання в країні саме як системи вже давно перебуває в колі інтересів компаній. З метою розробки та впровадження системи саморегулювання керівниками багатьох галузевих об’єднань було опрацьовано концепцію Фахової асамблеї України (ФАУ). Учасниками організаційного комітету ФАУ було розроблено проект Закону про фахові об’єднання, яким передбачається надання СРО реальних повноважень для взаємодії з державою та заснування системи саморегулювання.

 

Цей законопроект вже представлений для громадського обговорення та, серед іншого, передбачає для СРО такі функції:

·                     розробку проектів нормативно-правових актів, а також експертизу та громадське погодження законопроектів й інших проектів нормативно-правових актів, що стосуються профільної сфери чи галузі діяльності;

·                     участь у роботі комісій з акредитації навчальних закладів на право підготовки фахівців профільної сфери чи галузі;

·                     взаємодію з органами державної влади та органами місцевого самоврядування шляхом делегування повноважних представників у профільні громадські ради;

·                     реалізацію та/або співучасть у реалізації регуляторних процедур у порядку, що визначається відповідним законодавством України;

·                     обов’язкове громадське погодження кандидатур на посаду керівника органу центральної виконавчої влади, що відповідають за відповідні сфери, галузі чи сектори діяльності.

 

Сергій Лилик, координатор оргкомітету ФАУ, член Ради ВГО «Українська асоціація маркетингу», директор Інституту маркетингу:

«У Фахову Асамблею України сьогодні об’єднані вже понад 15 різних профільних асоціацій. Усі вони будуються на принципах саморегулювання, формують галузеві стандарти, а деякі ще й атестують фахівців на предмет їх відповідності професійним вимогам та стандартам.

22 вересня цього року ФАУ проведе всеукраїнську конференцію галузевих фахових об’єднань, на якій будуть не просто обговорені ключові питання саморегулювання в Україні, а представлена спільна позиція фахових об’єднань України з питань систематизації питань саморегулювання, фахових об’єднань та фахової атестації в Україні.

Надалі ця позиція та підготовлений нами Законопроект про фахові обєднання (як також вже внесений у ВРУ законопроект №4633 «Про громадські обєднання») будуть послідовно доноситися до широких верств громадян, до всіх громадських організацій та політичних партій, до депутатів Верховної Ради України та усіх чинників, які беруть участь у встановленні системи саморегулювання в Україні».

 

Олексій Погорелов, генеральний директор УАВПП:

«УАВПП, як найбільше профільне об’єднання в галузі друкованих ЗМІ, всю свою діяльність будує на принципах вироблення єдиної галузевої позиції та стандартів, саморегулювання та представлення галузевої позиції у всіх ешелонах влади. Нам важко уявити, як влада зможе «однією рукою» керувати процесами саморегулювання галузей, а «іншою» - забезпечувати дотримання інтересів громадян, за гроші яких вона працює. На наш погляд, це є прямий конфлікт інтересів, і він має бути подоланий».

 

Інформація - УАВПП

 




Коментарі

Додати коментар