Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


26 листопада 2008

В бібліотеці медіа-права УАВПП з’явились нові матеріали щодо доступу до інформації

Facebook Twitter LiveJournal


Бібліотека медіа-права УАВПП була доповнена більш ніж 15 матеріалами, спеціалізованими на доступі до інформації. А саме: доступ до екологічної інформації, до інформації про діяльність органів державної влади, доступ до архівних документів, тонкощі подання інформаційного запиту та інше.

Для зручності користування, інформація в розділі «Доступ до інформації» структурована по тематичним розділам: Аналітика, Міжнародні стандарти, Судова практика, Типові документи

В «Бібліотеці медіа-права» систематизована інформація (статті, аналітичні матеріали, законодавство, судова практика) про обов’язки органів державної влади і права представників ЗМІ щодо отримання та надання інформації, наведені приклади подолання відмови в надані інформації, роз’яснені можливості та порядок захисту законних інтересів ЗМІ.

Що дуже важливо і зручно - доступні для скачування зразки документів (звернення, заяви, клопотання тощо), огляди судової практики та міжнародних стандартів доступу до інформації.

 

Бібліотека медіа-права орієнтована на журналістів, редакторів, видавців та медіа-юристів та працює з вересня 2008.

Інформація в бібліотеці медіа-права регулярно оновлюється, і найближчим часом там буде зібрано 30 матеріалів, присвяченим доступу до інформації

Олександр Дяченко, юрист УАВПП: «Для професійної роботи ЗМІ, в першу чергу, необхідна достовірна та актуальна інформація. Визначальним для видавця і журналіста є вміння забезпечити себе такою інформацією - використовуючи можливості, які надає закон»

Нагадуємо, що з липня 2008 року працює Юридична «Гаряча лінія» УАВПП. Юридичну допомогу та кваліфіковану консультацію можуть отримати видавці, редактори, медіа-юристи та журналісти друкованих ЗМІ. Головні напрямки такої допомоги:

-          надання інформації та консультацій з питань діяльності органів державної влади;

-          консультації щодо механізму захисту прав та законних інтересів працівників ЗМІ у разі їх порушення органами державної влади;

-          юридична допомога в разі відмови у наданні інформації на інформаційні запити або виникнення проблем з акредитацією при органах влади.

Час роботи «гарячої лінії»: офіційні робочі дні з 10:00 до 18:00
Телефон «гарячої лінії»: (044) 425-57-87

Допомогу та консультації надає юрист УАВПП, спеціаліст з медіа-права Олександр Дяченко, lawyer@uapp.org

Також двічі на місяць здійснюється випуск Юридичного бюлетеня УАВПП з питань медіа-права і законодавства, присвяченого доступу до інформації. Щоб отримувати Юридичний бюлетень електронною поштою, відправте повідомлення з темою «Підписка» на електронну адресу lawyer@uapp.org. Ви також можете розмістити в Юридичному бюлетені УАВПП власну інформацію з тематики медіа права і законодавства, надіславши їх на зазначену адресу.

Створення бібліотеки медіа-права та юридичної гарячої лінії стало можливим завдяки фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Сприяння забезпеченню прозорості і законності діяльності органів державної влади у сфері друкованих ЗМІ та відповідність діяльності друкованих ЗМІ високим стандартам журналістики».

 

Довідкова інформація:

 

Метою проекту «Сприяння забезпеченню прозорості і законності діяльності органів державної влади у сфері друкованих ЗМІ та відповідність діяльності друкованих ЗМІ високим стандартам журналістики» є надання працівникам ЗМІ можливості оперативних консультацій та підтримки з боку профільної асоціації у питаннях доступу до інформації. Подальше узагальнення звернень працівників ЗМІ по допомогу також надасть цінну інформацію та дозволить проаранжувати за популярністю засоби, якими користуються чиновники для того, щоб не надавати інформацію.

 

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) - www.uapp.org - добровільна, недержавна неприбуткова організація – асоціація видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення обсягів реклами у друкованих ЗМІ, спрощення правил та регуляцій, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості.

З моменту створення (у 2001 році) УАВПП послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та регулювання стосовно умов для ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку бізнесу.

УАВПП є членом Всесвітньої газетної Асоціації (WAN) та Міжнародної Федерації Періодичної Преси (FIPP).

 

Міжнародний фонд “Відродження” (МФВ) - http://irf.kiev.ua - національна благодійна організація, що працює з 1990 року та входить до мережі фундацій Інституту Відкритого Суспільства (заснованого американським меценатом та філантропом Джорджем Соросом). Місія Фонду – фінансово та організаційно сприяти становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив. Щороку МФВ надає, в середньому, 6 мільйонів доларів США на реалізацію проектів, що сприяють розвиткові європейської інтеграції, посиленню впливу громадянського суспільства та його контролю за владою, системі громадського правозахисту й утвердженню принципу верховенства права в Україні, проведенню судової та пенітенціарної реформ, утвердженню свободи слова та інформації, розвиткові громадської активності національних меншин й толерантності у міжнаціональних взаєминах, реформам у сферах освіти, охорони здоров’я, виданню перекладів творів сучасної суспільної думки, розвитку української видавничої справи.

 

Інформація: www.uapp.org




Коментарі

Додати коментар