Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 лютого 2019

Збираємо підписи щодо законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної

Facebook Twitter LiveJournal

Готується  прийняття проекту Закону України №5670д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 

Українські видавці на 100% підтримують укріплення української мови як державної, але закликають  підтримати незалежну українську пресу та не допустити її знищення ринку преси під час ухвалення зазначеного законопроекту. Свідомо чи через недостатній рівень розуміння відмінностей між радіо, телебаченням та пресою як РІЗНИМИ каналами масової комунікації, незважаючи на наші звернення стосовно неприйнятності трактовки статті 21 Законопроекту як такої , що призведе до краху галузі у зв’язку з економічною неможливістю виконання норми про друк 2 накладів одного видання ( див. ст. 21.законопроекту (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61994 ) , профільним комітетом ( Комітет з питань духовності та культури) до другого читання прийнята правка № 717 (автор- депутат Княжицький М.Л.) , що практично не змінює сутності норми, що вже прийнята ВР в першому читанні і є, ми на цьому наголошуємо, такою, що обмежує свободу підприємництва , жорстко втручаючись у сферу економічної діяльності незалежних суб’єктів господарювання- видавничих компаній.

Ми, з свого боку, розуміючи важливість розвитку та укріплення української мови як державної, пропонували 2 варіанти регулювання мовного питання в друкованих ЗМІ.

Варіант з введенням квот був підтриманий Комітетом ВР зі свободи слова. Також відповідні правки за № 715, 721,724 та 728 були внесені депутатом Березенко С.І.  

На превеликий жаль, профільним Комітетом під головуванням депутата  Княжицького М.Л. позиція галузі, яку чітко відображено у правках депутат Березенко С.І, була проігнорована.

Звертаємось до Вас з проханням підтримати нас в доведенні до відома народних депутатів згубності норм статті 21, що за нашими даними , містяться в Законопроекті та нажаль , до цих пір не опубликовані, але можуть  винесено до сесійної зали для остаточного голосування вже наступного тижня!

Звернення

Як ви можете долучитися?

1. Подзвоніть депутату від вашого округу, опублікуйте це звернення, власний текст, коментар - приверніть увагу народних депутатів до згубності норм статті 21, що за нашими даними, містяться в Законопроекті та нажаль, досі не опубликовані, але можуть  бути винесені до сесійної зали для остаточного голосування!
 
2. Опублікуйте на першій шпальті вашого видання (чи зробіть окреме вкладення). Поставте банер на вашому сайті, змініть тимчасово заставку вашої сторінки у Фейсбук.
Банер можна скачати тут
НАГОЛОСІТЬ, що видавці - ЗА українізації преси за квотним принципом. Ми ПРОТИ видання окремого накладу, бо саме цей підхід є згубним для галузі.
 
3. Додайте своє прізвище, ім'я та посаду до нашого спільного Звернення, яке ми передамо до Верховної Ради України. Просто впишіть це у документі тут.

4. Не сприймайте на віру популістські твердження про те, що примусове переведення преси на українську мову - то засіб та інструмент національної безпеки. НІ! Преса - єдиний засіб масової комунікації із платним доступом до контенту. На відміну від телебачення, радіо та інтернет. Неймовірна велика кількість людей цього не знає, і помилково вважає, що пресою володіють олігархи, і вони можуть платити за видання газет та журналів тою мовою,якою захочуть. Преса - це бізнес! Неможливо змусити людину купувати те, що вона не хоче. Не будуть люди купувати газети та журнали, до яких звикли - зупиниться бізнес роздрібних точок продажу преси. І просто не буде мережі, де зможуть продаватися суто україномовні газети та журнали. Саме тому примусова українізація преси = смерть усієї галузі.

Українські видавці - за мовні квоти, тобто за певний відсоток української мови в ОДНОМУ ВИПУСКУ видання та поступове збільшення цієї квоти з року в рік. Саме такий перехід буде сприйнято і читачами, і бізнесом.
Донесіть це до депутатів!
 

 




Коментарі

Додати коментар