Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


21 грудня 2017

Реформа комунальних ЗМІ: половина редакцій може закритися

Facebook Twitter LiveJournal

Згідно з результатами аналізу, виконаного Українською Асоціацією Медіа Бізнесу (УАМБ), за 2 роки реформ:

128 видань з переліку тих, хто підлягає реформуванню, повністю завершили реформування, тобто перетворили редакцію газети на приватну юридичну особу та переоформили на себе засновницькі права на друкований засіб масової інформації;

140 редакцій розпочали, але ще не завершили процес реформування. Це означає, що певні юридичні дії вже вчинено (наприклад розпочато процедуру припинення діючої редакції, вже створено приватну компанію) але засновницькі права ще не передані;

328 (або біля 55%) комунальних друкованих ЗМІ все ще не вчинили практичних дій, спрямованих на перетворення на приватні.

Перший етап реформування державних та регіональних ЗМІ фактично не відбувся: протягом 2016-го року не з'явилось жодного реформованого видання. "Зараз ми можемо говорити, шо реформа активно здійснюється. За даними аналітики на листопад 2017 року ми маємо 123 реформовані редакції (приблизно 23% від загальної кількості видань), а ще 143 – розпочали процес», - такі дані моніторингу процесу роздержавлення преси наводить Олександр Дяченко, керівник юридичного відділу Української асоціації медіа бізнесу. Але попри обнадійливу статистику, навіть якщо реформування матиме таку ж позитивну динаміку як зараз, у червні 2018 року (тобто за 6 місяців до завершення реформи) реформованих видань все одно буде менше половини.

Дослідження проводилося у вересні – грудні 2017 року. Метою дослідження був збір актуальної статистики та аналіз динаміки реформи державних та комунальних ЗМІ. УАМБ зібрала та порівняла інформацію з відкритих реєстрів, а також провела опитування представників редакцій. У випадках конфлікту даних з різних джерел, до уваги було взято найбільш актуальні та/або офіційно підтверджені – зокрема, інформацію з діючих передплатних каталогів, актуальні відомості з Реєстру друкованих ЗМІ та ЄДР. Для більш глибокого розуміння процесів, що відбуваються в редакціях ЗМІ, у грудні 2017 року було проведено письмове анкетування, в ході якого представники редакцій надали відповіді на 43 питання – у тому числі про основні показники діяльності, про стан менеджменту, про процедури планування та контролю виконання планів, а також про дотримання законодавства у редакціях. Всього в ході опитування зібрано інформацію від 196 редакцій з усіх областей України, окрім АРК Крим та тимчасово окупованих територій України. Іншими словами, опитано 32% від актуальної кількості комунальних видань, які проходять реформування.

Повний Звіт можна Завантажити тут

Звіт стане у нагоді представникам органів державної влади, неурядових організацій та засобів масової інформації, які прямо чи опосередковано здійснюють заходи, пов’язані з реформуванням державних та комунальних друкованих ЗМІ. Метою дослідження було виявлення основних тенденцій реформування, визначення факторів, що перешкоджають здійсненню реформи та пошук інструментів, які сприятимуть виконанню реформи у встановлений термін.

Дослідження проведене в рамках проекту «Подальша підтримка реформи державних та комунальних друкованих засобів масової інформації», який здійснюється Координатором Проектів ОБСЄ в Україні.

Висновки і погляди, висловлені в звіті, не обов’язково є такими, що відповідають позиції Координатора Проектів ОБСЄ в Україні.

 

УАМБ




Коментарі

Додати коментар