Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


20 липня 2017

Скасування мораторію поверне людям цінність їхнього активу – землі

Facebook Twitter LiveJournal

За роки дії мораторію власники землі втратили відчуття цінності свого основного активу. Адже більшість власників паїв – люди похилого віку, які самостійно не в змозі обробляти свою землю та здають її в оренду. Це відсторонення призводить і до вимирання сіл, і до зниження якості грунтів, і загалом - до занепаду сільських територій. Чи зможе земельна реформа  зупинити ці негативні тенденції?

Відповідь на це питання шукали фермери, керівники місцевих об’єднаних територіальних громад,  представники органів влади та журналісти, які зібралися 20 липня на дискусію «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?» у Чернівцях . Захід був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

 

«З мораторієм селяни втратили відчуття цінності землі. Бо, окрім оренди, не мають інших варіантів розпорядитися своєю власністю. Тому, здаючи землю в оренду, навіть не обговорюють умов – як зазвичай роблять ті, хто здає в оренду, скажімо, квартиру (коли вимагають від орендаря зберегти оздоблення, меблі). Завдання реформи – повернути селянам цінність землі», - наголосив Йосип Книжицький, представник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.

 

При цьому в Чернівецькій області зі 190 тисяч пайовиків, які отримали земельні паї у часи розпаювання земель, 160 тисяч отримали документи на право власності на землю. Але усього 56 тисяч пайовиків мають укладені договорів оренди.

 

«Повноцінний обіг землі відкриє людям нові можливості. От, наприклад, ви отримали у спадщину пай, але живете в іншій області, аніж жили батьки. Сьогодні ви можете тільки здати свій пай в оренду. Вільний обіг землі та ринок дозволять вам або обміняти свій пай на земельну ділянку там, де ви проживаєте, або продати землю там та купити її де ви живете, не виключаючи продовження здавання в оренду та просто продаж. Це важливо – мати різні можливості вільно розпоряджатися своєю власністю», - підкреслив Олександр Варжевський, директор Департаменту агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації.

 

Крім того, формування повноцінної власності на землю стимулюватиме розвиток фермерства, яке в свою чергу стане драйвером розвитку сільських територій. У сьогоднішніх реаліях фермерським господарствам важко конкурувати з крупними холдингами в ціні за оренду землі. А в умовах відсутності власності на землю вони не ризикують вкладатись в довгострокові нішові проекти, в яких така конкуренція із крупними гравцями відсутня.  .

 

 «Поки буде штучне обмеження конкуренції – не буде розвитку! Будь-яка заборона чи преференція відкидає нас назад. І жодна заборона ще не принесла користі. Тому я – за відкриття ринку, за конкуренцію, яка щоденно підштовхуватиме мене працювати ще ефективніше, виробляти продукцію ще вищої якості», - підсумував Василь Гайдамащук, Голова фермерського господарства «Гай-3».

 

Зростання конкуренції  вигідне на сам перед власникам паїв, оскільки збільшить їх доходи від оренди.  «Земля – це актив, за який покупці зацікавлені конкурувати! Чернівецька область – третя в Україні за рівнем зростання ціни на право оренди землі в ході проведення аукціону. Так, наш рекорд – орендна плата, встановлена на рівні 118% від нормативно-грошової оцінки землі. Отже, відкриття ринку землі необхідне, щоб власник паю міг або здати його в оренду за нормальною ставкою, або продати», - повідомив Юрій Ватаманюк, начальник головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області.

 

Більшість населення області очікує від власності на землю постійних і реальних доходів. Адже земля, як і будь-який інший актив, повинна працювати. Для цього потрібний комплекс дій – і вільний ринок, і судовий захист, і повне та прозоре відображення усіх земель у державному кадастрі. І тоді власники землі цінуватимуть свій актив, і підтримуватимуть місцевих фермерів, бо це означатиме і роботу, і добробут в селі.

 

Якщо Ви хочете ознайомитись з матеріалами, які були представлені на круглому столі звертайтесь до

Ольги Сергієнко, менеджера із сервісу УАМБ:

050 415 34 24; 067 326 96 30;

osergienko22@gmail.com

 

 

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.dorada.org.ua

Телефон: +38 044 223-02-70

e-mail: doradaukraine@gmail.com

 

Про Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ)

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) є добровільною, недержавною неприбутковою організацією – асоціацією видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. З моменту створення УАМБ послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та норм, які регламентують ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку видавничих компаній. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.uapp.org

Телефон:+380673269630
E-mail: organizator@uapp.org




Коментарі

Додати коментар