Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 січня 2015

Обмеження тарифів на доставку преси збережено виключно для державних ЗМІ.

Facebook Twitter LiveJournal

З першого січня набуває чинності Закон № 76-VIII від 29.12.2014 р. який передбачає обмеження дії ст. 9 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів"

У новій редакції ст. 9 Закону передбачає, що:

«Тариф на оформлення передплати та доставку передплатникам державних друкованих засобів масової інформації повинен становити не більше 40 відсотків собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання.»

Відповідно до ст. 1 Закону

Державний друкований ЗМІ це -

в) друкований засіб масової інформації, засновником (співзасновником) якого є орган державної влади, а видання здійснюється на базі або за участю державної власності та відповідного фінансування з Державного бюджету України чи бюджету Автономної Республіки Крим і статутом (програмними цілями) редакції якого передбачається, зокрема, інформування громадян про діяльність цього та вищих органів державної влади;

 

Ліквідація цієї пільги неодноразово анонсувалося та було обумовлено втратами державних підприємств, що доставляють пресу УДППЗ «Укрпошта» та ДП «Преса» на компенсацію пільги.

За оцінками експертів УАВПП, втрати УДППЗ «Укрпошта» на доставку видань за пільговим тарифом у 2013 році склали біля 70 млн. грн. у тому числі компенсація пільги ч.2, ст. 9 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» 32 мільйони гривень.

Зазначені витрати не компенсуються з Державного бюджету у повному обсязі, а тому зазвичай компенсуються з інших джерел у тому числі за рахунок підвищення тарифів на доставку преси.

Користуватися пільгою могли лише видання з невисокою вартістю виготовлення примірника в той час як більшість газет та журналів пільгу не застосовували.

 

УАВПП.




Коментарі

Додати коментар