Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


24 квітня 2013

АМКУ підтримав пропозиції галузі про недопущення монополізації доставки преси за передплатою.

Facebook Twitter LiveJournal

Недопущення монополізації доставки преси обговорювалось 23.04.2013 в Антимонопольному комітеті України під час дискусії за круглим столом під керівництвом голови комітету Цушка В.П. Дискусія була присвячена розробленому Міністерством інфраструктури України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку сфери поштового зв'язку» (http://www.mtu.gov.ua/uk/alias_50/30600.html). Зазначений законопроект був виставлений на публічне обговорення наприкінці минулого року та викликав рішучий протест УАВПП та інших професійних асоціацій та гравців ринку, оскільки передбачав монополізацію ринку доставки преси за передплатою національним оператором поштового зв’язку УДППЗ Укрпошта.

За результатами обговорення більшість учасників Круглого столу рекомендували повернути Законопроект на доопрацювання та зробити процес узгодження тексту цього важливого документу максимально відкритим для громадськості. Модератор заходу пан Цушко В.П. зокрема наголосив, що при розробці нової версії законопроекту мають бути дотримані 3 основних пріоритети:

1) доставка кореспонденції має здійснюватись вчасно та якісно,

2) ринок поштових послуг має бути конкурентним та передбачати доступ будь-яких гравців,

3) послуги поштового зв’язку, в тому числі доставка преси, мають бути забезпечені в усіх регіонах країни за доступною для споживача ціною.

Українська асоціація видавців приймає активну участь у розробці законопроекту, однак попри низку проведених зустрічей з керівництвом УДППЗ Укрпошта, заступником міністра інфраструктури та міжнародними експертами з провідних консалтингових фірм, головою та членами Комітету ВРУ з питань свободи слова, до цього моменту розробники не оприлюднили жодного документу, який враховує інтереси галузі. Таким чином, можна стверджувати, що станом на поточну дату громадськості відома лише одна – первісна – версія цього законопроекту, і вона є шкідливою для громадян України та незалежної преси. УАВПП цілком підтримує тези, виголошені Головою Антимонопольного комітету України, та наголошує на тому що:

  • Надання послуг поштового зв’язку, а саме доставки преси читачам, має здійснюватись за прогнозованою ціною та у спосіб, що відповідає потребам, в першу чергу, самих читачів.

Наразі УАВПП здійснює підготовку змін до чинного Закону України про поштовий зв'язок та надасть пропозиції галузі після оприлюднення нової версії законопроекту розробником, тобто Міністерством інфраструктури України.

УАВПП




Коментарі

Додати коментар