Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


27 червня 2012

Українська асоціація видавців повідомляє про використання Класифікатора друкованих ЗМІ більшістю операторів ринку

Facebook Twitter LiveJournal

Класифікатор друкованих ЗМІ взятий за основу ДП Преса, про що повідомила Наталія Похольченко, заступник директора ДП Преса. «ДП Преса взяла класифікатор друкованих ЗМІ за основу та на його підставі адаптує власну класифікацію ЗМІ за тематичною спрямованістю для того, щоб максимально наблизити її до класифікатора», - повідомила пані Похольченко. УАВПП та ДП Преса у поточному режимі доопрацьовують питання, необхідні для запровадження класифікації ЗМІ у роботу оператора передплати. Окрім того, УАВПП працює над впровадженням Класифікатора також і операторами роздрібної торгівлі пресою.

Класифікатор друкованих ЗМІ був запроваджений рішенням Ради Директорів УАВПП від 27 травня 2009 року. Він є інструментом саморегулювання галузі друкованих ЗМІ, адже його головне завдання – підвищити прозорість структуризації ринку за тематичною ознакою, ввести єдиний апарат понять для різних галузей та сегментів ринку, які взаємодіють із друкованими ЗМІ – дослідницькими та дистрибуторськими компаніями, державними органами, тощо. Класифікатор покликаний виконати функцію базису створення реєстру преси, за допомогою якого можна формувати різноманітні сукупності видань, виходячи з розмаїття завдань, які стоять перед користувачем та ринком.

Усі параметри класифікації видання (в тому числі його тематична спрямованість) вносяться до Класифікатору на підставі письмової заяви видавця на спеціальному бланку, який має бути належним чином підписаний та скріплений печаткою видавця. Будь-який інший спосіб був визнаний УАВПП дискримінаційним та неприйнятним в принципі, оскільки ніхто окрім видавця не може нав’язувати виданню ключові параметри. Така процедура забезпечила прозорість механізму внесення змін, уточнень та доповнень до реєстру, де кожний гравець може впливати на формування портрету ринку, та ускладнила використання як схем картельної змови так і суб’єктивної думки того чи іншого видавничого дому по відношенню то визначень параметрів тих чи інших категорій. Відтак це скоротило до мінімуму можливості волюнтаристської побудови гравцями ринку певних сегментів «під себе».

Сьогодні класифікатор друкованих ЗМІ, окрім безпосередньо видавничих компаній, використовують «Комунікаційний альянс», «ТНС Україна», ДП «Преса» та рекламні агенції.

УАВПП вважає неприпустимими безпідставні звинувачення у маніпулюванні даними, порушенні принципів чесної конкуренції, обмані читачів та рекламодавців. Віднесення дослідницькими компаніями та, зокрема, «ТНС Україна», видань до тих чи інших тематичних категорій виконується згідно даних Класифікатора друкованих ЗМІ, який надається ринку Українською асоціацією видавців (УАВПП). Внесення змін до Класифікатора відбувається у суворій відповідності до встановленої процедури, а актуальність даних підтверджується кожним видавничим домом окремо. Таким чином, жодна видавнича компанія не впливає на систему класифікації, а користується даними, затвердженими усіма гравцями ринку згідно до встановленої процедури-http://www.uapp.org/images/files/Classificator%20Print%20Mass-media_UAPP_may%202009.doc. Документ розміщено у відкритому доступі, і кожен бажаючий має можливість ознайомитись з ним тоді, коли йому буде необхідно.

Інструментарій, запропонований компанією «ТНС Україна» на підставі використання Класифікатора, дозволяє аналізувати аудиторії видань за низкою параметрів включно до психографіки, що дає можливість чітко обирати найбільш ефективний носій для вирішення завдань рекламної кампанії.

Представники рекламних агенцій так прокоментували дану ситуацію:

Александр Барановский, исполнительный вице-президент Группы АДВ Украина по медиасервису:  «Прежде всего, для рекламных агентств важно понимать  эффективность медианосителей – показатели охватов по целевым группам рекламодателя, на что та или иная сегментация классификатора не имеет влияния. Свежие аудиторные показания  - залог уверенности в том, что клиенту предложены эффективные  медиапланы, что в свою очередь невозможно реализовать без единой стандартной системы координат для всех представителей рынка – в данном случае это показатели ТНС. Отказ от участия в рейтингах некоторых изданий, к какому бы классификатору они бы не относились, лишит нас возможности объективной оценки, соответственно, и обоснования для рекомендации клиентам, что, безусловно, скажется на перераспределении рекламных бюджетов не в сторону изданий не участвующих в исследованиях».

Виолетта Скодорова, баинг-директор РА "Медиа-Пресс": «Отсутствие издания в рейтингах ТНС усложнит планирование клиентов на это издание. Учитывая, что клиенты сейчас  очень четко  отслеживают показатели планирования, понимают, что существует большая конкуренция на рынке и пытаются использовать свои медиа-бюджеты с максимальной пользой, то без свежих аудиторных  показателей  нам будет довольно сложно убедить наших клиентов в эффективности использования данного издания  в качестве медиа-носителя».

Романенко Игорь, Нон-ТВ баинг групп хед РА «Медиаком»: «Рейтинги ТНС являются единой валютой на рынке прессы. Издания, отсутствующие в рейтингах выпадают из медиапланирования, так как по ним нет  никаких независимых данных. Классификация изданий не имеет принципиального значения для Клиентов и является больше внутренней информация для исследователей и издателей. Для рынка прессы в целом плохо, когда издания отказываются от участия в рейтингах, так как теряется общая картина читательских предпочтений жителей Украины.

УАВПП рішуче засуджує намагання поставити прийняту ринком процедуру під сумнів, оскільки це не лише наносить репутаційну шкоду визнаній усіма процедурі саморегулювання та компанії «ТНС Україна», яка її використовує на абсолютно законних підставах, але й шкодить галузі в цілому, що є неприпустимим для будь-якого цивілізованого ринку, яким, безумовно, є ринок друкованих ЗМІ України. УАВПП закликає окремі видавничі компанії, які, вочевидь, не розібрались в суті питання, переглянути свої позиції та відізвати свої заяви.

УАВПП




Коментарі

Додати коментар