Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 травня 2011

Почалось доопрацювання законопроекту №5164 про заборону реклами тютюну

Facebook Twitter LiveJournal

20 травня 2011 року відбулося перше засідання робочої групи для доопрацювання законопроекту №5164, яким передбачається заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.

На засіданні робочої групи, яку очолює народний депутат Кондратюк Олена Костянтинівна, були присутні майже всі із 18 членів. У ході обговорення було розглянуто частину поправок та прийнято рішення рекомендувати Комітету ВР з питань свободи слова та інформації прийняти деякі з них. Частину поправок було рекомендовано відхилити у зв’язку з невідповідністю процедури подання пропозицій і поправок чинному регламенту Верховної Ради. 

Олексій Погорелов, генеральний директор УАВПП: «Засідання пройшло у досить конструктивному руслі. Хоча настрій представників коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» є доволі радикальним, є надія, що в ході професійного обговорення поданих поправок вдасться знайти таку формулу, при якій можна буде досягти мети, якій слугує законопроект (тобто зменшити негативний вплив «тютюнових» комунікацій, які впливають на збільшення паління). І одночасно при цьому не створити купу нових проблем, від збільшення корупційних можливостей українського законодавства до припинення дії тих програм, які дозволяють за гроші спонсорів вирішувати ряд суспільно важливих питань. І зокрема – проводити різноманітні заходи, які дозволяють підвищувати професійність роботи як журналістів, так і ЗМІ. Що необхідно для пропаганди здорового способу життя, в тому числі». 

Наступне засідання робочої групи для доопрацювання законопроекту №5164 призначено на 27 травня 2011 року. 

Довідково:

Робоча група для доопрацювання законопроекту №5164 була створена 16 лютого 2011 року за рішенням, ухваленим на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. 

Від народних депутатів подано понад 70поправок до тексту законопроекту, прийнятого у першому читанні. 

УАВПП неодноразово наголошувала на необхідності доопрацювання законопроекту №5164 і послідовно докладає зусиль до того, щоб він став ефективним з точки зору впливу на зменшення саме тютюнопаління. 

Головні заборони законопроекту №5164 - це повна заборона «реклами й стимулювання продажу тютюну», «заборона для виробників тютюнових виробів або пов’язаних з ними організацій надавати будь-яку допомогу тим, хто її потребує, у тому числі спонсорство». 

Головні слабкі сторони – введення нових визначень в рекламно-комунікаційне законодавство, відсутність чіткого переліку заборон, регулювання цим спеціальним законопроектом сфер, які вже регулюються іншими законами («Про рекламу» та «Про благодійництво»), спроба введення цензури (заборона щодо упередженого висвітлення), заборона спонсорської підтримки будь-чого, незважаючи на те, чи має це відношення до проблеми паління. 

Крім того, законопроект заплутує законодавство, забороняє компаніям-виробникам доносити інформацію до споживачів, заважає державі вирішувати гострі соціальні проблеми, погіршує і без того несприятливі умови ведення бізнесу у секторі ЗМІ та комунікацій.

Інформація: www.uapp.org




Коментарі

Додати коментар