Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


26 квітня 2007

Французька журнальна преса міняє вигляд, щоб не бути схожим на Інтернет

Facebook Twitter LiveJournal

Французька журнальна преса шукає засобів зберегти свого читача. Журнали обновлюють свій вигляд, роблять ставку на якість паперу, фотографій, тощо, усе те, чого не може дати своїм читачам Інтернет.
„Журнальна преса намагається заявити, що паперова журналістика ще не померла. Мета здивовувати читача на кожній сторінці, „зачепляти” погляд читача-перемикача каналів та заявити вголос про нашу особистість”, - підкреслив консультант Патрік Матьє, представляючи дослідження тенденцій у журнальній пресі по всьому світові у розмові з кореспондентом AFP.

Щоб показати свою специфічність, перед лицем Інтернету, журнали приділяють увагу якості паперу, або надають перевагу кольорам, котрі не здатен передати на екрані комп’ютеру, так як то передає папір – чорне й біле зображення, позолочений та посріблений відтінки, флуоресцентні кольори.

Деякі журнали, елітні, свідомо використовують великі формати, наближаючи максимально журнал до книги, навіть до книги про мистецтво, або книга- фотоальбом. Головне стає візуальне, естетика „ручної роботи”. Сьогодні коли інформаційні програми дозволяють ретушіровати зображення так, що то є непомітним для ока, журнали „симулюють” зображення, що його зробили ремесленими засобами. „У школах, де готують художніх директорів, студентів привчають до клею, ножиців та аплікації. Вони намагаються дістанциюватися відносно компьютерного екрану”, - каже Пьєр Понан, викладач у школі мистецтв.

У французьких журналах, від жіночих типу „Jalouse” до розрахованих на універсального читача „Modes et Travaux” все більше публікується фотографій, що створюють враження, що їх грубо, неохайно вирезали, частини наклеїли за допомогою скотчу, або прикололи скобами та навіть поліроїдні знімки. Тоді як у Інтернет-версіях преси можна читати скоріше невеликі статті, журнальна преса ставить акцент на матеріали, де можна варьїрувати ритм прочитання матеріалу. Художники журналів різноманічують верстку полос з тим, щоби „повернути цінність культурі поверхового прочитання”, перегортання сторінок, так щоб читач міг споживати журнальний продукт частинами, без шкоди змісту.

„На довгий термін, Інтернет може призвести до того, що друкована преса відновить свою цінність в очах читачів, якщо преса добре зрозуміє свою роль: випускати продукцію високої якості, з цінним змістом, що поєднується з задоволенням від читання, від скорого перегортання сторінок”, - вважає Аксель Ганц, видавець жіночого журналу „Jasmin”.

 

 

Источник: ІМІ




Коментарі

Додати коментар