Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


17 січня 2007

МФЖ визнала 2006 рік "найкривавішим роком" для журналістів

Facebook Twitter LiveJournal

Сьогодні Міжнародна федерація журналістів оприлюднила свій щорічний звіт про загиблих й убитих впродовж минулого року журналістів та працівників мас-медіа, в якому зазначено, що якнайменше 155 журналістів було убито й 22 загинули у наслідок нещасних випадків, й це забарвило 2006 рік для журналістів всього світу у кривавий колір.
Звіт Міжнародної федерації журналістів – „Журналістика під ударом меча у 2006 році”(Journalism Put to the Sword in 2006) – містить детальний перелік всіх випадків смерті журналістів, включаючи 69 випадків, які сталися в Іраці. Федерація журналістів також зазначає, що звіт – це заклик до працедавців у сфері медіа й урядів країн до активних дій, підвищення рівня безпеки журналістської професії та захисту журналістів.

Організація зазначає, що такі лідери у сфері ЗМІ як Reuters, BBC, CNN, а також лідери Європейської спілки мовників повинні використовувати свою глобальну репутацію й для регіональних мереж, й допомогти запровадити „культуру безпеки”, хоча, в цілому, медіа-індустрія відзначається певним „дефіцитом”, коли йдеться про зменшення ризиків, яких зазнають журналісти та медіа-працівники.

„Існує величезна, просто драматична відмінність між медіа, які серйозно ставляться й беруть на себе відповідальність щодо безпеки своїх працівників”, – зазначає Айдан Вайт, генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів, – і тими, які просто віддають накази про відрядження працівників „у поле” й не дають собі звіту про те, що з ними може трапитися”.

Федерація журналістів зазначає, що власників ЗМІ не можна вибачити за те, що вони не приєдналися до Міжнародного інституту безпеки новин – незалежної коаліції у галузі ЗМІ, яка проводить кампанії задля навчання безпечної поведінки та кращого захисту журналістів. „Кожен повинен просто затаврувати таке жахливе зростання рівня порушень прав наших людей!” – наголосив Айдан Вайт.

Звіт містить, зокрема, такі дані:

Африка – убито 5, загинули через нещасний випадок - 4 журналісти

У Африці проблеми виникали переважно через конфлікти у Конго, Сомалі та Судані, а також через давні проблеми із ресурсами для розвитку ЗМІ, що фактично означає недофінансування журналістики.

Габріель Багло, директор Африканського офісу організації зазначає, що у цьому регіоні лише власники ЗМІ та органи влади можуть зробити набагато більше, щоб підвищити рівень безпеки та захисту медіа-працівників.

Америка – убито 37, загинули через нещасний випадок - 10 журналістів

У Латинській Америці, де журналісти борються за покращення своїх основних трудових прав, медіа-працедавці повинні нести особливу відповідальність.

За словами Грегоріо Салазара, регіонального координатора федерації журналістів у Латинській Америці, окрім підтримки Globo, провідної медіа-організації регіону, власники ЗМІ, окрім кількох груп, дуже повільно звертають увагу на пріоритетність проблем безпеки журналістів.

„Рік за роком кількість смертей журналістів у Латинській Америці залишається високою, й цей рік не став винятком, – зазначає він. – Але ми все ще продовжуємо спостерігати, як деякі працедавці відстають у цьому питанні. В цілому ця проблема вимагає чітких і рішучих дій, а не підкорення безвиході”.

Азія – убито 34, загинули через нещасний випадок - 8 журналістів

„В Азії рівень смертності серед журналістів зростає, а тиск на журналістів залишається незмінним у деяких конфліктних регіонах. Водночас це підтверджує, що багато медіа-працедавців та урядів країн просто закривають очі на подібні факти, - говорить Джаскуі Парк, директор офісу організації в Азії. – Нам потрібні більш практичні зобов’язання та шляхи зменшення ризиків та підвищення безпеки”.

Європа – убито 6

Убивство Анни Політковської привернуло увагу всього світу до небезпеки, з якою постійно стикаються журналістів в Росії, хоча Анна була лише однією із багатьох журналістів, вбитих впродовж останнього року, зазначає Арне Коніг, президент Європейської федерації журналістів.

„Російський уряд та власники ЗМІ повинні робити набагато більше для захисту журналістів, а також знайти убивць Анни та інших жертв злочинів, й судити їх,» – зазначив Арне Коніг.

Середній Схід – убито 73

„Трагічна загибель 69 журналістів та медіа-працівників у Іраці зробила цей рік найгіршим „досягненням” у галузі журналістики, - сказав Айдан Вайт, генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів. – Майже всі наші колеги, вбиті в Іраці – були іракськими журналістами. І немає жодних сумнівів, що уряд Іраку та військові США повинні поставити безпеку журналістів ключовим пріоритетом, інакше країна наколи не матиме реальної свободи ЗМІ.”

Незалежна медіа-профспілка



Коментарі

Додати коментар