Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


17 червня 2024

Готуються зміни в правила рекламування їжі

Facebook Twitter LiveJournal

Колеги, зверніть увагу: готуються зміни до правил рекламування певних продуктів харчування. Мета новацій - захист прав дітей від реклами нездорового харчування. Інструмент, який планують застосовувати -саморегулювання та використання європейського досвіду.

Детальніше - в прес-релізі нижче.
Вивчайте, будьте в курсі можливих новацій.

 

Пост реліз за підсумками Стратегічної сесії «Європейська практика маркетингового регулювання захисту прав дітей та підлітків від впливу реклами нездорового харчування»

30 травня 2024 р. понад 100 фахівців з маркетингу обговорювали питання захисту прав дітей від реклами нездорового харчування в рамках Стратегічної сесії «Європейська практика маркетингового регулювання захисту прав дітей та підлітків від впливу реклами нездорового харчування». Якість харчування напряму впливає на здоров'я людей, а реклама формує попит на продукти.

У Стратегічній сесії взяли участь європейські та українські експерти у сфері маркетингу та реклами, представники харчової промисловості та державних регуляторів.

Ірина Лилик, президент ГО «Українська Асоціація Маркетингу», зазначила, що нещодавно внесені правки до Закону України «Про рекламу», створили умови спільного регулювання бізнесом та державою питання щодо рекламування екстра перероблених харчових продуктів з високим вмістом цукру, солі та трансжирів. Настав час, коли треба визначитись, який шлях регулювання цього ринку буде обрано – жорстке регулювання, саморегулювання або спільне регулювання. Вибір за Україною!

Lucas Boudet Director General, Tudor Manda, Self-Regulation Development Manager, Європейський Альянс зі Стандартів в Рекламі (EASA) підкреслили, що лише ефективна взаємодія харчової галузі, регуляторних органів, рекламних агенцій та наукової спільноти може створити умови для захисту прав дітей від впливу реклами нездорового харчування.

«Ми разом розробляємо Правила, Рекомендації, Кодекси, проводимо тренінги для попередження появи оманливої реклами. Ми також розглядаємо скарги споживачів та проводимо моніторинг реклами. Ми вітаємо ініціативу України щодо впровадження європейських норм саморегулювання для захисту прав дітей від реклами нездорової їжі».

Презентуючи результати проєкту «Зобов’язання ЄС» (EU Pledge), метою якого було запровадження відповідального саморегулювання маркетингу харчових продуктів з високим вмістом жирів і цукрів, представники Світової федерації рекламодавців – Vinciane Patelou, Director of Consumer Policy WFA та Ana-Elena, senior program manager EU Pledge, – підкреслили, що більшість країн світу регулює питання рекламування дітям харчових продуктів. Акти регулювання розроблені як на рівні ЄС, так і на національних рівнях.

«Зобов’язання ЄС (EU Plege) – це добровільне зобов’язання, яке взяли на себе основні виробники харчових продуктів та напоїв щодо відповідальної реклами дітям до 13 років. До ініціативи приєдналися світові бренди та місцеві компанії. Загалом учасники ініціативи покривають до 80% реклами в Європі».

Orla Twomey, голова Європейського Альянсу зі Стандартів Реклами та представниця Управління стандартів реклами в Ірландії, поділилась досвідом Ірландії щодо впровадження спільного регулювання у сфері захисту прав дітей від реклами нездорової їжі. Вона підкреслила, що діалог з галуззю був не простий, однак аргументи лікарів та статистика захворювань, яку надав регуляторний орган Ірландії в сфері охорони здоров’я, сформував можливості достукатися до представників харчової промисловості, які, в подальшому, розробили та прийняли обмеження в галузі реклами дітям та підліткам продуктів з високим змістом жирів, солі та цукру.

Laura Frunzeti, виконавчий директор Управління стандартів реклами в Румунії, надала приклади застосування Етичного Кодексу Реклами Дітям Румунії, який був прийнятий у 2008 році. Основні засади стосуються захисту прав дітей від нездорової їжі або надмірного споживання. З цією метою було впроваджено обмеження щодо показу в рекламі розмірів порцій. Діти не мають контактувати з їжею, не повинні робити певні зауваження, на кшталт, це «дуже смачно», «смак відмінний», «мені дуже подобається», оскільки таким чином рекламодавці можуть підштовхнути батьків до купівлі такої продукції своїм дітям. В рекламі заборонено показувати продукти, які містять більше калорій, ніж рекомендовано для збалансованого харчування дітей віком до 15 років.

Юлія Шкурко, начальник аналітичного відділу компанії Pro-Consulting, презентувала тенденції на ринку дитячого харчування в Україні. Ринок дитячих продуктів пропонує споживачам широкий асортимент кисломолочних продуктів (йогурти, солодкі та глазуровані сири та десерти), плодово-ягідних пюре та соків, питної води та солодких напоїв, корисних сніданків, смаколиків та навіть соусів і майонезів. Враховуючи демографічну ситуацію в країні, виробники продуктів для дітей працюють у межах доволі високої конкурентної боротьби за споживача. Це спонукає їх як до створення унікальної торгової пропозиції, так і до активних маркетингових заходів щодо просування продукції.

Алла Смородина, адвокатка АО «Саєнко Харенко», експертка з права інтелектуальної власності, доктор філософії, прокоментувала Закон України «Про рекламу», якій є основним для рекламної галузі: «Закон містить розумні та правильні принципи, які мають застосовуватися для будь-якої реклами, яка націлена на дітей або в якій задіяні діти. Ці положення спираються на світову практику. Спеціальних положень з вимогами або заборони щодо реклами «нездорового харчування» Закон України «Про рекламу» наразі не містить. Підхід, окреслений для реклами алкогольних напоїв і тютюнових виробів, може бути в нагоді, як приклад заборони реалізації певної категорії товарів і їх реклами. Щодо перспектив правового регулювання обмежень і заборон реклами «нездорового харчування» на рівні саморегулювання індустрій, варто визначити, що це також є світовою практикою. Україна ще має пройти цей шлях.»

 

Захід був проведений в рамках проєкту «Гармонізація української політики впровадження регулювання маркетингу харчових продуктів з європейською практикою захисту прав дітей та підлітків від впливу реклами нездорової їжі», який реалізує ГО «Українська Асоціація Маркетингу» у партнерстві з EASA, ГО «Харчування та якість життя» та ДПСС України. Актуальність проєкту зумовлена необхідністю гармонізувати із українським ринком напрацьовані європейські практики застосування нормативних та добровільних обмежень маркетингу нездорової їжі серед дітей та підлітків з метою входження України до єдиного ринку ЄС. За результатами проєкту буде надано рекомендації щодо адаптації Національної програми наближення законодавства України до актів права ЄС.

Проєкт проходить за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження», в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

За більш детальною інформацією просимо звертатися за адресою

umaukras@gmail.com




Коментарі

Додати коментар