Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


28 грудня 2020

Медіа-бізнес, журналісти і видавці просять дозволити продаж преси під час локдауна

Facebook Twitter LiveJournal

Українська Асоціація Медіа Бізнесу, Національна спілка журналістів та Асоціація незалежних регіональних видавців звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і міністра охорони здоров'я Максима Степанова щодо перешкоджання вільному доступу громадян України до інформації під час локдауна.


У спільному зверненні вони висловлюють велику стурбованість тим фактом, що в Постанові КМУ №1236 від 09.12.2020 р - в пункті 3, підпункті 4, що стосується торгівлі товарами, відсутня прозорість відносно торгівлі пресою, і вважають це загрозою для конституційного права громадян на доступ до інформації.


 


Медіа-бізнес, журналісти і видавці просять дати однозначне пояснення і внести відповідні зміни до Постанови КМУ №1236, щоб забезпечити можливість придбати друкований засіб масової інформації та оплатити покупку на касі.


 


На їхню думку, споживач повинен мати можливість вільно вибрати екземпляр(ри) в торговому залі продуктового магазину (супермаркету) в місці, де зазвичай розміщена преса.


 


Підписанти звернення просять додати пресу в список групи товарів, дозволеної до продажу в частині 3 пункту 4 Постанови КМУ №1236 в наступному вигляді:


 



4) прийом відвідувачів суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність в сфері торговельного та побутового обслуговування населення, крім:


 


торгівлі виключно товарами, які відносяться до продуктів харчування, на торгових площах, не менше 60 відсотків яких призначені для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв'язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, ДРУКОВАНИМИ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ПРЕСОЮ). Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися тільки з здійсненням адресної доставки замовлень.



 


Нагадаємо, локдаун в Україні буде запроваджено з 8 по 24 січня. Кабінет міністрів визначив ряд жорстких обмежень - працювати буде тільки критична інфраструктура, а доступними будуть тільки товари і послуги першої необхідності.


 


До переліку об'єктів критичної інфраструктури увійшли магазини (торгівля продовольчими, медичними, ветеринарними товарами і засобами зв'язку); заправки (без зон харчування); банки, інші фінустанови; ветеринарні клініки; аптеки; готелі; пошта; перукарні та салони краси за умови попереднього запису. А ось точки з продажу преси в нього не потрапили.


 


Джерело: https://economics.segodnya.ua/economics/enews/media-biznes-zhurnalisty-i-izdateli-prosyat-vlasti-razreshit-prodazhu-pressy-vo-vremya-lokdauna-1497214.html



Коментарі

Додати коментар