Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 листопада 2020

Заява Комісії з журналістської етики щодо діяльності директора ІА «Таврія ньюс» Кирила Стрємоусова із масової роздачі посвідчень журналіста

Facebook Twitter LiveJournal

Протягом жовтня 2020 р. на платформі YouTube з’явилася низка відео, автор яких, мешканець Херсона Кирило Стремоусов, анонсував можливість будь-кому отримати посвідчення журналіста. Для цього, за словами автора, достатньо заповнити анкету і надіслати разом із фото.

В описі відео розміщені посилання на анкету і телефони регіональних координаторів. Інформації про те, чи сплачують власники карток за такі «посвідчення», немає, проте під кожним відео містяться також реквізити для перерахування коштів на підтримку відеоканалу.

Розповідаючи про переваги отримання статусу журналіста, Кирило Стремоусов наголошує на можливості безперешкодно відвідувати суб’єкти владних повноважень, вести фото- та відеозйомку, отримувати акредитацію до органів влади, а також користуватися захистом за статтею 171 Кримінального кодексу України та іншими статтями, які передбачають покарання за злочини проти журналістів.

Під час прямих ефірів на своєму YouTube-каналі автор демонструє виготовлені «посвідчення» та зачитує прізвища власників. Із відео можна дізнатися, що перша партія у 200 «посвідчень» уже виготовлена і відправлена до різних областей України – зокрема, до Києва, Одеської, Вінницької, Харківської, Донецької областей. 

«Ось скільки посвідчень отримує Київ… Ось скільки людей, які в Києві зможуть безперешкодно проходити до Київради на будь-які комісії, ставити незручні і зручні запитання. Також ми зможемо акредитуватися у Верховній Раді, акредитуватися в  Кабінеті міністрів. Де би ви не захотіли, ви всюди зможете пройти», - звертається до власників «посвідчень» Кирило Стремоусов.

«Зараз я друкую посвідчення практично всім підряд», - зізнається він в іншому відео. «Ми офіційна юридична особа. Я є директором офіційного видання «Таврія ньюс». У мене є ліцензія на проведення журналістської діяльності. Видаючи вам абсолютно легітимні посвідчення позаштатних співробітників моєї інформаційної агенції, я вас наділяю статусом журналіста», - заявляє Стремоусов.

«Посвідчення» у вигляді пластикової картки містять написи на лицьовій стороні «Преса» і «Press», а також назву медіа – ІА «Таврія Ньюс». На зворотному боці картка має напис: «Цей документ засвідчує приналежність його власника до професійної спілки працівників засобів масової інформації» (таке формулювання озвучує сам автор). Також на картці розміщено інформацію про санкцію статті 171 Кримінального кодексу України.  

Уважно вивчивши наведені факти, Комісія з журналістської етики заявляє наступне.

1. Законодавство України визначає гарантії діяльності журналістів, виходячи з суспільної ролі професії та особливостей роботи працівників медіа. Ці гарантії передбачають захист від втручання в роботу журналістів, відповідальність за перешкоджання професійній журналістській діяльності, за посягання на життя і здоров’я журналіста.  Також журналісти користуються правом безперешкодного доступу до суб’єктів владних повноважень, мають право збирати інформацію у ситуаціях, коли доступ інших громадян обмежений та інші права.

Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів.

2. Засади діяльності журналістів передбачають не лише права, а й обов’язки. У тому числі – обов’язок дотримуватися в своїй роботі професійних та етичних стандартів. Агітуючи подавати заявки на отримання журналістських «посвідчень», Кирило Стремоусов не роз’яснює обов’язки журналістів та етичні стандарти, а говорить лише про можливість користуватися перевагами, які надає законодавство журналістам, порівняно зі звичайними громадянами. Комісія з журналістської етики вбачає в цьому зловживання статусом журналіста і застерігає від таких порушень власників «посвідчень».  

3. Кирило Стремоусов видає журналістські посвідчення від імені інформаційної агенції «Таврія ньюс», проте на сайті агенції немає згадки про цю акцію. Вся інформація поширюється виключно через платформу YouTube або соціальні мережі з використанням словосполучення «журналісти Стремоусова». Також на сайті агенції неможливо знайти матеріали «журналістів», які вже отримали «посвідчення». Таким чином директор агенції вводить громадськість в оману стосовно приналежності власників нових «посвідчень» до діяльності зареєстрованого медіа чи до професійної спілки працівників засобів масової інформації. Такої спілки немає в реєстрі громадських об’єднань Міністерства юстиції України.

4. Директор ІА «Таврія ньюс» щонайменше двічі за останні два роки нападав на журналістів. У січні 2019 він влаштував стрілянину в прес-центрі газети «Новий день» (Херсон), а в липні 2020 ударив журналіста онлайн-видання «Вгору» Дмитра Багненка, завдавши йому тілесних ушкоджень. Попри зареєстровані поліцією кримінальні провадження за цими фактами, нападника не було покарано, а відсутність покарання могла надихнути його на нові правопорушення.

Із повідомлень у медіа відомо, що Кирило Стремоусов прикривається статусом журналіста в ситуаціях, пов’язаних з політичною діяльністю. Зокрема, масова роздача журналістських посвідчень розпочалася під час місцевих виборів в Україні, де громадянин Стремоусов балотувався на посаду Херсонського міського голови як самовисуванець. Кампанія, яку він веде в соціальних мережах, виглядає як особистий піар, а не як робота інформаційної агенції.

5. У своєму відеоблозі Кирило Стремоусов просуває фейки та конспірологічні ідеї – зокрема, про шкідливість носіння масок у час пандемії та шкідливість ПЛР-тестів. Такі матеріали порушують журналістські стандарти та Кодекс етики.

6. Для ведення журналістської діяльності немає вікових чи освітніх обмежень. Стаття 34 Конституції України передбачає право кожного вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб. Проте масова роздача журналістських посвідчень особам, які раніше не займалися журналістською діяльністю та не мають уявлення про професійні й етичні стандарти, загрожує підірвали загальний рівень довіри до української журналістики, знизити рівень захищеності журналістів перед законом через поширення його норм на невизначене коло осіб та масове зловживання статусом журналіста заради отримання персональних преференцій.

Виходячи з цих висновків, Комісія з журналістської етики вбачає в діях Кирила Стремоусова грубе порушення ст. 19 Кодексу етики українського журналіста  - «Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою» - та оголошує публічний осуд.

Комісія вимагає від громадянина Кирила Стремоусова негайно припинити масову роздачу журналістських посвідчень стороннім особам.

Комісія з журналістської етики у своїй діяльності прагне сформувати культуру професійної і чесної журналістики, а також підвищити довіру до медіа. Закликаємо керівників медіа під час видачі журналістського посвідчення знайомити штатних і позаштатних працівників із правами та обов’язками журналістів, з Кодексом етики українського журналіста, а також утриматися від безконтрольної видачі журналістських посвідчень особам, які не ведуть журналістської діяльності.

 

 

Заява підготовлена за підтримки проекту "Посилення саморегулювання українських медіа", що виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Уряду Норвегії, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки.




Коментарі

Додати коментар