Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 лютого 2019

НСЖУ та редактори газет знову вимагають відставки гендиректора Укрпошти

Facebook Twitter LiveJournal

НСЖУ та редактори понад 120 газет підтримали вимогу до Наглядової ради "Укрпошти" про відставку її гендиректора Ігоря Смілянського.

Про це йдеться у зверненні Всеукраїнської наради редакторів до керівництва держави, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національна спілка журналістів України і редактори понад 120 газет висловили недовіру генеральному директору Укрпошти. На наше переконання, дальше перебування пана Смілянського в кріслі керівника "Укрпошти" призведе до занепаду друкованих засобів масової інформації. Ми наголошуємо на невідповідності Ігоря Смілянського обійманій посаді", - йдеться у зверненні.

Учасники Всеукраїнської наради редакторів звернули увагу на те, що в 2018 році знизився загальний передплатний наклад періодики, а "місцеві і центральні газети стали заручниками Укрпошти".

"Закриття поштових відділень на селі, постійне підвищення тарифів, скорочення листонош, зміна в односторонньому порядку маршрутів і графіку доставки робить газети залежними від пошти, а не від читача. В Україні зникають щоденні газети. Навіть щотижневі потрапляють до читача раз на 2-3 тижні", - зазначається у зверненні.

Враховуючи це, учасники наради вирішили підтримати вимогу перед Наглядовою радою АТ "Укрпошта" про відставку генерального директора Ігоря Смілянського. Самого Смілянського на нараді не було. Замість нього виступив директор департаменту поштових послуг Укрпошти Сергій Гречко, під час виступу котрого присутні у залі тримали плакати з гаслами на зразок "Генерального директора АТ "Укрпошта" Ігоря Смілянського - у відставку", "Укрпошта" - головна загроза пресі України", "Укрпошта вбиває друковані ЗМІ" та "Вимагаємо якісної поштової доставки преси".

Водночас учасники наради рекомендували Кабінету міністрів України невідкладно забезпечити проведення розрахунків перед видавництвами за передплату газет на 2019 рік, розглянути на своєму засіданні питання реформування "Укрпошти" в контексті доступності послуг і накласти мораторій на закриття поштових відділень і скорочення персоналу. При цьому пропонується призначити незалежний аудит поштових тарифів на передплату та доставку періодичної преси, створивши комісії у складі представників НСЖУ, Рахункової палати, редакцій друкованих ЗМІ, правоохоронних органів і депутатів різних рівнів. Водночас уряду рекомендується забезпечити виконання положень законодавства про окремі тарифи на доставку періодичних видань у Донецькій і Луганській областях. Також учасники наради закликали уряд у межах фінансування Міністерства інформаційної політики передбачити у Держбюджеті на 2019 рік кошти для часткової компенсації видавцям витрат на доставку періодики за передплатою.

Окрім того, вони закликали уряд розробити і схвалити цільову програму державної підтримки преси в Україні за зразком аналогічних моделей підтримки друкованих ЗМІ в європейських країнах і скасувати державне мито та ПДВ на газетний папір імпортного виробництва як стратегічно важливу продукцію.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2018 року Національна спілка журналістів України та профільні медіаоб’єднання і редакції українських газет та журналів звернулися з відкритим листом до Президента Петра Порошенка з вимогою звільнити керівника ПАТ "Укрпошта" Ігоря Смілянського. Під листом підписалися голова НСЖУ Сергій Томіленко, генеральний директор УАМБ Олексій Погорелов, голова Ради директорів АНРВУ Олександр Човган, а також колективи центральних і регіональних газет і журналів.

 

Джерело: Укрінформ




Коментарі

Додати коментар