Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 лютого 2007

Три типографії відмовилися видавати „Уральськую Неделю” під тиском влади

Facebook Twitter LiveJournal

У Казахстані три типографії відмовилися видавати друком незалежний часопис „Уральськая Неделя”. Про це повідомляє IFEX. Часопис зазнав тиску з боку представників влади, після того, як з липня розпочав серію публікацій про корупцію, як зазначила
Тамара Єслямова, головний редактор видання. Залякування типографій стало улюбленим інструментом, щоб примусити замовчати критичні газути у Казахстані, - зазначає Джоел Саймон, виконавчий директор Комітету захисту журналістів CPJ. –Ми закликаємо владу негайно припинити переслідування „УН” та типографій”.



Єслямова сказала також, що у грудні місцева типографія „Поліграф сервіс”, котра друкувала „УН” з 2001 року, повідомила її, що місцеві посадовці погрожували закрити типографію, якщо вони продовжуватимуть видавати „Уральскую Неделю”.З-відтоді „УН” була примушеною друкуватися в іншому місті. Ця єдина типографія в Уральську також відмовилась працювати з редакцією. 15 січня часопис підписав угоду з „А-Поліграфією” у районі Акьтюбинску. Та три дні потому, після тогоя. Як вийшов один номер газети, директор типографії повідомив Єслямова, що „за непередбачених обставин” не в змозі виконувати зобов’язання, що їх взяв перед часописом. 25 січня типографія „Ак Заіик” у районі Атірау почала друкувати часопис, але посадовець подзвонив до друкарні та попередив, що вони мають припинити працювати з „УН”, як повідомляла організація захисту прав журналістів у Алма-Аті „Аділ Соз”. Не дивлячись на погрози, „Аз Заіик” продовжувала друкувати газету, як повідомила Єслямова.



Тим часом, 11 січня місцевий суд засудив газету „УН” до сплати штрафу у сумі 300 тисяч тенге (2 тисячі 378 доларів) збитку місцевій металургійній компанії „Металоізделія”, через статтю, що вийшла друком у „УН” про позазаконне використання державного фінансування. Суму збитків негайно конфіскували з банківських рахунків газети, навіть ще до того, як газета подала апеляцію, зазначалося у повідомленні „Адал Соз”. За казахськими законами, це можна було робити після того, як своє рішення проголосив би апеляційний суд.



CPJ дослідження показало, що влада неодноразово спричиняла тиск на типографські підприємства, котрі друкують опозиційні та незалежні газети. У січні 2006 року найвеликіша типографія у Казахстані „Дауір” відмовилась друкувати сім опозиційних алмаатинських тижневиків. „Дауір” тоді пояснив відмову тим, що „зміни у обладнанні” зумовили припинення контрактів з тижневиками. Але редактори кажуть, що ясно, що вони стали предметом тиску через критичні матеріали.



ІМІ



Коментарі

Додати коментар