Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


9 лютого 2009

„Пульс Киева” - новий русифікаційний проект?

Facebook Twitter LiveJournal

Мовне питання не перестає про себе нагадувати, на цей раз об’єктом уваги стала чергова безкоштовна газета.

Керівникові проекту видання „Пульс Киева”

О. Лисенку

Головному редакторові

К. Войтенку

Відкрите депутатське звернення

Шановні панове О. Лисенко і К. Войтенко!


Кожного ранку, виходячи з метро на вул. Інститутській, я отримую Вашу газету. Я її зазвичай читаю. Звичайно, як українцеві, мешканцеві української столиці і членові українського парламенту мені було б приємніше і зручніше читати її українською мовою. Але я звертаюся до Вас не як українець і мешканець української столиці, а саме як голова підкомітету з питань репресованих, етнополітики і попередження міжнаціональних конфліктів. Запевняю Вас, що всі репресовані, що живуть у столиці України, сидячи за Україну в сибірських концтаборах, мріяли не про таку столицю України, де б газетні розкладки і кіоски були б завалені газетами і журналами, що видаються мовою, якою з ними спілкувалися коменданти і наглядачі концтаборів.

Звертаючись до Вас, я нагадаю Вам такі факти. За останнім переписом населення у Києві проживає 82,2% українців. Під час згаданого перепису 93, 2% киян вказали, що вони володіють українською мовою. У Києві рецептивно (пасивно) українською мовою володіє все його населення за винятком нелегальних мігрантів. Як філолог і викладач іноземних мов, пояснюю, що рецептивне володіння означає розуміння мови на слух та під час читання текстів. До проголошення Незалежності України у Києві 500-тисячним накладом виходив „Вечірній Київ”, а нібито ”рускоязикі„ кияни стояли за „Вєчьркой” у величезних чергах.

У цьому зв’язку я прошу пояснити мені: чи правильно я розумію, що метою Вашого проекту є не комерційний зиск (адже газета роздається безплатно), а мета є політична – продовжити асиміляцію українців під росіян, інтенсифікувати русифікацію українців, почату ще російськими самодержцями. Можливо, Ви керувалися іншою логікою. Тим більше, що Ваші прізвища – Лисенко і Войтенко. Тоді поясніть мені цю логіку. Це потрібно мені для моєї роботи.

Юрій Гнаткевич

джерело: http://maidan.org.ua/




Коментарі

Додати коментар