Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


25 грудня 2008

«РЕКЛАМНИЙ ЗБІР В ПРОЕКТІ ЗАКОНУ «ПРО МІСЦЕВІ ПОДАТКИ І ЗБОРИ» НЕ СТОСУЄТЬСЯ ДРУКОВАНИХ ЗМІ, РАДІО І ТЕЛЕБАЧЕННЯ», - ОЛЕНА КОНДРАТЮК, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ, ГОЛОВА ПІДКОМІТЕТУ З ПИТАНЬ РЕКЛАМИ

Facebook Twitter LiveJournal

Парламент ухвалив у першому читанні проект Закону України «Про місцеві податки і збори», яким запроваджується рекламний збір - обов’язковий платіж, розмір якого встановлюватиметься органом місцевого самоврядування на території села, селища, міста і який зараховуватиметься до відповідного місцевого бюджету.

У результаті прийняття даного Закону буде суттєво змінено існуючу систему місцевих податків і зборів, у тому числі, зміни торкнуться і податку з реклами, котрий новим Законом тепер відноситиметься до місцевих зборів, а механізм справляння якого, розмір ставок та ін. матиме нові особливості.

 

«Рекламний збір – це «старий» податок на рекламу з новою ставкою і з новим механізмом його сплати»,- повідомила Олена Кондратюк, народний депутат, голова підкомітету з питань реклами,- «рекламний збір в проекті закону «Про місцеві податки і збори» не стосується друкованих змі, радіо і телебачення». Кондратюк пояснила, що, рекламний збір до місцевого бюджету будуть сплачувати компанії, які надають рекламні послуги на транспорті, засобами зовнішньої, та внутрішньої реклами (реклама в середині будинків і споруд – кінотеатри, театри і т.п. ) та компанії, що надають рекламні послуги під час провадження виставкової діяльності і саме на ці підприємства покладається обов’язок нараховування, утримання та сплати до місцевого бюджету рекламного збору, ставка якого буде коливається від 0,5% до 5% і визначатиметься органом місцевого самоврядування. Депутат додала, що тільки названі послуги є об’єктами оподаткування про що йдеться у відповідній статті проекту закону, а радіо, преса та телебачення у ній не згадуються. Також вона додала, що у проекті збережений чинний підхід до оподаткування соціальної реклами - послуги за встановлення та розміщення соціальної реклами як і раніше звільняються від сплати рекламного збору. Що стосується реклами алкоголю і тютюну, для них ставка рекламного збору може бути вдвічі більшою.

 

О. Кондратюк зазначила, що відповідний законопроект прийнято лише у першому читанні і при подальшій роботі над ним має доопрацьовуватися порядок і механізм справляння рекламного збору, необхідно ще раз повернутись до питання оптимального розміру ставки та деталізувати сам механізм встановлення ставки рекламного збору.  

 

«Потрібно визначити критерії, які мають враховуватися органом місцевого самоврядування при прийнятті рішення щодо ставки рекламного збору та врахувати позицію підприємств, які працюють на ринку зовнішньої та внутрішньої реклами, реклами на транспорті, займаються організацією спеціальних виставкових заходів»,- підкреслила депутат.

 

Пресс-служба ПР-агентства Радник

 




Коментарі

Додати коментар