Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 липня 2008

США: В США журналіст постане перед судом за відмову розкрити інформатора

Facebook Twitter LiveJournal

Репортер «Washington Times» має постати перед великим журі для допиту щодо техніки роботи. Допит, як зазначається, не є обмеженим у часі. Про таке рішення каліфорнійського судді Кормака Керні повідомляє IFEX.

Справа стосується статті репортера Уільяма Герца про шпіонаж Китаю в США. Герц зробив свою кар’єру як спеціаліст з питань національної безпеки та журналіст, який вміє отримувати втаємничену інформацію для своїх матеріалів.


Колега Герца, Джош Герштейн з «The New York Sun» писав 17 липня, що суддя Керні наказав Герцові розкрити своє інформаційне джерело, до послуг якого журналіст звернувся заради матеріалу. Адвокати Герца подали клопотання з проханням відмінити ордер. Вимога судді розкрити особу інформатора суперечить праву журналіста збирати інформацію. Конфіденційність джерел інформації є основоположним принципом вільної преси.


Суддя має намір допитати журналіста, і навіть якщо він не захоче називати інформаційні джерела, він мусить – каже суддя - бути готовим свідчити щодо інформаційної цінності матеріалу. Настійливість судді, схоже, пояснюється конфліктом всередині міністерства юстиції стосовно цієї справи, чи повинен репортер Герц чи ні свідчити перед великим журі про своїх інформаторів. Два обвинувачі в міністерстві юстиції зверталися до міністра юстиції, щоби той дозволив викликати в суд журналіста, але міністр відмовив. Та минулого тижня інший обвинувач подав клопотання про те, щоби відкласти слухання у справі на два місяці. Суддя Керні відхив це клопотання. Редактор Герца в «Washington Times» Джон Соломон сподівається, що суд серйозно поставиться до справи та візьме до уваги, що «примушування Білла свідчити буде величезним порушенням Першої поправки до Конституції, інакше це матиме ефект у майбутньому на готовність посадовців розмовляти про існуючі проблеми".


Слухання призначене на цей тиждень.


ІМІ




Коментарі

Додати коментар