Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 червня 2008

Україна: У Верховну Раду подано законопроект, який дозволить посилити контроль журналістів над судами

Facebook Twitter LiveJournal

Народний депутат України (БЮТ) Олександр Фельдман подав на розгляд у Верховну Раду законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про права журналістів на збір інформації і зберігання в таємниці її джерела». Про це повідомляє Главред із посиланням на прес-службу народного депутата й «Подробности».

Європейською конвенцією про захист прав і основних свобод людини встановлено перелік випадків, коли журналісти можуть не допускатися в зал засідань упродовж всього судового розгляду або якоїсь його частини, зокрема, з метою збереження моральних принципів, громадського порядку або національної безпеки в демократичному суспільстві, коли того вимагають інтереси неповнолітніх або захист конфіденційності особистого життя сторін. Тоді, на думку суду, в особливих випадках відкритість розгляду справ може нашкодити інтересам правосуддя.

Положення Конституції України, які дозволяють обмежувати вільний доступ громадськості до судових засідань, реалізовані в Законах України, зокрема, в Кодексі адміністративного судочинства України, Цивільному процесуальному кодексі України, Господарському процесуальному кодексі України. Разом з тим, передбачена обов'язкова умова проведення закритих судових засідань – постанова суду. Проте практика показує зворотне, і журналістам, як правило, важко потрапити в зал судового засідання, не говорячи вже про можливість скористатися портативними аудіо- і відеотехнічними приладами під час судового розгляду.

Крім того, в даний час важливою проблемою є відсутність у журналістів можливості не надавати дані про їх джерела інформації. Це є передумовою порушення прав людей, встановлених міжнародними нормативно-правовими актами.

Законопроект покликаний закріпити право будь-яких осіб бути присутніми в залі судового засідання і право користуватися при цьому портативними аудіо- і відеотехнічними засобами з метою посилення громадського контролю над роботою суду і підвищення рівня відповідальності суддів. Головною метою законопроекту є приведення норм національного законодавства у відповідність з міжнародними нормативно правовими актами.

Законопроектом також пропонується закріпити за журналістами право не розголошувати дані про особу, яка надала їм інформацію про вчинений злочин без її згоди, крім випадків, коли таке нерозголошування створює загрозу спричинення значної шкоди здоров'ю або смерті людини.

Відповідні зміни пропонується внести до ст. 23 Закони України «Про інформацію», в ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресі) в Україні» і в ст. 58 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Телекритика




Коментарі

Додати коментар