Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


22 травня 2008

Мін‘юст пропонує надати право громадським організаціям та недержавним ЗМІ проводити експертизу діяльності органів виконавчої влади

Facebook Twitter LiveJournal

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України, якою затверджується Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб.

Як повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук, проект постанови передбачає право інститутів громадянського суспільства ініціювати та проводити експертизу діяльності виконавчої влади.

Предметом громадської експертизи можуть бути: проекти актів з питань, що стосуються дотримання прав і свобод людини і громадянина; виконання відповідними органами виконавчої влади та їх посадовими особами законодавства України; виконання державних та місцевих програм, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів; діяльність посадових осіб органів виконавчої влади щодо виконання ними своїх посадових обов’язків; інша діяльність органів виконавчої влади, пов’язана із виконанням функцій держави.

Передбачається, що таке право буде надане політичним партіям, які не представлені на момент проведення громадської експертизи у Верховній Раді України, громадським організаціям, професійним та творчим спілкам, організаціям роботодавців, благодійним організаціям, релігійним організаціям, недержавним засобам масової інформації, іншим непідприємницьким товариствам і установам.

Як пояснив Міністр юстиції, проект постанови розроблено на виконання пункту 4 статті 5 Указу Президента України від 15 вересня 2005 року № 1276 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" з метою створення належних умов для проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються на електронну адресу liasko@minjust.gov.ua до 30 травня 2008 року

Прес-служба Міністерства юстиції України

 

 


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА


від “__” ___________ 2008 р. № ___

Київ

Про затвердження Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб

З метою створення належних умов для участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб, що додається.

2. Міністерству юстиції в трьохмісячний строк розробити та подати в установленому порядку Кабінету Міністрів України проект Порядку проведення конкурсу на здійснення громадської експертизи за замовленням органу виконавчої влади.

3. Головному управлінню державної служби в трьохмісячний строк розробити та подати в установленому порядку Кабінету Міністрів України проект Положення про Електронний реєстр громадських експертиз.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від “__” _____________ 2008 р. № ____

ПОЛОЖЕННЯ
про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Це Положення визначає організаційно-правові засади проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб і може використовуватись органами місцевого самоврядування під час проведення громадської експертизи їх діяльності.

2. Громадська експертиза діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб (далі – громадська експертиза) є складовою демократичного управління державою, що забезпечує залучення інститутів громадянського суспільства до управління державними справами шляхом проведення ними аналізу діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб, ефективності прийняття і виконання ними рішень.

Під інститутами громадянського суспільства в цьому Положенні слід розуміти політичні партії, які не представлені на момент проведення громадської експертизи у Верховній Раді України, громадські організації, професійні і творчі спілки, організації роботодавців, благодійні організації, релігійні організації, недержавні засоби масової інформації та інші непідприємницькі товариства і установи, легалізовані відповідно до законодавства України.

3. Правову основу проведення громадських експертиз становлять Конституція України, закони України “Про Кабінет Міністрів України”, “Про місцеві державні адміністрації”, “Про об’єднання громадян”, “Про інформацію”, інші закони, постанови Верховної Ради України, укази Президента та акти Кабінету Міністрів України.

ІІ. ПОРЯДОК ІНІЦІЮВАННЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

4. Ініціаторами проведення громадської експертизи можуть виступати інститути громадянського суспільства, а також органи виконавчої влади та їх посадові особи.

5. Предметом громадської експертизи можуть бути:

- проекти актів органів виконавчої влади та їх посадових осіб з питань, що стосуються дотримання прав і свобод людини і громадянина;

- стан виконання відповідним органом виконавчої влади та їх посадовими особами законодавства України;

- стан виконання органами виконавчої влади та їх посадовими особами державних та місцевих програм, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів;

- діяльність посадових осіб органів виконавчої влади щодо виконання ними своїх посадових обов’язків;

- інша діяльність органів виконавчої влади, пов’язана із виконанням функцій держави.

6. Суб’єктами проведення громадської експертизи можуть виступати інститути громадянського суспільства.

7. Орган виконавчої влади може виступати замовником проведення громадської експертизи власної діяльності, діяльності його посадових осіб. У такому випадку проведення громадської експертизи здійснюється інститутом громадянського суспільства – переможцем відкритого конкурсу, оголошеного органом виконавчої влади.

Порядок проведення такого конкурсу визначається Кабінетом Міністрів України.

Громадська експертиза, що проводиться на замовлення органу виконавчої влади, може виконуватися на платній основі із фінансуванням витрат на її проведення за рахунок коштів замовника. Фінансування витрат на проведення громадської експертизи на замовлення органу виконавчої влади проводиться таким органом відповідно до законодавства України, що діє на момент підписання договору про проведення громадської експертизи.

Проведення громадської експертизи за ініціативою органу виконавчої влади не позбавляє права інші інститути громадянського суспільства, які не стали переможцями конкурсу, проводити за власні кошти альтернативні громадські експертизи з такого ж предмету.

8. У разі, якщо предмет громадської експертизи стосується діяльності декількох посадових осіб органу виконавчої влади, така експертиза проводиться стосовно кожної посадової особи окремо.

9. Інститути громадянського суспільства здійснюють громадську експертизу із використанням різних методів, зокрема, шляхом аналізу документів, участі в робочих заходах органу виконавчої влади, дослідження матеріалів у засобах масової інформації, думки громадян щодо діяльності органу виконавчої влади та їх посадових осіб, а також використовуючи інші не заборонені законодавством України методи збору інформації, яка необхідна для ефективного проведення громадської експертизи.

10. Інститут громадянського суспільства, що має намір здійснити громадську експертизу діяльності органу виконавчої влади чи посадової особи, надсилає до цього органу (органу, в якому працює відповідна посадова особа) письмове повідомлення, в якому, зокрема, зазначаються:

- найменування інституту громадського суспільства, що ініціює проведення громадської експертизи, його місцезнаходження, електронна адреса та відомості про легалізацію;

- предмет і мета громадської експертизи;

- перелік матеріалів, необхідних для проведення громадської експертизи;

- список осіб, які від імені інституту здійснюватимуть громадську експертизу.

Дата надходження повідомлення про громадську експертизу є офіційним терміном початку її проведення.

11. Орган виконавчої влади має право відмовити інституту громадянського суспільства у проведенні громадської експертизи у разі коли її предмет і мета збігаються з предметом і метою вже проведеної громадської експертизи за умови, що з моменту подання висновків і пропозицій за її результатами пройшов не більш як один рік (крім випадку, визначеного пунктом 7 цього Положення).

12. У випадку внесення змін до персонального складу осіб, яким доручено проведення громадської експертизи, інститут громадянського суспільства листом інформує про це відповідний орган виконавчої влади чи посадову особу.

13. Органи виконавчої влади та їх посадові особи, щодо яких проводиться громадська експертиза, зобов’язані:

1) надати можливість особам, яким доручено проведення громадської експертизи, ознайомлюватись із оригіналами документів, що мають відношення до предмету громадської експертизи із урахуванням обмежень, встановленнях законодавством України;

2) не втручатись в діяльність суб’єкта проведення громадської експертизи, не створювати перешкоди;

3) надати інституту громадянського суспільства в місячний строк з дати початку проведення громадської експертизи матеріали, необхідні для проведення громадської експертизи з урахуванням вимог Закону України “Про інформацію”.

14. У десятиденний строк після надходження письмового повідомлення про проведення громадської експертизи орган виконавчої влади видає наказ (розпорядження) із зазначенням особи (осіб), відповідальної (відповідальних) за забезпечення взаємодії з інститутом громадянського суспільства, який проводить громадську експертизу, та заходів, пов’язаних з підготовкою матеріалів, що необхідні для її проведення.

Зміст наказу (розпорядження) доводиться до відома відповідного інституту громадянського суспільства протягом п’яти робочих днів з моменту його підписання.

15. Строк проведення громадської експертизи не може перевищувати трьох місяців з моменту реєстрації (вручення) повідомлення про громадську експертизу відповідному органу виконавчої влади.

16. За результатами проведення громадської експертизи суб’єкти її проведення надають органу виконавчої влади або посадовій особі, щодо яких проводилась експертиза, експертний висновок, в якому, зокрема, зазначаються:

- найменування ініціатора (ініціаторів) проведення громадської експертизи, його місцезнаходження, телефон, електронна адреса та відомості про легалізацію;

- найменування органу виконавчої влади чи посада посадової особи, щодо діяльності яких проводилася громадська експертиза;

- терміни проведення громадської експертизи;

- мета та предмет громадської експертизи;

- методи, що використовувалися при здійсненні громадської експертизи,; - перелік матеріалів, що аналізувалися в процесі проведення громадської експертизи; - оцінка діяльності органу виконавчої влади чи посадової особи щодо яких проводилася громадська експертиза;

- пропозиції та рекомендації за наслідками проведення громадської експертизи;

- відомості про осіб, які здійснювали громадську експертизу (прізвище, ім’я, по-батькові, посада, науковий ступінь та вчене звання, контактний телефон та адреса для листування), особисті підписи осіб, що здійснювали громадську експертизу.

ІІІ. ПОРЯДОК ПОШИРЕННЯ ТА ОПРИЛЮДНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ГРОМАДСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

17. Експертний висновок в межах терміну, передбаченого пунктом 15 цього Положення, направляється:

- до органу виконавчої влади, діяльність якого була предметом громадської експертизи;

- посадовій особі, якщо предметом громадської експертизи була її діяльність;

- до органу виконавчої влади, в якій працює посадова особа, діяльність якої була предметом громадської експертизи;

- до Громадської ради при органі виконавчої влади, якщо предметом громадської експертизи була діяльність відповідного органу виконавчої влади, або посадової особи, яка в ньому працює.

18. Орган виконавчої влади в тижневий термін розміщує експертний висновок на власному веб-сайті.

IV. ПОРЯДОК ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ГРОМАДСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

19. Результати громадської експертизи враховуються в діяльності органів виконавчої влади, зокрема при підготовці програм соціально-економічного розвитку, цільових державних та регіональних програм, формуванні бюджетів відповідного рівня, вирішенні кадрових та організаційних питань тощо.

Орган виконавчої влади протягом одного місяця з моменту отримання експертного висновку за результатами громадської експертизи зобов’язаний його розглянути на відкритому засіданні колегії органу виконавчої влади.

З метою детального вивчення результатів експертизи, підготовлених висновків та пропозицій, на розгляд можуть бути запрошені особи, які проводили громадську експертизу.

У разі відсутності колегії в органі виконавчої влади, розгляд експертного висновку за результатами громадської експертизи здійснює керівник органу виконавчої влади.

20. Про результати розгляду висновків громадської експертизи, ухвалені рішення та заходи, що вживаються для їх впровадження, орган виконавчої влади у десятиденний термін з моменту розгляду таких висновків зобов’язаний письмово поінформувати суб’єктів проведення громадської експертизи, а також громадськість через засоби масової інформації, власний веб-сайт.

21. Орган виконавчої влади надсилає інформацію про проведення громадської експертизи Головдержслужбі для включення до Електронного реєстру громадських експертиз.

V. ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЄСТР ГРОМАДСЬКИХ ЕКСПЕРТИЗ

22. З метою забезпечення органів державної влади, громадян та інших юридичних осіб інформацією про результати проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та заходи з їх врахування Головдержслужбою ведеться Електронний реєстр громадських експертиз.

Порядок ведення Електронного реєстру громадських експертиз, а також порядок внесення відомостей до нього органами виконавчої влади, визначається Положенням про Електронний реєстр громадських експертиз, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

23. Головдержслужба щоквартально готує та подає Кабінету Міністрів України узагальнену інформацію за результатами проведення громадських експертиз за відповідний період.

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб”

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб” розроблено на виконання пункту 4 статті 5 Указу Президента України від 15 вересня 2005 року № 1276 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект постанови Кабінету Міністрів України розроблено з метою створення належних умов для проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади.

Проектом постанови затверджується Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб (далі - Положення), яким визначаються організаційно-правові засади проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб, покладається обов’язок на органи виконавчої влади та їх керівників створити необхідні умови для інститутів громадянського суспільства, задіяних у проведенні громадської експертизи.

Положенням надається визначення поняття інституту громадянського суспільства, визначається порядок ініціювання та проведення громадської експертизи, порядок поширення та оприлюднення результатів громадської експертизи, порядок впровадження результатів громадської експертизи. Крім того, проектом постанови на Головдержслужбу покладається обов’язок ведення Електронного реєстру громадських експертиз.

3. Правові аспекти

Нормативно-правовими актами у даній сфері правового регулювання є: закони України “Про звернення громадян”, “Про інформацію”, “Про об’єднання громадян”, “Про державну таємницю”, Указ Президента України від 15 вересня 2005 р. № 1276 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”, постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1378 “Деякі питання забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень проекту постанови Кабінету Міністрів України додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України не потребує.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови Кабінету Міністрів України потребує погодження з усіма центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

6. Регіональний аспект

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Громадське обговорення

Проект постанови Кабінету Міністрів України потребує проведення консультацій з громадськістю.

8. Прогноз результатів

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб” дозволить забезпечити сприятливі умови для проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади і тим самим сприятиме діалогу між громадськістю і органами виконавчої влади.

Міністр М.В. Оніщук

 




Коментарі

Додати коментар